Как да се справя с газовете в стомаха?

Здравейте, от дълго време страдам от газове в стома­ха. Интересува ме как мога да разреша проблема си, без да приемам лекарства, защото към повечето от тях съм алер­гична?

Маргарита Русева – Велико Търново

Много хора страдат от газове в стомаха. Въпреки че не са притеснителни от гледна точка на медицината, създа­ват дискомфорт и смущения. Но понякога се случва да бъдат част от здравословен проблем. Най-честата причина за поява на газовете е видът храна и начинът на хранене, стресът или друго съпътстващо забо­ляване. Газовете съдържат азот и кислород, който е погълнат от въздуха, и метан, въглероден ок­сид и водород, които са продукти от бак­терии в храносмила­телния тракт.

При хората съществува различна чревна флора, която определя различния интензи­тет на газообразуване. По-голямото количество бактерии, които премахват водорода, обуславят засилен метеоризъм. Затова при някои хора приемът на определени храни или напитки, предизвиква голямо количество газове в корема.

Редовното преяждане нато­варва стомаха и червата, като предизвиква раздуване. При разграждането на някои про­дукти или при непълно разгра­дена храна също се образуват тези неприятни усещания. В стресови ситуации и при уско­ряване на дишането може да се погълне въздух, който да предизвика появата на газове. Част от приетия въздух се отстранява съзна­телно или не, чрез оригване, друга част търпи преработка, а по-голямото количество от него преминава дистално в чревния тракт.

Храните, които съдържат повишени поли- и олигозахариди, образуват по-голямо количество газове. Това са храните, които все по-често слагаме на трапезата си: боб, леща, грах, лук, картофи, ряпа, марули, зеле… По-силно изразен ефект от плодовете имат сините сливи, ябълките, черешите, бананите и др.

За да се премахнат газо­вете в корема, трябва да се ограничи или премахне изцяло консумацията на газообразуващите храни. Храненето трябва да става бавно и умерено, да не се пият напитки по това време, а храната да се сдъвква добре. В някои случаи може да се наложи огра­ничаване на кафето, бирата и виното.

А газираните напит­ки да се откажат напъл­но. Необходимо е да се преустанови заседна­лият начин на живот, да се включи повече физическо натоварване или да се практикува някакъв вид спорт. В краен случай може да се наложи да се пият различни медикаменти, например ензими. Те ще подпомогнат работата на храносмилателния тракт и разграждане­то на хранителните вещества.

Упражнения по йога облекчават газовете в стомаха:

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”


Публикувано в категории: Заболявания на храносмилателната система

Автор

1 Коментар »

  1. zdr imam postoqni bolki i karkorene na korema no ot dva dena me boli okolo papa i mi e tejko i mi karkoi korema kakvo moje da e

    Коментар by sonq — 20.10.2013 @ 1:25

Напишете коментар


Още по темата

Как най-лесно да се откажем от цигарите

Пушачите, които не могат да се разделят с вредните си навици, ще бъдат улеснени да го направят с помощта на специални лекарства.
Новите медикаменти предлагат постепенно, а не рязко отказване от цигарите

Здравни съвети от най-старата жена в Европа

Ако искате да живеете повече от сто години, изяждайте по три сурови яйца всеки ден. Такъв съвет дава на кандидат-дълголетниците италианката Ема Морано, най-старата жена в Европа.

Тези плодове възвръщат загубените сили за отрицателно време

Физическа умора, пролетна умора, изтощение след боледуване, изтощение при стрес на работното място – силите са изчерпани, но с тези плодове можете да ги възвърнете скоростно

РИЗИДА / RIZIDA

РИЗИДА е нехормонален лекарствен препарат – бифосфонат, предназначен за лечение на костни заболявания. Препоръчва се преди всичко на жени в менопауза и пост-менопауза за лечение на остеопороза. Приемът на този продукт намалява риска от костни деформации и счупвания – преди всичко на бедрената кост, китката и прешлени. Прилага се и в случаи на остеопороза при мъже.

Здрава и млада кожа с…картофи

Британският дерматолог Ема Уеджуърт е убедена, че картофеният сок има потенциал да подмладява кожата. Картофениат сок съдържа много антиоксиданти, включително натурални полифеноли

Лютите чушки – полезни за стомаха и свалят килограмите

Лютите чушки са уникален продукт на природата. Те са невероятно богати на витамин С – полезни са за стомаха и свалят излишните килограми

Как да ядем любимите си храни без да дебелеем?

Прочетете за веществата, които дават лечебна сила на храните!

В списъка по-долу са включени най-добрите хранителни източници на тези вещества.

Най-ефикасните средства от природата против киселини!

Горчицата е алкализираща храна, която е пълна с минерали и съдържа…

Вижте всички естествени методи за лечение на киселини

Чаят от лайка около ½ – 1 час преди лягане може да помогне за …

Наистина ли луната влияе на бременните жени?

Смята се, че в нощите с пълнолуние ражданията винаги са повече. Какво казва науката за това?

Тази витаминна бомба ще ви дари с вечно здраве

Една лесна енергийна и витаминна бомба ще направи имунната ви система силна и ще ви пази от заболявания и вируси