Редовно пиене на вода – да, но как?

Истината е, че много често забравяме да пием достатъчно течности и най-вече вода. Много хора нямат изграден навик да я пият изобщо. В крайна сметка се получава, така че пием кафе, газирани напитки и алкохол, да не говорим за плодови сокове и чайове, мляко и един куп други възможности. Или също толкова често, не пием достатъчно течности и се дехидратираме, а това не е добре за нашето здраве.

Вие най-вероятно сте съгласни, че водата е много здравословна, но искате да знаете повече за това как да направите пиенето на вода ежедневен навик.

Ето няколко добри съвета:

Колко вода?
Това е спорен въпрос. Това, което е ясно е, че препоръката от 8-10 чаши на ден не е достатъчно пояснение, поради няколко причини: това количество включва всичкия прием на течности, включително храна и други напитки, а също така игнорира телесно тегло на човек, което е важен фактор в формирането на количеството, то също варира, ако сте болни или тренирате. Също така не е добре да се пие само, когато сте жадни – тогава вече сте дехидратирани. Най-добре е да се формира рутинна: една чаша, сутрин след събуждане, чаша с всяко хранене, чаша между храненията и не забравяйте да се пие преди, по време и след тренировка. Като цяло опитвайте се не ожаднявате.
Носете бутилка
За много хора е по-лесно да се сещат за водата, ако вече им е налята в шише, което им е пред очите. А в офиса може да държите чаша за вода на бюрото си, от която да пиете през деня.

Задаване на напомняне
Настроете часовника или мобилния си телефон да издава кратък звук на всеки час, може да си зададете периодично напомняне на компютъра си, така че не забравяйте да пиете вода.
Заместител
Ако обикновено си взимате газирани или алкохолни напитки, заместете ги с чаша вода. А ако държите на определена напитка към нея добавете и чаша вода.
• Филтър
Вместо да харчите много пари за бутилирана вода, може да инвестирате в един филтър за вашите домашни кранчета или  да си вземете уред за филтриране на вода. Това ще направи водата от чешмата с вкус като бутилирана на по-ниска цена.

Тренировки
Тренирането може да помогне да искате да пиете повече вода. Не е необходимо да пиете спортни напитки, когато тренирате, освен ако не го правите за повече от един час. Просто пийте вода. Ако ще тренирате, не забравяйте да пиете вода няколко часа преди това, така че тя да се изхвърли от тялото във времето и отново пийте по време и след тренировка.
Записвайте си
Това често помага, когато формираме нов навик, за да го следим – той повишава информираността и ви помага да се уверите, че сте в правилната посока. Пазете си малък дневник (може да се направи и фаелче на компютъра), който може да бъдат много прост, като отмятане на знак за всяка чаша вода, която пиете.


Публикувано в категории: Любопитно

Автор

1 Коментар »

  1. [...] Редовно пиене на вода – да, но как? [...]

    Коментар by Защо е толкова важно да пием достатъчно вода? | Лекува нет — 08.05.2012 @ 10:31

Напишете коментар


Още по темата

Как да имате здрави бъбреци? Полезни съвети!

Основната им функция е да изхвърлят отровните отпадъци от организма и да запазват нужните му белтъци, глюкоза и минерали.

Това са 5-те най-полезни напитки на планетата

Когато сте жадни не бързайте да се нахвърляте веднага на соковете и газираното, които са наблъскани с химикали и калории. Вместо това изберете някоя от напитките, които ние ви предлагаме и ви гарантираме, че тялото ви ще се влюби в тях.

Странна и опасна алергия: 26-годишна жена не може да пие… вода!

Тя е на 26 години и последните няколко месеца не е излизала от дома си. Просто живее в английската провинция, където се сипят дъждове, невиждани през последните 200 години.

Разберете колко вода трябва да пие всеки един от нас според теглото си!

Всеки човек, който държи да води здравословен начин на живот, знае, че трябва да пие достатъчно количество вода, за да може организмът му да изхвърли вредните вещества.

Какви напитки са подходящи за диабетиците?

Храненето често е в центъра на вниманието при хората, болни от диабет. Но не забравяйте, че напитките, които пиете също могат да имат ефект върху кръвната захар!

Колко вода трябва да пием?

Известно е, че редовното пиене на достатъчно вода се отразява блготворно на обмяната и дава отпечатък на начина, по който човек изглежда. Учените предупреждават, че трябва да се внимава с приема на живителната течност!

10 съвета как да придобиете навик да пиете вода

А знаете ли какво става с организма ви, когато не пиете достатъчно вода? Дехидратацията е в основата на всички болести, защото животът е вода!

42-годишна жена доказа, че водата наистина подмладява!

Жена на 42 години доказа, че водата наистина подмладява организма. Британката Сара е направила експеримент и е изумена от крайния резултат.

Сладката вода поддържа живота, а солената – баланса

Може би няма човек в света, който да не знае, че водата притежава разум

Спазвайте тези съвети, за да поддържате тялото си хидратирано!

Нашето тяло се нуждае от подходяща хидратация, за да функционира гладко!

Нестандартни, но ефективни методи за лечение на хълцането

Изненадайте небцето…

Как се спира хълцането?

Преяждането, пиенето на газирани напитки или внезапна изненада и вълнение могат да причинят хълцане.