ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как се стига до затлъстяване на черния дроб?

  • Алкохолът, лекарствата и преяждането са причинили проблеми на повече от 6000 жени и двойно повече мъже в България

Нe е тайна, а и непрекъсна­то се говори за това, че през последните години значително се увеличи количе­ството мазнини в храната ни, ко­ито черният дроб просто не успява да преработи. И те засядат вътре в него. Ситуация­та се задълбочава и от това, че с всяка година все по-малко се дви­жим. Наред с из­лишните калории бързо се стига до затлъстяване. Ако наднормените ви килограми са по­вече от 10, може със сигурност да се твърди, че мастните клетки са се натрупали не само под кожата, но и в черния дроб. Днес от хепатоза страдат от 10 до 25 на сто от насе­лението на разви­тите страни, и то най-вече хората с наднормени кило­грами. 90 на сто от тях страдат от затлъстяване на черния дроб.

При повечето болни не се проя­вяват почти ни­какви симптоми. Само в редки слу­чаи човекът усеща тежест в дясно­то подребрие или леко прилошаване след ядене.

Когато човек не се хра­ни здравословно, прекалява с пиенето и гълта лекар­ствата с шепи, се разбо­лява от мастна хепатоза. Това се случва, защото въ­тре в чернодробните клет­ки постепенно се натрупва мазнина. Тя попада там при нормалната работа на този орган, обаче не бива да се задържа. Една от задачите на черния дроб е да преработва маст­ните киселини, като по този начин снабдява организма с енергия. Ако обаче обвивката на чернодробната клетка е увредена, мазнините не се преработват и оста­ват вътре в черния дроб. Всички знаем колко вредно се отразява алкохолът на този изключително важен орган. Обаче съществуват и други фактори, които провокират развитието на хепатоза. Понякога тези фактори въобще не се за­белязват. Например преди няколко години учените за­говориха за опасността от дисбактериоза. Оказа се, че вредните бактерии в червата отделят токсини, които след това попадат в черния дроб. И негова­та задача е да ги обезвреди, но ако те са мно­го, той не може да се справи с тях, а те увреждат част от клетките му. Проблеми­те с щитовид­ната жлеза, в частност хипотиреоидозата, също могат да доведат до мастна хепатоза. В крайна сметка болестта може да се предизвика от без­разборния прием на някои лекарства – антибиотици, статини и противовирусни препарати, как­то и тези за понижаване на темпера­турата.

КАКВО ЩЕ РЕЧЕ ДИАГНОЗАТА НЕАЛКОХОЛЕН СТЕАТОХЕПАТИТ”?

Ако не се спре навреме гибел­та на черно­дробните клетки, идва ред на третия стадий – цироза­та, от която се умира.

Ако сте в рисковата група, е хубаво да знаете, че страдате от хепатоза. Съвременните доктори обаче приемат тази бо­лест за първи етап от едно друго, по-мащабно и по-сериозно заболява­не – неалкохолна мастна дистрофия на черния дроб. Много хора така си и оста­ват на начален етап – т.е. хепатозата не протича агресивно. Ако обаче към затлъстяването на черния дроб се присъедини и възпа­ление, процесът преминава на втори етап. Тогава по­ставят диагнозата „Неалкохолен стеатохепатит“. За разлика от мастната хепатоза това заболяване е опасно. Пострадалите от възпалението чернодробни клетки загиват и се за­местват от съединителна тъкан. По тази причина черният дроб изпълнява зле основните си функции, което пък води до срив в обмяната на веществата. Алкохолизмът разрушава не само съзнанието на чо­века, но и неговото тяло. И други органи-мишени страдат от токсичното въздействие на алкохола. Ако не се спре гибелта на чернодробните клетки, в развитието на болестта настъпва трети етап – цирозата. Това състоя­ние заплашва живота на човека. По статистика с този стадий се сблъсква Всеки шести човек, който не е излекувал навреме хепатозата.

Между другото, специ­алисти от Университета Сейнт Луис, САЩ, стигна­ли до извода, че популяр­ната вече подправка къри се отразява положително на черния дроб. Тя забавя и дори спира развитието на опасни болести като цирозата. Всъщност лечебните свойства се приписват на куркумата – съставна част от кърито. И другите съставки на кърито като пипера, кориандъра, джинджифи­ла, карамфила – те също влияят положително на черния дроб, но в много по-малка степен. Специ­алистите наистина пре­поръчват да заместите всички възможни сосове с къри.

ВНИМАНИЕ!

Ако сте с наднормено тегло, ако стра­дате от хипотиреоидоза, ако често приемате лекарства, непременно следете състоянието на черния си дроб. Подложете се на ултразвуково изследване.

Ако открият проблеми, следва биохимичен анализ на кръвта – тук специално внимание се обръща на нивото на ферментите, както и това на холестерола и билирубина. Тези изследва­ния ще покажат доколко е увреден черният ви дроб. От това, разбира се, следва какво лечение ще ви предпишат.

 

До кaкво води алкохoла ( до цероза на черния дроб )

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *