Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диета при възпаление на червата

Тези, които страдат от възпаление на червата / възпалително заболяване на червата (ВЗЧ), ще останат изненадани от методите за лечението му.

stomah-1
Диета при възпаление на червата

Разбиранията им за здравословно хранене ще бъдат преобърнати, защото влакнините и подправките, както и плодовете и зеленчуците в този случай трябва да се ограничат.

Характеризиращ се с упорито и постоянно възпаление на стомашно-чревния тракт, ВЗЧ може да изтощи организма ви. Симптомите, включващи болка, диария, загуба на апетит и умора, могат да продължат със седмици, дори с години и да изчезват за определени периоди от време. Двете болести, които се отнасят към категорията на ВЗЧ, са болест на Крон и язвен колит. При болестта на Крон възпалението обхваща всички слоеве на чревната стена и не позволява на тънките черва да усвояват хранителните вещества пълноценно, като се нарушава балансът на течностите, необходими за преминаването на храната през червата. Това може да доведе до нескончаема диария. Като прибавим и загубата на апетит, никaк не е случайно, че организмът изпада в недостиг на важни хранителни вещества и изтощение. При язвения колит вътрешното покритие на дебелото черво се възпалява и не позволява на нормалното усвояване на вода. Това води до диария и силен дискомфорт.

Почти половината заболели от ВЗЧ се подлагат на операция, при която част от червата се премахват, за да се облекчат храносмилателните проблеми. Това води до изнежване на тракта и чувствителност към промени в храненето.

Храната няма да предотврати или излекува ВЗЧ, но правилната диета ще облекчи симптомите. Правилната стратегия е да се включват храни, които намаляват възпалението, и да се възстановят полезните бактерии в стомаха. Това означава да се води дневник, в който се описват храните, които изострят симптомите, и тези, които ги успокояват. Консултирайте се с лекаря си, за да определите към кои храни сте чувствителни и да прецените дали имате нужда от определени хранителни добавки.

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

Малки, но чести висококалорични похапвания

Храната, разпределена в шест малки хранения на ден, се усвоява по-лесно, отколкото при традиционните три и доставя достатъчно калории, за да се поддържа здравословно тегло. Хората с ВЗЧ често губят много килограми, защото им е трудно да си доставят необхо димите хранителни вещества. Това се отнася най-вече за болните, при които има стеснени участъци от червата като следствие от заболяването.

Минимален прием: Избирайте богати на калории и хранителни вещества храни, като пълнозърнести, бобови и ядки, когато стомахът ви е спокоен. По време на обостряне на ВЗЧ избягвайте храните, изброени в „Забравете за…“

Картофи, бял ориз, рафинирани спагети и храни, бедни на влакнини

Храносмилателната система на хора с ВЗЧ често е възпалена и чувствителна на дразнения. Лесносмилаемите храни са най-подходящи за този период. Тъй като те често са бедни на важни хранителни елементи, необходими за добро здраве, най-добре се консултирате с личния си лекар или диетолог, който ще ви препоръча правилните хранителни добавки.

Зехтин

Зехтинът е богат на антиоксиданти, които предпазват клетките на тялото от ежедневното им износване и изхабяване. Флавоноидите могат да намалят възпалението, като неутрализират свободните радикали, които го причиняват. Едно скорошно изследване показва, че съчетанието на зехтин и рибено масло намалява възпалението на дебелото черво при лабораторни мишки с ВЗЧ.

Купувайте зехтин от вида „екстра върджин“, който съдържа много флавоноиди. С най-добро качество са зехтините с голямо съдържание на полезни вещества, които се произвеждат в определени ферми в известен регион. Избягвайте зехтини от видовете „лайт“ и „екстра лайт“ – те често са смес от по-малко хранителни рафинирани маслинови масла и други масла с ниско качество.

Минимален прием: Опитайте се да замените по-голямата част от мазнината, която консумирате, със зехтин от вида „екстра върджин“.

Полезен съвет: Зехтинът и рапичното олио са най-добрият избор на мазнини, който можете да направите, но не е необходимо да изключвате изцяло кравето масло. То е източник на бутанова киселина, която поддържа здрава лигавицата на стомаха и червата.

stomah-kiseloКисело мляко с активни култури и други ферментирали млечни продукти

Въпреки че засега причините за ВЗЧ остават загадка, учените изучават вероятността за връзка между размножаването на вредни бактерии в организма и заболяването. Пробиотиците са полезни бактерии, които се съдържат във ферментиралите млечни продукти, като киселото мляко и кефира. По-големият им прием не позволява на „лошите“ бактерии да се размножават в стомаха.

Минимален прием: Хората с ВЗЧ реагират различно на различните диети, затова в случая няма определен препоръчителен прием. Можете да започнете с ежедневен прием на половин чаша кисело мляко с живи, активни бактерии (следете етикета за съдържание на lactobacillus, bifidus, Streptococcus thermophilus и acidophilus освен другите активни култури) и постепенно да увеличите до 1,5 чаша на ден. Водете си дневник за храните и реакциите към тях, за да определите оптималното количество кисело мляко, което трябва да приемате.

Сьомга, скумрия, орехи и други храни, богати на омега-3 мастни киселини

Тъй като една от причините за поява на ВЗЧ е възпалението, логично е да приемате храни, богати на омега-3 мастни киселини, известни с противовъзпалителните си свойства. Сьомгата и другите тлъсти риби са най-добрият избор. В едно изследване болни от болестта на Крон приемали около 100 г риба ежедневно в продължение на две години и намалили риска от рецидив на заболяването от 58% на 20%. Лененото семе, маслото от ленено семе и орехите съдържат есенциални мастни киселини, но само определен процент от тях се превръща от тялото в омега-3, които са ефикасни срещу възпаленията. Това е добър вариант, ако не сте любители на рибата.

Минимален прием: Три рибни блюда на седмица.

Вода и течности

При ВЗЧ рискът от обезводняване е голям поради хроничната диария.

Могат да възникнат и проблеми с бъбреците, тъй като се отделят много течности. Дори когато нямате симптоми, е добре да наблягате на водата.

Минимален прием: Най-малко 8 чаши вода или други течности на ден. Някои кисели сокове, като ананасов и доматен, могат да раздразнят храносмилателния тракт, затова се придържайте към бистрите сокове и избягвайте газираните напитки, които могат да предизвикат подуване.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ 

Мултивитамин/минерал

Една от най-сериозните последици от ВЗЧ е непълноценното усвояване на хранителните вещества. Всъщност, ако ВЗЧ не се проследява, може да настъпи застрашаващ здравето недостиг на елементи.

Доза: Консултирайте се с лекар или диетолог, който ще определи дали имате нужда от индивидуална добавка или просто от по-качествен мултивитамин/минерал.

Витамин D

Освен от приема на калций, здравите кости зависят от количеството на витамин D, който участва в абсорбирането на калция. Има вероятност хората с ВЗЧ да не усвояват пълноценно този витамин поради възпалението в тънките черва. Без витамин D костите могат да станат меки и чупливи, състояние, известно като остеомалация. Изследванията са показали, че приемът на добавки може да предотврати това при хора с ВЗЧ.

Доза: Консултирайте се с лекаря си за подходящата доза. Повечето хора се нуждаят най-малко от 800 IU витамин D на ден.

Витамин В12

Този витамин се абсорбира от долната част на тънките черва, която често се премахва хирургически при по-сложни случаи на ВЗЧ. Ако части от червата ви са премахнати, трябва да се консултирате с лекар, защото е възможно да страдате от недостиг на витамин В12.

Доза: Ако имате дефицит на витамин В12, вашият лекар трябва да прецени дали трябва да го приемате през устата или чрез ежемесечни инжекции.

Витамин К

Учените започнаха да изследват вероятността ВЗЧ да предизвиква недостиг на витамин К. Този витамин играе много важна роля за здравината на костите ви, може да си направите изследване за нивата му в организма ви. Витамин К се съдържа в листните зеленчуци, като спанака, марулята, кресона и соевото масло.

Доза: Един качествен мултивитамин доставя достатъчно витамин К, но все пак е необходима консултация с лекар.

Желязо

Понякога ВЗЧ причинява кървене на чревните стени, което може да доведе до развитие на желязодефицитна анемия, състояние, съпроводено с умора и слабост.

Доза: Оставете лекаря да прецени дали се нуждаете от добавка и в каква доза.

Омеза-3 мастни киселини

Благодарение на противовъзпалителните си свойства рибеното масло може да помогне на хора с болестта на Крон и язвен колит. Италианско изследване откри, че когато хора с ВЗЧ приемат 400 мг ейкозапентаенова киселина (ЕРА) и 200 мг докозахексаенова киселина (DHA) – двете основни съставки на омега-3, – рискът от рецидив на болестта спада с 33%.

Доза: Съчетан прием на 400 мг ЕРА и 200 мг DHA на ден. Капсулите, които купувате, трябва да са стомашноустойчиви, за да достигнат до тънките черва, където да насочат противовъзпалителното си действие.

Пробиотици

Ако причината за ВЗЧ е неконтролируемо размножаване на вредни бактерии, то лечението и облекчаването на неприятните симптоми може да се състои във включване на повече „полезни“ бактерии чрез хранителни добавки, особено за хората, които са под стрес. При изследване на норвежки учени лабораторни мишки били подложени на диетично лечение с прием на пробиотици. В резултат в тях се развили много по-малко вредни бактерии по време на стрес.

Доза: 10 милиарда единици пробиотици веднъж или два пъти на ден.

Знаете ли, че плодовите кремове, приготвени с блендер са идеални за здравето и храносмилането ви. Сложете в блендера чаша кисело мляко, един банан и шепа плодове (ягоди, боровинки), една супена лъжица мед и няколко кубчета лед и разбийте до получаване на гладка смес. Лесно е.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Храни с високо съдържание на влакнини

Триците, външната обвивка на много зърнени култури, понякога действат като шкурка на засегнатите от ВЗЧ черва, затова внимавайте, когато консумирате пълнозърнести храни и зърнени закуски. Други храни с голямо съдържание на влакнини, като свежите плодове и зеленчуци, добавят още вода към и без това водните изпражнения и усложняват диарията. При изостряне на ВЗЧ трябва да избягвате пълнозърнести храни, повечето свежи плодове и зеленчуци, както и ядки, семена и царевица, които могат да причинят спазми в стеснените черва.

След като пристъпът на ВЗЧ отмине, можете да върнете тези храни в менюто си, за да проследите каква ще бъде реакцията на организма ви към тях. Приемът на богати на влакнини храни от хора, които се чувстват добре, но са предразположени към ВЗЧ, може да увеличи образуването на бутират, маслена киселина, която потиска възпалението и поддържа лигавицата на червата здрава.

Тлъсто месо и пържени храни

Наситени мазнини в хамбургерите и други подобни храни увеличават производството на простагландините, които засилват възпалителните процеси в тялото. Освен това, когато не се усвоява пълноценно, мазнината може да доведе до образуване на газове и диария. Вместо понички и пържени картофи яжте ароматни храни, които не са на основата на мазнини.

Мляко и други млечни продукти

Много хора с ВЗЧ имат лактозна непоносимост, което означава, че не могат да усвояват лактозата, съдържаща се в млякото и млечните продукти. Ако симптомите ви се изострят след консумация на млечни продукти, опитайте се да ги избягвате за няколко седмици. Направете си изследвания при гастроентеролог, за да установите дали имате лактозна непоносимост.

Алкохол и кофеин

И двете вещества могат да раздразнят възпаления стомашно-чревен тракт заради диуретичните си свойства, което е особено неприятно за страдащите от диария.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *