Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Домашни акари: какви опасни болести предизвикват

Домашни акари учените наричат микроскопични насекоми (от 0,5 до 0,1 mm), които живеят в домашния прах и се хранят с частици от епидермиса на хора и животни

домашни акари

Членестоногите насекоми предпочитат да живеят и да се размножава в апартаменти и къщи, тъй като обича температури от 22-25 ° C и се чувства се добре в леко влажен въздух. В същото време близостта до тях може да повлияе негативно на здравето.

Защо домашните акари са много лош съсед обяснява д-р Ирина Естрина, алерголог-имунолог

Появата на прахови акари в къщата няма нищо общо с чистотата на стопаните. Тези насекоми присъстват дори в малки количества прах. В 1 грам домашен прах има от 2 до 10 хиляди паразита. Живеят в колонии, повечето от тях във възглавници, одеяла, меки столове, дивани, завеси и където има много неща – на рафтове с книги, в шкафовете с дрехи. Те се чувстват най-удобно в топли помещения с висока влажност.

Д-р Ирина Естрина

Тези насекоми не са способни на болезнени ухапвания, не живеят под кожата и не причиняват енцефалит, както твърдят градските легенди. Но техните секрети правят имунната система много чувствителна – тоест предизвикват сенсибилизация или алергия към прахови акари. В много случаи последствието от тази алергия е астма, която рязко влошава качеството на живот. Според научни изследвания всеки втори болен от астма е алергичен към секретите, които изпускат домашните акари.

Вероятността за сенсибилизация е правопропорционална на броя на възрастните насекоми и яйцата на 1 грам домашен прах:

• до 100 насекоми и яйца на 1 грам прах – относително безопасна концентрация;
• 100-500 бр. на 1 грам домашен прах – потенциално опасна концентрация за хора, склонни към алергии или вече страдащи от астма;
• 1000+ насекоми на 1 грам прах е почти гарантиран алергичен ринит, който трябва да се лекува от имунолог.

Домашни акари. Какви заболявания могат да предизвкат?

Както вече стана ясно, домашните членестоноги не хапят. Заплаха представляват продуктите от тяхната жизнена дейност (екскрементите и хитиновия белтък, който е съдържа най-много във външния слой на акарите). Заедно с въздушните течения и прах те излитат и „витаят“ в стаята до 30 минути. Вдишването на тези частици може да провокира алергична реакция при хора със свръхчувствителност. Алергията към домашен прах е една от най-честите причини за алергичен ринит, атопичен дерматит и бронхиална астма. Този вид алергия се открива при 50% от хората с такива диагнози.

Всеки акар има странични жлези, които произвеждат специфичните секрети. Всяка колония от тези миниатюрни насекоми включва ларви, които отделят хитин. Изхождат се редовно и оставят фекални отпечатъци навсякъде. Всички тези секрети са опасни за хора с чувствителна имунна система. Според лекарите хитинът на ларвите и фекалиите на акарите са основните алергени. Почти безтегловния хитин и малките екскременти летят във въздуха по време на почистване и се установяват на повърхността само след 20 минути. През това време хората и домашните любимци успяват да вдишат част от суспензията с алергени и получават следните симптоми:

• запушване на носа и хрема;
• мътни и червени очи;
• сълзене на очите;
• кихане;
• копривна треска;
• сърбеж;
• лющене на кожата.

Ежедневният стрес върху имунната система води до влошаване на алергиите. Ако човек не се консултира с лекар, един ден ще се сблъска с усложнения, които трудно се диагностицират и още по-трудно се лекуват.

Усложнения при алергия към домашни акари

Симптомите на чувствителност към секретите на тези почти невидими насекоми се проявяват особено ярко през нощта и след събуждане. Без лекарствена терапия и компетентни мерки за премахване на праховите акари човек може да получи пристъп на бронхиална астма. В този случай той ще почувства хрипове в белите дробове, упорита кашлица, задух и задушаване, което може да доведе до хоспитализация и дългосрочно скъпо лечение.

В допълнение към астмата, алергиите към домашни акари причиняват следните заболявания:

• респираторни алергии;
• алергичен дерматит;
• възпаление на конюнктивата на очите;
• оток на Квинке.

Най-сериозни усложнения имат децата под две години. Те могат дори да умрат от задушаване по време на тежка алергична атака.

Къде се срещат праховите акари?

Благоприятните условия за живота и размножаването на тези насекоми са температура на въздуха от +25 °, влажност над 60% и голям брой десквамирани епидермални клетки. Това са условията, които се създават в леглата на хората и в текстилните легла на домашните любимци.

Праховите акари и техните ларви също така живеят в мъхестите подови настилки, килимите и мекото спално бельо, тапицериите и завесите, изработени от текстуриран плат. Насекомите предпочитат и меки играчки, възглавници с пера и пух и прашни библиотеки.

Трябва да се отбележи, че ухапванията от акари могат да навредят дори на хора, които не са склонни към алергии, ако концентрацията им на 1 грам домашен прах е висока. Настанявайки се в лигавицата на носа, те правят имунната система уязвима към остри респираторни вирусни инфекции, грип и по-сериозни инфекциозни заболявания, предавани по въздушно-капков път. Ето защо е необходимо да се борите с колониите от насекоми. Затова задължително трябва да отидете на преглед при терапевт или имунолог при първите признаци на алергия.

Как да разберете дали сте алергични към акари?

Основната отличителна черта на алергиите към прахови акари е, че те са извън сезона. Симптомите им – кихане, болки в гърлото, сърбящи и сълзещи очи, кашлица, а понякога и сухота, лющене, сърбеж и зачервяване на кожата – обикновено се появяват през цялата година. Алергологът ще ви помогне да установите точната диагноза. Въз основа на медицинската история, прегледа и клиничните прояви той може да назове вероятната причина за алергията и, ако е необходимо, да предпише тестове за идентифициране на чувствителността към алергени.

Как да се отървем от акарите?

Невъзможно е да се постигне нулева концентрация на акари на грам домашен прах. Това се дължи на биологичните им характеристики, всеки от които първо е ларва, след това преминава в стадий на нимфа и става възрастен. Всяка колония едновременно съдържа насекоми в различни етапи на развитие. Следователно е невъзможно всички да бъдат унищожени по един и същ начин. Например, нимфите остават в латентно състояние и не ядат. Поради това е почти невъзможно да ги лишим от храна или да ги отровим. Възрастните се прилепват плътно към повърхностите в апартамента с помощта на вендузи и също са трудни за унищожаване.

Единствената мярка за премахване на вредите, причинени на здравето от праховите акари, е намаляването на броя им до ниво < 100 броя на 1 грам домашен прах. Това може да се постигне чрез редовно мокро почистване и използване на прахосмукачка за отстраняване на акари. Тази прахосмукачка се използва точно според инструкциите и веднага се почиства от мръсотията след всяко почистване. В допълнение към мокрото и сухо почистване се въвеждат превантивни мерки и лекарствена терапия за борба с алергиите.

Предотвратяване на разпространението на прахови акари в дома

• Намалете нивото на влажност до 40-45%. За това ще помогне редовното проветряване на апартамента през прозорци и врати и използването на климатика в режим на вентилатор.

• Необходимо е да почистите вътрешната смукателна вентилация и да инсталирате електрически вентилатори в банята и тоалетната. В продажба има и влагоуловители, които за предпочитане се монтират в много влажни къщи и апартаменти.

• Отървете се от пухкавите килими от естествена вълна, възглавниците с пера и пух. Килимите, завесите и възглавниците в къщата трябва да са синтетични. Ако можете без тях, по-добре е напълно да се откажете от ненужния текстил. Например, премахнете възглавниците от дивана или редовно сменяйте синтетичния пълнеж в тях. Вместо рошави килими и черги, по-добре купете меки домашни обувки или чехли за себе си и децата.

• Перете спалното бельо всяка седмица при поне 55°C. Ако етикетът на чаршафа или плика за завивка показва температура на пране не по-висока от 30 °C, няма да е възможно да се отстранят епидермалните частици и праховите акари от неговите влакна. Затова е необходимо да смените цялото спално бельо с такова, което е устойчиво на пране с много гореща вода.

• Занесете текстила на химическо чистене. Килимите, меката мебел и матраците се почистват на химическо чистене на всеки 6-12 месеца.
Всяка седмица провеждайте мокро почистване с физиологичен разтвор. Солните кристали върху повърхности, невидими за човешкото око, не позволяват на акарите да се прикрепят към тях с помощта на миниатюрните вендузи. Не е необходимо пода да се мие с много солена вода: за да има ефект, достатъчно е да разтворите половин чаша готварска сол в десетлитрова кофа с вода.

• Проветрявайте старателно апартамента или къщата поне два пъти на ден. За целта можете да пуснете вентилатори или просто да отворите прозорците и вратите за 10-15 минути сутрин и за същото време преди лягане.

С какви лекарства да се поддържате

Симптомите на алергия към домашни акари изчезват при прием на антихистамини, а след продължителна употреба на имуномодулатори настъпва дългосрочна ремисия. Всяко от лекарствата в тези групи има противопоказания и възрастови ограничения. Следователно, преди започване на терапията, пациентите се подлагат на медицински преглед, въз основа на резултатите от който алерголог или имунолог изготвя схема на лечение.

Антихистамините премахват сърбежа от кожата и лигавиците, облекчават кихането и обилния прозрачен теч от носа. Предлагат се под формата на таблетки и спрейове за нос. Loratadine може да бъде закупен под формата на таблетки. Всеки продукт, съдържащ диметинден малеат, може да бъде закупен под формата на спрей за нос.

Ниски дози кортикостероиди се предлагат под формата на спрейове за нос, които намаляват локалното възпаление и чувствителността към алергени на горните дихателни пътища

Солените назални спрейове и спрейове на базата на натриев кромогликат намаляват чувствителността на имунната система към алергени и поддържат носната лигавица влажна, поради което са подходящи за симптоматична терапия. Вместо физиологичен спрей можете да използвате физиологичен разтвор или загрята запарка от лайка. Рецепта за домашен солен спрей – 1 ч.л. сол на 250 мл вода.

По-ефективен метод за лечение на алергии към акари е лекарствената алерген-специфична терапия ASIT. Пациентът се инжектира два пъти седмично с малко количество протеин, синтезиран от секрети от акари. Дозата се увеличава бавно. След 3 години имунната система свиква със стимуланта и спира да реагира бурно.

ВАЖНО! Ако имате симптоми на алергия към акари, по-добре е незабавно да си уговорите среща с имунолог или терапевт. Този проблем изисква многостранен, компетентен подход, който трябва да бъде разработен от лекар въз основа на преглед. Той ще даде и точни препоръки за домашни грижи за намаляване на натоварването на имунната система и предотвратяване на усложнения.

Източник: gorzdrav.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *