Редовно пиене на вода – да, но как?

Истината е, че много често забравяме да пием достатъчно течности и най-вече вода. Много хора нямат изграден навик да я пият изобщо. В крайна сметка се получава, така че пием кафе, газирани напитки и алкохол, да не говорим за плодови сокове и чайове, мляко и един куп други възможности. Или също толкова често, не пием достатъчно течности и се дехидратираме, а това не е добре за нашето здраве.

Вие най-вероятно сте съгласни, че водата е много здравословна, но искате да знаете повече за това как да направите пиенето на вода ежедневен навик.

Ето няколко добри съвета:

Колко вода?
Това е спорен въпрос. Това, което е ясно е, че препоръката от 8-10 чаши на ден не е достатъчно пояснение, поради няколко причини: това количество включва всичкия прием на течности, включително храна и други напитки, а също така игнорира телесно тегло на човек, което е важен фактор в формирането на количеството, то също варира, ако сте болни или тренирате. Също така не е добре да се пие само, когато сте жадни – тогава вече сте дехидратирани. Най-добре е да се формира рутинна: една чаша, сутрин след събуждане, чаша с всяко хранене, чаша между храненията и не забравяйте да се пие преди, по време и след тренировка. Като цяло опитвайте се не ожаднявате.
Носете бутилка
За много хора е по-лесно да се сещат за водата, ако вече им е налята в шише, което им е пред очите. А в офиса може да държите чаша за вода на бюрото си, от която да пиете през деня.

Задаване на напомняне
Настроете часовника или мобилния си телефон да издава кратък звук на всеки час, може да си зададете периодично напомняне на компютъра си, така че не забравяйте да пиете вода.
Заместител
Ако обикновено си взимате газирани или алкохолни напитки, заместете ги с чаша вода. А ако държите на определена напитка към нея добавете и чаша вода.
• Филтър
Вместо да харчите много пари за бутилирана вода, може да инвестирате в един филтър за вашите домашни кранчета или  да си вземете уред за филтриране на вода. Това ще направи водата от чешмата с вкус като бутилирана на по-ниска цена.

Тренировки
Тренирането може да помогне да искате да пиете повече вода. Не е необходимо да пиете спортни напитки, когато тренирате, освен ако не го правите за повече от един час. Просто пийте вода. Ако ще тренирате, не забравяйте да пиете вода няколко часа преди това, така че тя да се изхвърли от тялото във времето и отново пийте по време и след тренировка.
Записвайте си
Това често помага, когато формираме нов навик, за да го следим – той повишава информираността и ви помага да се уверите, че сте в правилната посока. Пазете си малък дневник (може да се направи и фаелче на компютъра), който може да бъдат много прост, като отмятане на знак за всяка чаша вода, която пиете.


ТОВА ЩЕ ВИ ПОМОГНЕ


Публикувано в категории: Любопитно

Автор

1 Коментар »

  1. [...] Редовно пиене на вода – да, но как? [...]

    Коментар by Защо е толкова важно да пием достатъчно вода? | Лекува нет — 08.05.2012 @ 10:31

Напишете коментар


Още по темата

Ако задържате вода в организма, трябва да я изчистите с природни средства

Един също сериозен проблем е невъзможността на организма да се изчисти от излишните течности. Тяхното натрупване може да доведе до сериозни здравословни проблеми

Пийте обогатена вода, за да бъдете добре хидратирани и здрави

Знаете, че човек дневно трябва да приема поне по 2 литра вода, за да прочиства бъбреците, черния дроб, далака, жлъчката, за разрежда кръвта, да хидратира клетките и мозъка

Японски метод за лечение на редица заболявания

Мнозина пренебрегват пиенето на вода, без да са наясно на какво издевателство подлагат организма си.
Много хора се оправдават пред себе си, че пият вода винаги, щом почувстват жажда, но тогава вече е твърде късно.

Как да приемате повече антиоксиданти с напитките

Ако творческото планиране на храненето не е вашата силна страна, винаги можете да включите богати на антиоксиданти напитки в диетата си.

ТОП 7 причини да пиете вода с лимонов сок

Лимон с мед е едно уникално средство за подсилване на имунната система. Настърганата кора на лимона притежава много полезни свойства за организма. Вижте защо трябва да пиете вода с лимон

Водна диета чисти за месец 4 килограма шлаки от организма

Знаете ли, че в костите се съдържат около 20% вода, в мускулите – до 75%, в мозъка -85 %, а в кръвта – 94%!

Пийте напитки с нисък гликемичен индекс

След като започнете диета с нисък гликемичен индекс на храните, не забравяйте за една важна част от нея – напитките!

Как да се научим да пием повече вода

Водата е изключително важна за очистването на организма, за усвояването на витамините и минералите от храната; съдейства за по-бързо отслабване и предпазва от умора. Във водна среда протичат всички важни жизнени процеси.

Ето как можете да получите пречистена и заредена вода!

От древни времена е известен факт, че дори и в обикновената вода се крие лечебна сила. Но тя трябва да бъде подложена на определено пречистване и зареждане

11 важни причини да пиете повече вода!

Водата е втората най-популярна напитка в света след безалкохолните.

Ето защо не трябва да пиете студена вода по време на хранене

Много хора пият вода или други напитки по време на хранене. Това е грешно, защото не се отразява добре на здравето. Ето какво трябва да правим

Лек за вашите болни очи ще откриете в български храм

Когато лекарствата не помагат, а народната медицина е безсилна, търсим упование в Бога. Изпитан лек за болни очи има в български православен храм