Редовно пиене на вода – да, но как?

Истината е, че много често забравяме да пием достатъчно течности и най-вече вода. Много хора нямат изграден навик да я пият изобщо. В крайна сметка се получава, така че пием кафе, газирани напитки и алкохол, да не говорим за плодови сокове и чайове, мляко и един куп други възможности. Или също толкова често, не пием достатъчно течности и се дехидратираме, а това не е добре за нашето здраве.

Вие най-вероятно сте съгласни, че водата е много здравословна, но искате да знаете повече за това как да направите пиенето на вода ежедневен навик.

Ето няколко добри съвета:

Колко вода?
Това е спорен въпрос. Това, което е ясно е, че препоръката от 8-10 чаши на ден не е достатъчно пояснение, поради няколко причини: това количество включва всичкия прием на течности, включително храна и други напитки, а също така игнорира телесно тегло на човек, което е важен фактор в формирането на количеството, то също варира, ако сте болни или тренирате. Също така не е добре да се пие само, когато сте жадни – тогава вече сте дехидратирани. Най-добре е да се формира рутинна: една чаша, сутрин след събуждане, чаша с всяко хранене, чаша между храненията и не забравяйте да се пие преди, по време и след тренировка. Като цяло опитвайте се не ожаднявате.
Носете бутилка
За много хора е по-лесно да се сещат за водата, ако вече им е налята в шише, което им е пред очите. А в офиса може да държите чаша за вода на бюрото си, от която да пиете през деня.

Задаване на напомняне
Настроете часовника или мобилния си телефон да издава кратък звук на всеки час, може да си зададете периодично напомняне на компютъра си, така че не забравяйте да пиете вода.
Заместител
Ако обикновено си взимате газирани или алкохолни напитки, заместете ги с чаша вода. А ако държите на определена напитка към нея добавете и чаша вода.
• Филтър
Вместо да харчите много пари за бутилирана вода, може да инвестирате в един филтър за вашите домашни кранчета или  да си вземете уред за филтриране на вода. Това ще направи водата от чешмата с вкус като бутилирана на по-ниска цена.

Тренировки
Тренирането може да помогне да искате да пиете повече вода. Не е необходимо да пиете спортни напитки, когато тренирате, освен ако не го правите за повече от един час. Просто пийте вода. Ако ще тренирате, не забравяйте да пиете вода няколко часа преди това, така че тя да се изхвърли от тялото във времето и отново пийте по време и след тренировка.
Записвайте си
Това често помага, когато формираме нов навик, за да го следим – той повишава информираността и ви помага да се уверите, че сте в правилната посока. Пазете си малък дневник (може да се направи и фаелче на компютъра), който може да бъдат много прост, като отмятане на знак за всяка чаша вода, която пиете.

ТОВА ЩЕ ВИ ПОМОГНЕ


Публикувано в категории: Любопитно

Автор

1 Коментар »

  1. [...] Редовно пиене на вода – да, но как? [...]

    Коментар by Защо е толкова важно да пием достатъчно вода? | Лекува нет — 08.05.2012 @ 10:31

Напишете коментар


Още по темата

Преди и сега: Сара изглежда с 10 години по-млада само с помощта на вода

Не е задължително една жена да се подложи на пластична операция, за да се подмлади. С помощта само на вода Сара предизвика истинска сензация в Англия

Вашият мозък се нуждае от тези напитки, за да бъде здрав и бодър

Както всеки един орган от човешкото тяло, така и всеки мозък се нуждае от качествена храна, витамини, минерали и други полезни вещества, за да бъде здрав, бодър и работоспособен

Как да избегнем камъни в бъбреците с 5 природни средства

Това са някои от най-добрите природни средства срещу различни видове камъни в бъбреците

Рецепти за детоксикация на тялото

Детоксикацията е процес на премахване на токсични вещества от тялото ви.

Пет лесни трика за ускорен метаболизъм

Всеки опитен диетолог може да ви обясни, че за успешна борба с наднормените килограми е необходимо да ускорите метаболизма: така тялото ще изгаря повече калории за единица време.

Какви напитки могат да пият диабетиците?

Повечето хора биха предпочели да изядат калориите, вместо да ги изпият. А изследванията сочат, че дори висококалоричните напитки не могат да бъдат толкова удовлетворяващи, колкото нещо за хапване.

Вкусни и полезни напитки с тиква

Точно навреме за есента споделяме с вас тези рецепти за вкусни и здравословни напитки с тиква.

Как да се спасим от “излишна” кожа след отслабване

При отслабване проблемите на един загрижен за силуета си човек не свършват: след като постигне новите си килограми той с ужас установява, че кожата на новото му тяло е твърде обширна и увисва на неприятни гънки.

Как да си приготвите вкусно пиле с билки

Придайте на пилето латиноамерикански привкус, като го залеете с пикантен винен сос.

Няколко значими причини да пиете вода с лимон

Горещото лято свърши и ние нямаме нужда от разхлаждащи напитки, но не трябва да спираме пиенето на вода с лимон

Да спасим диетата! Има ли начин да прогоним глада?

Има някои лесни начини, които могат да ни помогнат да подтиснем усещането за глад и да спасим диетата

ТОП 5 напитки за силна имунна система от чужбина

Времето рязко се променя и все още не можем да се аклиматизираме към студа. Ако нямаме силна имунна система, ще станем лесна плячка на вируси