Оправянето на леглото сутрин е опасно за здравето

Оправянето на леглото сутрин, веднага след събуждане, не само не е задължително, но и не се препоръчва

леглото

Леглото може и трябва да остане неоправено не от мързел, а като грижа за здравето. Това важи най-вече за страдащите от алергии през пролетния сезон, когато сенната хрема върлува. Твърдението, че в някои случаи мързелът може да бъде полезен е на британски експерти по съня.

Много бизнес треньори и разните му там инфлуенсъри вярват, че оправянето на леглото всяка сутрин е необходим ритуал за всеки успял човек. Пенсионираният американски адмирал Уилям Макрейвън и автор на книгата „Оправете си леглото: 10 прости правила, които могат да променят живота, а може би и света“ заявява, че оправеното легло дава на човек увереност, че утрешният ден ще бъде по-добър.

Експертите по съня обаче предупреждават, че този често срещан навик може да повлияе негативно на здравето на човека. Това се отнася преди всичко за страдащите от алергии, които изпитват сезонно обостряне през пролетта под формата на назална конгестия, хрема, зачервяване и подуване на очите и главоболие.

Навикът да оправяте леглото си веднага след сън може да предизвика развитие на алергии и дори астма

Мартин Сийли

Това каза експертът по съня Мартин Сийли пред Bristol Post. Факт е, че във всяко човешко легло живеят акари – микроскопични паякообразни насекоми, които се хранят с мъртви клетки на човешката кожа. Те не причиняват особена вреда, но техните екскременти могат да са причина за сериозни алергични реакции при някои хора, включително бронхиална астма, атопичен дерматит, алергичен ринит и конюнктивит. Например 70 процента от децата с бронхиална астма имат алергия към кърлежи, съобщава www.bristolpost.co.uk.

Оправеното легло след събуждане се превръща в идеално местообитание за прахови акари. Затова специалистите съветват да не оправяте леглото веднага след като се събудите, а да опънете леко одеялото и да проветрите стаята.

„Естествената слънчева светлина може да предотврати натрупването на акари. Ако спалното ви бельо не е оправено дълго време, то е изложено на естествена слънчева светлина. Благодарение на дезинфекционните му свойства се унищожават някои бактерии и акари, което има благоприятен ефект върху съня на страдащите от алергии“, обясни Мартин Сийли. Ето защо едно време нашите майки и баби просто изкарваха одеялата и чаршафите сутрин, „да ги напече слънцето“.

Акарите може и да са невидими, но съвсем не са толкова безобидни

Те представляват опасност за хората – независимо дали са живи или не, както и техните метаболитни продукти. Повечето от алергените се съдържат в екскрементите на акарите, които не могат да се видят с просто око, тъй като са с размер 10-40 микрона. Но в същото време те лесно се издигат във въздуха и могат да се установят върху човешките лигавици.

Методи за превенция

За да не изпитате всички „удоволствия“ на алергиите, трябва да се извършва превенция. Тя се състои в намаляване броя на такива вредители. Особено важно е да се обмисли премахването на праховите акари в домовете, където има деца. Tехният контакт с акари провокира по-нататъшно развитие на чувствителност към такива алергени. Предразположените към алергии и атопични прояви също трябва да се пазят от прахови акари.

Основните условия за превантивни мерки са създаването на неблагоприятни условия за тяхното развитие и спазването на добра хигиена.

Така че превантивните мерки включват:

• Елиминирайте колкото е възможно повече повърхности, които могат да служат като място за натрупване на прах, например килими, завеси, пухкави играчки и др.
• Прегледайте спалното бельо – заменете вълнените, пухените и памучните завивки и чаршафи със синтетични.
• Използвайте специални калъфи за матраци и възглавници.
• Сменяйте спалното бельо – това трябва да се прави поне веднъж седмично, да се пере при температура най-малко 60 градуса, като по време на процеса на пране е по-добре да използвате хипоалергенни продукти.
• Играчките, възглавниците и одеялата трябва да се перат поне веднъж месечно.
• Обработвайте матраците и меката мебел с парогенератор.
• Почистване на помещенията – 2 пъти седмично минимум с прахосмукачка с HEPA филтър.

Ако следвате тези мерки, можете да намалите рисковете от алергични прояви и да допринесете за благосъстоянието на човек, който вече страда от реакции към такива невидими за окото патогени.

Сънотоп SANOTOP
СЪНОТОП – за успокоение, дълбок и продължителен сън

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *