Защо изпитваме болки в стомаха?

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Болките в стомаха могат да имат много различни причини. Открийте причините и какво можете да направите, за да ги избегнете или да ги лекувате, за да подобрите качеството си на живот.

Чувствали ли сте някога болки в стомаха? Те могат да бъдат много досадни и да имат различен произход.

Болките в стомаха или неразположенията в коремната област могат да се дължат на органични, храносмилателни, чревни дисфункции, възпалителни или инфекциозни причини. Те могат да се появят и при жени в резултат на предменструален синдром.

Когато тези неразположения се повтарят, важно е да посетите специалист, който да ви прегледа, за да постави точна диагноза и да ви назначи подходящо лечение. По този начин можете да подобрите качеството си на живот.

Видове болка

Това, което обикновено познаваме като болка в стомаха, е дискомфорт, идващ от корема. Можем да ги класифицираме, както следва:

Локализиран. Усещате болката само в едната част на корема. Възможно е това да е проблем с жлъчния ви мехур, апендикса или стомаха.

Генерализиран. Усещате болката в повече от половината стомах и обикновено произлиза от вирус, газове или лошо храносмилане.

Крампи. Този дискомфорт обикновено не е сериозен и се дължи на газове и подуване на корема. Ако дискомфортът продължава повече от 24 часа и е придружен от температура, тогава може да е нещо по-сложно.

Колики. Това е интензивна внезапна болка и обикновено се появява и изчезва. Камъните в бъбреците и жлъчката са чести причини за този тип коремна болка.

Болки в стомаха- причини

Хранителното отравяне възниква, когато храната или водата, които поглъщаме, съдържат микроби или токсично вещество, което директно атакува тялото ви.

 

Симптомите на хранително отравяне варират в зависимост от причината за замърсяването на храната. Като цяло има симптоми като гадене, повръщане, диария, болка и болки в корема, газове и треска.

Синдром на раздразнените черва

Синдромът на раздразнените черва засяга дебелото черво и може да причини коремни спазми, подуване на корема, газове и промени в навиците на червата. Някои хора имат запек, други имат диария, а трети могат да имат и двете.

Както отбелязва Националният институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания в Съединените щати, лекарите могат да лекуват синдрома на раздразнените черва, като препоръчват промени в диетата и начина на живот. Освен това те могат да предписват лекарства, пробиотици и психологически терапии. По принцип всеки пациент може да намери най-подходящия план за лечение с помощта на своя лекар.

Апендицит

Апендицитът е възпаление на апендикса, малък орган, който излиза от дебелото черво в долната дясна част на корема. При повечето хора болката започва около пъпа и след това се простира навън.

Болката не е толкова силна в началото, но може да премине от слаба до силна, с повишаване на температурата, повръщане, гадене и подуване на корема.

Тъй като понастоящем изглежда, че апендиксът няма конкретно предназначение в човешкото тяло, ако болката се засили и се диагностицира възпаление, тогава лечението ще бъде операция за отстраняване на възпаления апендикс.

Извънматочна бременност

Това състояние се случва, когато оплодената яйцеклетка се имплантира извън матката, обикновено във фалопиевите тръби. Бременността продължава, но може да причини следното:

 

  • Ненормално вагинално кървене
  • Леки колики от лявата страна на таза
  • Менструацията спира
  • Болка в долната част на корема
  • Някои изпитват вагинално кървене, а други не, но болката започва внезапно. Болките стават много остри и упорити.

Панкреатит

Панкреасът е орган, разположен зад стомаха, в горната част на корема. Когато панкреасът ви се възпали, можете да изпитате усещане за парене и стомашни болки в горната или средната част на стомаха. Панкреатитът създава потискаща болка, а основният симптом е няколко епизода на повръщане. Тъй като това е остър процес, няма да покажете никаква загуба на тегло.

Дискомфортът може да бъде неочакван и дори да изчезне за няколко дни. То може също да стане хронично и да ви засегне с години. Консултирайте се с Вашия лекар, ако почувствате следните симптоми в допълнение към болката в стомаха:

  • Нежност в корема
  • Болка, която се увеличава след хранене
  • тахикардия
  • повръщане
  • гадене
  • Треска
  • Болка, която се простира до гърба

Дивертикулит

Малките издатини, които се образуват във вътрешната обвивка на храносмилателната система, най-често в долната част на дебелото черво (колон), се наричат ​​дивертикули. Като цяло те не създават проблеми. Понякога обаче те могат да се възпалят или инфектират.

В този случай се появява дивертикулит, който е по-често срещан при хора над 50 години. Дивертикулитът може да причини силна коремна болка, треска, гадене и промени в навиците на червата. Докато лекият дивертикулит може да се лекува с почивка, диетични промени и антибиотици, в по-тежки случаи може да се наложи операция.

Ендометриоза

Ендометриозата е заболяване, при което ендометриумът, тъканта, покриваща вътрешността на матката, започва да излиза извън нея. Това е едно от най-често срещаните гинекологични заболявания и симптомите му включват болка в таза и в някои случаи безплодие.

Въпреки че няма лечение за ендометриоза, има лечения за облекчаване на болката и лечения за безплодие, свързано с ендометриоза.

Препоръки

За да предотвратите и лекувате стомашни болки, най-препоръчително е да:

  • Дъвчете храната си бавно, за да позволите на храносмилателния тракт да си свърши правилно работата.
  • Избягвайте да си лягате, когато имате болки в стомаха; най-доброто нещо, което можете да направите, е да седнете и да протегнете краката си.
  • Избягвайте да ядете мазна или силно подправена храна.
  • Спортувайте поне 3 пъти седмично.
  • Намалете консумацията на алкохол и цигари.
  • Яжте 5 пъти на ден.
  • Увеличете консумацията на вода. облекчаване на болката и лечение на безплодие, свързано с ендометриоза.

Източници:

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *