ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар
Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо е толкова важно да пием достатъчно вода?

Да пием много течности е крайно необходимо, твърдят всички специалисти. Това ни поддържа здрави и в добър вид, но трябва да внимаваме в чашите ни да са „правилните“ напитки.

Тялото ни има нужда от теч­ности, за да може да функ­ционира. Кръвта се състои от 80% вода, а мозъкът ни – от 75%. Ако не пием достатъчно, солите, хранителните вещества и хормоните не се транспорти­рат оптимално, повишава се рискът от тромбози, уморяваме се и трудно се концентрираме. Затова трябва да се погрижим да пием достатъчно вода.

Колко да пием?

Препоръчителната доза е 1,5 л на ден, по-точно 35 мл (за хора под 50 години) до 30 мл (за по-възрастните) на кг тегло. Ако се потим обилно, количе­ството трябва да се удвои. Не е нужно обаче да пием повече вода, отколкото ни се пие. Това не носи някаква особена полза според нефролозите. Във всеки случай не вреди на здравите.

При професионалните спортисти това би било опасно – не трябва да приемат много вода за кратко време. Ще се наруши солевият баланс. Болните от сърце и бъбреци също не тряб­ва да прекаляват с водата.

Трябва ли през лято­то да пием повече вода, отколкото през зимата?

Не,  през зимата имаме нужда от същото количество, както и през лятото, само не сме тол­кова жадни. Причината – кръ­воносните съдове на кожата се свиват в студа, мозъкът ре­гистрира по-бавно намалява­нето на количеството течно­сти в организма. Не усещаме и потенето, в студения и сух въздух потта се изпарява.

Как да разберем, че сме пили достатъчно?

Най-просто е да се премерим сутрин след тоалетната. Про­мени в теглото от днес за утре винаги означават загуба на течности, ако сме се хранили както обикновено. Разликата може да стигне до 2 кг. Друг, не толкова сигурен признак, е цветът на урината. Ако е тъмножълт, е време за една чаша вода. Промяната в цве­та обаче може да има и други причини – от някои храни или заболявания.

Как да направим така, че да пием достатъчно?

Който обикновено пие мал­ко вода, нека постави още от сутринта пълни бутилки и чаши на видно място, също и на работното място. До следо­бед е добре да са изпити. Или си създайте навика да пиете чаша вода след всяко ставане от бюрото. Можете да си нави­вате и будилник, ако толкова не се сещате за водата.

Защо с възрастта жаждата ни намалява?

Защото мозъкът ни не може вече правилно да прецени ко­личеството, което сме изпи­ли. Затова хора над 60 години имат по-бързо чувството, че са пили достатъчно. Нервите в устата, гърлото и стомаха остаряват. Информацията, която изпращат, не се пре­работва толкова добре и от мозъка. Затова възрастните трябва да се придържат към някакъв план за пиене на вода. Младите могат да изчакат да ожаднеят.

По време на хранене ли да пием вода, или след това?

Добре е да се пие по чаша вода при всяко ядене, това прокар­ва по-лесно храната. Полезно е и за храносмилането. Не се страхувайте, че ще разредите стомашната киселина.

Само вода ли да пием?

Водата сред безалкохолните е за предпочитане, защото не съдържа калории, а ни дос­тавя минерали. Млякото и плодовите нектари не допри­насят за водния баланс, те са храни. Соковете, лимонадите и готовите ледени чайове съ­държат много захар, което с времето става вредно за тегло­то и кръвното налягане. Добра алтернатива са билковите ча­йове или вода с лимонов сок. Ако тренирате усилено, ще имате нужда, освен от вода, и от минерали. Можете да си ги доставите от един леко посолен зеленчуков бульон например.

Здравословно ли е да пием само вода от чешмата?

Водата от чешмата също съ­държа минерали, понякога толкова, колкото и минерал­ната вода. Качеството на во­дата обаче може да не е тол­кова добро поради старите водопроводи. Препоръчва се сутрин или след отсъствие от дома да пуснете чешмата мал­ко да потече, преди да пиете. В тръбите могат да се задържат бактерии, ако водата не тече. Ако предпочитате газирана вода, използвайте сифон. Почиствайте го редовно – в миялната, ако е стъклен, или с гореща вода и малко оцет.

Трябва ли жените да пият минерална вода, богата на калций?

Да, особено след кли­мактериума. Това е предпоставка за предпазване от остеопороза. Дневно трябва да се приемат 1000 мг калций. Минералната вода с калций съдържа над 150 мг на литър.

Вреди ли газираната вода на зъбите?

Мнозина го твърдят, но не е вярно. Тя не съдържа ни­какви киселини, а бикарбо­нат и въглероден двуокис, който изчезва при отваря­нето на бутилката. Мине­ралната вода без добавки не вреди на зъбите. Затова пък минерална вода с плодова ки­селина вреди. Особено лимо­нената киселина.

Препоръчват ли се топли напитки през лятото?

В южните страни хората пред­почитат топлите чайове. Така тялото се изпотява и се охлаж­да. В тези страни има опасност от заразена вода, може би за­това тя се преварява. Можете през лятото да пиете топли или хладки питиета, но не и леденостудени, те натоварват стомаха.

Кафето брои ли се за течност?

Дълго време се смяташе, че кафето ни кара да уринира­ме често и затова не се брои, като пресмятаме количе­ството течност. Днес обаче специалистите са на друго мнение. Ако всеки ден пием организмът ни свиква. Не ходим до тоалетната често. Това важи за количества до две-три чаши на ден. Можем да пием и по една чаша вода към тях ,но не е задължително. Към количеството течности можем да смятаме и по 1-2 чаши вино или бира.

Помага ли водата да отслабнем?

Ако е с мярка, да. При хората с нормално те­гло водата активира обмяната на веще­ствата – два литра дневно означават 100 изгорени калории. Тем­пературата на водата също е важна – при вода с температура 37 градуса, която не се нуждае от затопляне от организма, изгаряме с една трета по-малко калории, отколкото при вода със стайна температура.

Разхубавява ли ни водата?

Редовното пиене на вода е пред­поставка за хубава кожа, но големите количества не ни правят по-красиви. При младите хора съдържанието на хиалуронова киселина в кожата е високо. Тя е в състояние да натрупа достатъчно вода в запас и да изглажда малките бръчки. С възрастта кожата се изсушава, а пиенето на вода нищо не проме­ня. По-скоро трябва да ползваме козметични продукти. При по-възрастните, които страдат от хроничен недостиг на вода, пиенето помага на цялото тяло и на кожата също.

  • сп. „Здравен журнал”

 

Редовно пиене на вода – да, но как?

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *