Как да се справя с газовете в стомаха?

Здравейте, от дълго време страдам от газове в стома­ха. Интересува ме как мога да разреша проблема си, без да приемам лекарства, защото към повечето от тях съм алер­гична?

Маргарита Русева – Велико Търново

Много хора страдат от газове в стомаха. Въпреки че не са притеснителни от гледна точка на медицината, създа­ват дискомфорт и смущения. Но понякога се случва да бъдат част от здравословен проблем. Най-честата причина за поява на газовете е видът храна и начинът на хранене, стресът или друго съпътстващо забо­ляване. Газовете съдържат азот и кислород, който е погълнат от въздуха, и метан, въглероден ок­сид и водород, които са продукти от бак­терии в храносмила­телния тракт.

При хората съществува различна чревна флора, която определя различния интензи­тет на газообразуване. По-голямото количество бактерии, които премахват водорода, обуславят засилен метеоризъм. Затова при някои хора приемът на определени храни или напитки, предизвиква голямо количество газове в корема.

Редовното преяждане нато­варва стомаха и червата, като предизвиква раздуване. При разграждането на някои про­дукти или при непълно разгра­дена храна също се образуват тези неприятни усещания. В стресови ситуации и при уско­ряване на дишането може да се погълне въздух, който да предизвика появата на газове. Част от приетия въздух се отстранява съзна­телно или не, чрез оригване, друга част търпи преработка, а по-голямото количество от него преминава дистално в чревния тракт.

Храните, които съдържат повишени поли- и олигозахариди, образуват по-голямо количество газове. Това са храните, които все по-често слагаме на трапезата си: боб, леща, грах, лук, картофи, ряпа, марули, зеле… По-силно изразен ефект от плодовете имат сините сливи, ябълките, черешите, бананите и др.

За да се премахнат газо­вете в корема, трябва да се ограничи или премахне изцяло консумацията на газообразуващите храни. Храненето трябва да става бавно и умерено, да не се пият напитки по това време, а храната да се сдъвква добре. В някои случаи може да се наложи огра­ничаване на кафето, бирата и виното.

А газираните напит­ки да се откажат напъл­но. Необходимо е да се преустанови заседна­лият начин на живот, да се включи повече физическо натоварване или да се практикува някакъв вид спорт. В краен случай може да се наложи да се пият различни медикаменти, например ензими. Те ще подпомогнат работата на храносмилателния тракт и разграждане­то на хранителните вещества.

Упражнения по йога облекчават газовете в стомаха:

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”


Публикувано в категории: Заболявания на храносмилателната система

Автор

1 Коментар »

  1. zdr imam postoqni bolki i karkorene na korema no ot dva dena me boli okolo papa i mi e tejko i mi karkoi korema kakvo moje da e

    Коментар by sonq — 20.10.2013 @ 1:25

Напишете коментар


Още по темата

Тези зеленчуци помагат на децата да растат по-високи

Според антропологията, българският народ не се отличава с прекалено голяма височина на ръст. Но ако искате вашите деца да бъдат по-високи, хранете ги с тези зеленчуци

Да се предпазваме от рак с тези 9 храни!

Всеки човек има свои вкусови предпочитания – но има храни и подправки, които би трябвало да приема заради терапевтичното им въздействие върху организма. Експерти направиха топ-класация на девет продукта, които съдействат за предотвратяването на рак.

Ето кой е виновен за наднорменото Ви тегло!?

Според последните проучвания на британски специалисти и диетолози стана ясно, че човешкият мозък има голяма вина за наднорменото тегло

Боян Радев: Имах здравословни проблеми, но се справих с тях

Боян Радев е двукратен олимпийски шампион по борба. Освен като борец той е известен и като голям колекционер на произведения на изкуството и дарител. Наскоро Българският олимпийски комитет му организира честване по случай 50 години от спечелването на първата му олимпийска титла в Токио.

6 рецепти за билкови сосове – част 1

Те са познати в много национални кухни и могат да се поднасят като добавка към по-сухи храни, като гарнитура или да се включат в приготвянето на различни гозби.

Пет достъпни храни, които подмладяват

Достатъчно е всеки ден да приемаме малки количества от пет точно определени храни, за да забавим стареенето. В тях се съдържат необходимите витамини и минерали за кожата, косата и ноктите.

Състоянието на червата влияе на настроението ни!

Д-р Валентина Григорова: Масово жените раждат на 35!

Д-р Григорова, колко души на месец обслужва вашата болница?

Ражданията при нас са около 250 на месец. Отделението по патология е пълно почти през цялото време. Там са 31 легла. В Мамологията има ежедневно по десетина пациентки, в Гинекологията са 10-15 и в дневния стационар – така наречената еднодневна хирургия – може да са от две до десет. Там обикновено в петък са повече, защото гледат да си направят манипулациите и да почиват в събота и в неделя.

Хранене според кръвната група – измислица или полезна практика

Лекарите отдавна са насяно, че съществува връзка между кръвната група и предразположеността към определени болести – рак, диабет, стомашни язви, автоимунни заболявания, алергии и други

Здравословно ястие с грах и летни билки при чувствителен стомах

Въпреки разнообразието от плодове и зеленчуци през лятото в много случаи се затрудняваме да измислим какво да сготвим и повтаряме едни и същи ястия до втръсване.

Как да се предпазим от атаки на дивертикулит?

Всъщност, няма специфични храни, за които е доказано, че предизвикват усложнения и атаки на дивертикулит.

Седем типа глад и как да се справяме с всеки от тях

Гладът ни кара да търсим храна и да си набавяме енергията, необходима за живота. Но именно усещането за глад – истински или въображаем, може да стане причина за трупане на наднормени килограми.