Как да се справя с газовете в стомаха?

Здравейте, от дълго време страдам от газове в стома­ха. Интересува ме как мога да разреша проблема си, без да приемам лекарства, защото към повечето от тях съм алер­гична?

Маргарита Русева – Велико Търново

Много хора страдат от газове в стомаха. Въпреки че не са притеснителни от гледна точка на медицината, създа­ват дискомфорт и смущения. Но понякога се случва да бъдат част от здравословен проблем. Най-честата причина за поява на газовете е видът храна и начинът на хранене, стресът или друго съпътстващо забо­ляване. Газовете съдържат азот и кислород, който е погълнат от въздуха, и метан, въглероден ок­сид и водород, които са продукти от бак­терии в храносмила­телния тракт.

При хората съществува различна чревна флора, която определя различния интензи­тет на газообразуване. По-голямото количество бактерии, които премахват водорода, обуславят засилен метеоризъм. Затова при някои хора приемът на определени храни или напитки, предизвиква голямо количество газове в корема.

Редовното преяждане нато­варва стомаха и червата, като предизвиква раздуване. При разграждането на някои про­дукти или при непълно разгра­дена храна също се образуват тези неприятни усещания. В стресови ситуации и при уско­ряване на дишането може да се погълне въздух, който да предизвика появата на газове. Част от приетия въздух се отстранява съзна­телно или не, чрез оригване, друга част търпи преработка, а по-голямото количество от него преминава дистално в чревния тракт.

Храните, които съдържат повишени поли- и олигозахариди, образуват по-голямо количество газове. Това са храните, които все по-често слагаме на трапезата си: боб, леща, грах, лук, картофи, ряпа, марули, зеле… По-силно изразен ефект от плодовете имат сините сливи, ябълките, черешите, бананите и др.

За да се премахнат газо­вете в корема, трябва да се ограничи или премахне изцяло консумацията на газообразуващите храни. Храненето трябва да става бавно и умерено, да не се пият напитки по това време, а храната да се сдъвква добре. В някои случаи може да се наложи огра­ничаване на кафето, бирата и виното.

А газираните напит­ки да се откажат напъл­но. Необходимо е да се преустанови заседна­лият начин на живот, да се включи повече физическо натоварване или да се практикува някакъв вид спорт. В краен случай може да се наложи да се пият различни медикаменти, например ензими. Те ще подпомогнат работата на храносмилателния тракт и разграждане­то на хранителните вещества.

Упражнения по йога облекчават газовете в стомаха:

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”Публикувано в категории: Заболявания на храносмилателната система

Автор

1 Коментар »

  1. zdr imam postoqni bolki i karkorene na korema no ot dva dena me boli okolo papa i mi e tejko i mi karkoi korema kakvo moje da e

    Коментар by sonq — 20.10.2013 @ 1:25

Напишете коментар


Още по темата

Как калият бори високо кръвно налягане

Високото кръвно налягане не се причинява от много сол, а от дисбаланса между натрий и калий в храната ни.

Как да смъкнем калориите на ориза

Оризът трябва да се свари с кокосово масло, а после да се остави в хладилника за 12 часа. Едва тогава той е готов за консумация.

Как да се храните, ако имате хронична бъбречна недостатъчност

Ако страдате от хронично бъбречно заболяване, имате нужда от диета, която ще подобри и дори ще възстанови нарушената бъбречна функция, естествено.

Как да приемате повече антиоксиданти с напитките

Ако творческото планиране на храненето не е вашата силна страна, винаги можете да включите богати на антиоксиданти напитки в диетата си.

Как да ядем повече антиоксиданти?

Не само плодовете и зеленчуците съдържат антиоксиданти.

Вижте как да ядете повече храни, богати на антиоксиданти

Антиоксидантите са най-новите медийни любимци при възхваляването на ползата от здравословното хранене.

Как да използваме техниките за визуализация, за да спрем да ядем нездравословни храни?

Често пъти разбирането за нещо е по-лесно, когато го визуализираме.

Трети метод за подобряване на храносмилането

Този метод включва използване на билкови растения или добавки.

Как да си спестим гълтането на антибиотици

Учени създадоха нов кръвен тест, който позволява за два часа да се определи какъв е причинителят на дадена инфекция – вирус или бактерия.

Малко позната храна крие тайната на перфектната форма на Лили Иванова

Лили Иванова – примата на българската естрада, поддържа своето младежко излъчване и перфектно тяло с тайна рецепта

Втори метод за подобряване на храносмилането

Той включва промени в начина ви на живот.

Проверявайте преди да ядете: Жена откри в банан най-отровния паяк

Мария Лейтън, майка на две деца, откри най-отровния паяк в света във връзка банани, купени от магазин в Лондон