Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Над 1000 медикамента могат да разболеят черния дроб !!!

  • 80 на сто от острите хепатити възникват при хора, които злоупотребяват с лекарства

Кои лекарства могат да увредят черния дроб и да предизвикат развитието на хепатит? Какви са симптомите на хепати­та?

Ивайло Ненов – Видин

Лекарствените увреждания на черния дроб в 90% от случаите се проявяват като остър хепатит. Описани са около 1000 медикамента, които могат да причинят поражения на чер­ния дроб по различни механизми. Медикаментозното чернодробно засягане може да се изяви с це­лия спектър на чернодробната патология. В 10% от случаите медикаменти като амиодарон, метотрексат, диклофенак, вита­мин А, папаверин и др. могат да доведат до хроничен хепатит. Не трябва да сезабравя, че има и бил­ки, които могат да увредят черния дроб. В развитите страни най- разпространеното чернодробно заболяване е неалкохолният стеатохепатит, който се наблюдава най-често при захарен диабет тип и затлъстяване.

Острите форми на вирусните хепатити могат да протичат и безсимптомно, а хроничните ви­русни хепатити при значителна част от пациентите не дават повод за никакви оплаквания. Хепатитите биват остри и хронични. Хроничните имат раз­лични причинители. Най-честите са вирусите на хепатит В и С, употребата на алкохол, някои медикаменти; заболявания като захарен диабет и затлъстяване.

Хроничният вирусен хепатит С може да протича с нормални кръвни изследвания и да се от­крие трудно, а в около 20 до 50% от случаите може да доведе до цироза на черния дроб й в около 3% – до рак на този орган.

КАК МОЖЕМ ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ ОТ ХЕПАТИТ?

Съществуват ваксини, които могат да ни предпазят от хепатит А и В. Няма ваксина за предпазване от хепатит С. А основният начин за профилактика е разумното поведение – миене на ръцете, сигурни източници на храна и напитки, извършване на кръвни манипулации само от висококвалифициран меди­цински персонал.

Наркотици ООД: Нацията на хапчетата!

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *