Редовно пиене на вода – да, но как?

Истината е, че много често забравяме да пием достатъчно течности и най-вече вода. Много хора нямат изграден навик да я пият изобщо. В крайна сметка се получава, така че пием кафе, газирани напитки и алкохол, да не говорим за плодови сокове и чайове, мляко и един куп други възможности. Или също толкова често, не пием достатъчно течности и се дехидратираме, а това не е добре за нашето здраве.

Вие най-вероятно сте съгласни, че водата е много здравословна, но искате да знаете повече за това как да направите пиенето на вода ежедневен навик.

Ето няколко добри съвета:

Колко вода?
Това е спорен въпрос. Това, което е ясно е, че препоръката от 8-10 чаши на ден не е достатъчно пояснение, поради няколко причини: това количество включва всичкия прием на течности, включително храна и други напитки, а също така игнорира телесно тегло на човек, което е важен фактор в формирането на количеството, то също варира, ако сте болни или тренирате. Също така не е добре да се пие само, когато сте жадни – тогава вече сте дехидратирани. Най-добре е да се формира рутинна: една чаша, сутрин след събуждане, чаша с всяко хранене, чаша между храненията и не забравяйте да се пие преди, по време и след тренировка. Като цяло опитвайте се не ожаднявате.
Носете бутилка
За много хора е по-лесно да се сещат за водата, ако вече им е налята в шише, което им е пред очите. А в офиса може да държите чаша за вода на бюрото си, от която да пиете през деня.

Задаване на напомняне
Настроете часовника или мобилния си телефон да издава кратък звук на всеки час, може да си зададете периодично напомняне на компютъра си, така че не забравяйте да пиете вода.
Заместител
Ако обикновено си взимате газирани или алкохолни напитки, заместете ги с чаша вода. А ако държите на определена напитка към нея добавете и чаша вода.
• Филтър
Вместо да харчите много пари за бутилирана вода, може да инвестирате в един филтър за вашите домашни кранчета или  да си вземете уред за филтриране на вода. Това ще направи водата от чешмата с вкус като бутилирана на по-ниска цена.

Тренировки
Тренирането може да помогне да искате да пиете повече вода. Не е необходимо да пиете спортни напитки, когато тренирате, освен ако не го правите за повече от един час. Просто пийте вода. Ако ще тренирате, не забравяйте да пиете вода няколко часа преди това, така че тя да се изхвърли от тялото във времето и отново пийте по време и след тренировка.
Записвайте си
Това често помага, когато формираме нов навик, за да го следим – той повишава информираността и ви помага да се уверите, че сте в правилната посока. Пазете си малък дневник (може да се направи и фаелче на компютъра), който може да бъдат много прост, като отмятане на знак за всяка чаша вода, която пиете.


Публикувано в категории: Любопитно

Автор

1 Коментар »

  1. [...] Редовно пиене на вода – да, но как? [...]

    Коментар by Защо е толкова важно да пием достатъчно вода? | Лекува нет — 08.05.2012 @ 10:31

Напишете коментар


Още по темата

Как да си приготвите вкусно пиле с билки

Придайте на пилето латиноамерикански привкус, като го залеете с пикантен винен сос.

Няколко значими причини да пиете вода с лимон

Горещото лято свърши и ние нямаме нужда от разхлаждащи напитки, но не трябва да спираме пиенето на вода с лимон

Да спасим диетата! Има ли начин да прогоним глада?

Има някои лесни начини, които могат да ни помогнат да подтиснем усещането за глад и да спасим диетата

ТОП 5 напитки за силна имунна система от чужбина

Времето рязко се променя и все още не можем да се аклиматизираме към студа. Ако нямаме силна имунна система, ще станем лесна плячка на вируси

ТОП 7 продукти, които убиват вашето либидо

Колкото и да пият мъжете различни лекарства, които помагат на простата да не алармира и да могат да вдигат самолета, ако използвате тези продукти ежедневно, те убиват вашето либидо

Време е да преосмислите какво пиете!

Умопомрачителен масив на пакетирани напитки се съревновават за вниманието ни на пазара: “Дизайнерски води”, спортни напитки, енергийни напитки, фитнес води, витаминизирани води – дори не е възможно преброяването на десетките сортове обикновена бутилирана вода.

Как да се предпазим от тромбоза?

Коварните тромби, които могат да запушат важен кръвоносен съд и да ни причинят смърт, имат своето научно обяснение. Образуват се, когато кръвта се сгъсти, ако отслабне бързината на кръвообращението или се наруши здравината на една венозна стена.

Мъдростта на Аюрведа: водата трябва да се пие правилно!

Може да се поучим от мъдростта на Аюрведа, доказала правотата си през вековете

Как да се предпазим от опасностите в басейна?

Ако ще влизате във вода това лято, внимавайте за най-важното – нейната температура

Могат ли плодове и зеленчуци да ни заменят водата?

Човешкото тяло се състои 70% от вода и без тази течност животът е невъзможен. Но за някои хора пиенето на вода е истинско изпитание; те не изпитват никакво удоволствие от това – да утолят жаждата си с чиста питейна вода.

2 напитки – летни удоволствия за здраве и хидратация!

Предлагаме ви две уникални рецепти, които да си приготвите сами.

Три тревожни признака на обезводняването

Обезводняването е много опасно състояние: доста хора обаче не разбират какъв е рискът за здравето и дори за живота им от това. Американски експерти посочиха три ясни признака на обезводняването, които трябва да накарат всеки човек веднага да започне да пие течности. За предпочитане – вода!