Настинката – остра вирусна инфекция!

Всяка година, когато времето застудее, запо­чва „сезонът на настинките“. Той трае обик­новено от октомври до март. Самият студ не е причина за настинките. По това време на го­дината хората прекарват повече време в за­творени пространства със слаба вентилация, където концентрацията на вирусите е висока. Сухият зимен въздух изсушава носната лига­вица и я прави по-податлива, а някои учени смятат, че това се дължи и на редица имун­ни фактори. Средно хората страдат два-три пъти годишно от настинки, като с възрастта честотата намалява. Смята се, че с годините се развива имунитет към причиняващите ги вирусни щамове.

Острите вирусни инфекции най-често засягат гърлото, носа и ушите. Те се предизвикват от вируси и бактерии. Най-често те са обикновени „настинки” или леко протичащ грип. Те са крат­котрайни, не особено опасни. Механизмът на предаване е въздушно-капков (кихане, кашляне) или директен контакт (от ръцете към устата).

Обикновената „настинка”, наричана още инфек­циозен назофарингит, е най-честата инфекция на горните дихателни пътища. Повече от 200 ви­руса могат да я причинят. Най-разпространен е риновирусът. Той е отговорен за повече от поло­вината инфекции на ГДП. Инкубационният пери­од е от 12 часа до три дни. След това се появяват същинските симптоми.

ОВИ започват обикновено със зачервяване и болки в гърлото. За няколко часа се развива пъл­ната клинична картина, която включва хрема, кихане, кашлица, главоболие, болки по муску­лите и рядко температура. Последната е харак­терна за малките деца. Достига до 38-39°С и трае 2-3 дни. В началото носният секрет е воднист, а след няколко дни се сгъстява и става жълто-зеленикав. Болките в гърлото бързо отзвучават, за около ден, но хремата и кашлицата могат да продължат и до две седмици.

ОВИ рядко водят до сериозни усложнения, но в около 1% от случаите могат да се развият сину­зит, отит. Както и да обострят астмата при хора страдащи от нея, и да увеличат риска от инфек­ции на долните дихателни пътища (бронхит и пневмония). Ушните инфекции са характерни за детската възраст. Риновирусите засягат ухото най-често, като запушват Евстахиевата тръба, която свързва гърлото със средното ухо. Между 0,5 и 5% от пациентите с ОВИ развиват синузит, който представлява възпаление на синусите (ку­хини, изпълнени с въздух в лицевия череп).

Всеки човек е боледувал от ОВИ. На най-висок риск от инфекции на горните дихателни пътища са изложени малките деца и възрастните хора. Имунната система на децата е незряла и честота­та на инфекциите може да стигне до една на все­ки два месеца. Освен това малката носна кухина ги прави още по-падатливи на вирусите. Децата, посещаващи детска градина, страдат по-често от „настинки”. Въпреки това според проучване про­ведено 2002 г. в САЩ, децата ходили, на детска градина боледуват, по-малко през първите учи­лищни години.

Тютюневият дим предразполага към по-чести ОВИ. Той уврежда ресничките на дихателните пътища, чиято функция е да ги очистват от пра­хови и инфекциозни частици.

Хората под стрес боледуват по-често от ОВИ. Механизмите на това явление са сложни и не съ­всем изяснени, но учените смятат, че високото ниво на хормона кортизол при стрес е свързано с по-нисък имунен отговор.

Не е възможно човек напълно да предотврати заразяването с рино- или други вируси, но е въз­можно да намали риска. Добрата хигиена е мно­го важен елемент за това. Ръкуването е един от най-разпространените механизми на предаване на инфекциите на горните дихателни пътища. Миенето на ръцете при прибиране в къщи и преди хранене е задължително. Здравословна­та диета също е важна за предпазването от “на­стинки”. Храните, богати на антиоксиданти, като плодовете и зеленчуците, както и млечните про­дукти имат отношение към засилване на имун­ната система.

Лечението на ОВИ не е специфично. То трябва да включва почивка, големи количества течности под формата на чай или сокове, нестероидни противовъзпалителни средства като парацетамол или ацетил-салицилова киселина и витамин С.

 Д-р Анна Петкова

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.


Публикувано в категории: Заразни болести » Още интервюта с известни експерти

Автор

Няма коментари »

Напишете коментар


Още по темата

Пеперудено дете написа готварска книга

11-годишно момче с рядко генетично заболяване не може да яде никаква твърда храна. Малкият Джош Гилд от Англия страда от булозна епидермолиза.

Защо е опасно да си гризем ноктите?

Под ноктите на човека винаги има голямо количество потенциално опасни за нашия организъм бактерии. Обикновено ние ги унищожаваме с помощта на сапун. Ако обаче имате вредния навик да си гризете ноктите, бактериите попадат в устата, а сетне заедно със слюнката навлизат в храносмилателната система.

Сложете в чинията цветовете на дъгата!

Неслучайно плодовете и зеленчуците са обагрени с цветовете на дъгата, здравословната храна е и многоцветна

Здравословен пилаф от кафяв ориз

Яденето на кафяв ориз е един от начините да увеличите размера на пълнозърнестите храни в диетата си.

Доц. Миглена Георгиева: Внимавайте как храните детето си през първите 1000 дни след раждането!

Как трябва да се храни бременната жена? Как майката трябва да храни бебето си през първите дни след раждането? На тези важни въпроси отговаря доц. д-р Миглена Георгиева

Имате ли мигрена? Прегледайте белите си дробове!

Ако често страдате от мигрена и доста кашляте, помолете лекаря си да ви прегледа за астма.

ПАРАТРАМОЛ / PARATRAMOL

ПАРАТРАМОЛ е медикамент с обезболяващо действие, комбинация от парацетамол и трамадол. Обикновено се прилага при умерени и силни болки от различно естество по лекарска препоръка.

Яжте повече черупкови плодове, за да не се разболявате!

Яденето на ядки като част от здравословното ни хранене е много полезно за сърцето ни!

Лекарства против астма и алергии по време на бременност

Бременните жени често си мислят, че щом тестът за бременност отчете положителен резултат, те ще спрат всички медикаменти – и по лекарско назначение, и без рецепта, за да не навредят на плода. И докато това е вярно за определени лекарства, съществуват още безброй варианти, които се смятат за изцяло безвредни, ако се приемат по време на бременност. Освен това спирането на лекарствата поради едностранно решение и без консултацията с лекар могат да застрашат живота и на майката, и на бебето. Предлагаме ви някои указания във връзка с лечението ма астма и алергии.

СПИРОКАСТ / SPIROKAST

СПИРОКАСТ – таблетки за дъвчене, е медикамент, предназначен за облекчаване симптомите при астматични пристъпи и хронични проблеми на дихателната система. Подходящ е за пациенти-деца на възраст от 6 до 14 години. Може да се прилага алтернативно на терапията с инхалаторни кортикостероиди. Употребата му гарантира облекчено дишане, благодарение на СПИРОКАСТ дихателните пътища остават свободни

Зелето е целебно за белите дробове, спасява от астма

Австралийски учени откриха, че различните видове зеле могат да бъдат полезни в лечението на заболявания на дихателната система. Приготвеното на пара броколи е идеално при астма, а бялото или брюкселското зеле са целебни за увреден бял дроб.

По-лесно се отслабва през лятото!

Това е сезонът на релаксиращата почивка, слънчевите бани и страхотните плодови коктейли!