Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Коя е най-добрата и най-лоша поза по време на сън? /ВИДЕО/

Всички знаем, че получаването на добър нощен сън е от жизнено значение за нашето здраве

san pozicia
Коя е най-добрата и най-лоша поза по време на сън?

В lekuva.net има достатъчно информация за за опасностите, които крие недоспиването или не особено качествения сън. А знаете ли, че позицията на тялото по време на сън може да повлияе на общото здравословно състояние? Има ли значение дали спите на една страна, по-корем или по-гръб? Прочетете, за да откриете най-изненадващия отговор!

Много хора се чудят дали тяхната позиция на тялото по време на спане може да допринесе за болка във врата, изтръпване на ръката или други, доста по-сериозни проблеми, като спиране на дишането например. В тази статия ще обсъдим най-добрата и най-лоша позиция на тялото по време на сън.

Най-лошата позиция на тялото по време на сън е да спите по корем

Тази позиция е доста вредна за шията и гърба. Когато спите по корем не давате възможност на гръбначния стълб да бъде естествено извит. Колкото и да е лош матрака, на който спите, позицията на тялото, когато е по гръб, позволява да се достигне до един много по-пълноценен релакс за костите и мускулите на гърба.

Спането по корем оказва натиск върху ставите и мускулите, което може да доведе до болки, изтръпване и мравучкане. Освен това, когато прекарвате по-голяма част от нощта по корем, оказвате натиск и върху някои важни вътрешни органи, като черния дроб и сърцето.

Ако не можете да спите по друг начин, за да се намали натоварването на гърба, поставете възглавница под таза и долната част на корема. Освен това може да изберете по-удобна възглавница. В случая, ако предпочитате да спите по корем, е добре да се ориентирате към покупката на по-ниска и не особено твърда възглавница. Най-добре ще е ако постепенно започнете да спите без възглавница.

По-добра позиция за спане – по гръб

Да се спи по гръб е по-добре, отколкото да се спи по корем. Спането по гръб поддържа гръбначния стълб в неутрална позиция. Но, въпреки това, тази поза има достатъчно недостатъци, заради които не бихме могли да я определим като най-добрата.

Спането по гръб не се препоръчва, ако сте склонни към хъркане, както и за хората, които имат сънна апнея. Сънната апнея е разстройство на съня, което сериозно би могло да застраши живота. Лекарите предписват на пациентите със сънна апнея да спят на една страна, и в никакъв случай по гръб.

Случва се, макар и не толкова често, по време на сън, и при позиция на тялото по гръб, човек да си глътне езика и това да стане причина за блокиране на дишането.

В по-късните етапи на бременността се препоръчва да се избягва спането по гръб, тъй като това положение на тялото не е особено благоприятно за матката и големите кръвоносни съдове, което може да намали притока на кръв към бебето.

Най-добрата позиция по време на сън – да спите на една страна, за предпочитане лявата

Лекарите наричат страничната позиция и „да спите на една страна“, тъй като всеки човек има предпочитание към лявата или дясната страна. Безспорно – много по-полезно е да спите на лявата страна, но това не на всеки се отдава. И все пак, да спите на „една страна“ има повече плюсове, отколкото минуси. При това положение, човек спи настрани, с леко свити колене и скръстени ръце. Мнозина смятат, че това положение може да бъде най-здравословно, тъй като то помага да се поддържат дихателните пътища отворени и съвпада с естествената извивка на гръбначния стълб.

sleep-position

За да направите тази позиция още по-полезна можете да добавите тънка възглавница между коленете, за да се намали стреса върху бедрата.

Ако страдате от стомашни киселини, спането на лявата страна може да облекчи състоянието ви, докато ако спите надясно това би могло да предизвика приток на повече киселини. Все още няма логично обяснение защо това е така.

Спането на лявата страна също се препоръчва по време на бременност, за да се подобри кръвообращението и да се позволи на кръвта да стигне бързо до плацентата на бебето. На лявата страна трябва да спят и хората, които страдат от камъни в бъбреците.

Трябва ли да се сменя позицията на тялото по време на сън?

Изследване, публикувано в BMJ през април 2001 г. показва, че постоянно спане на едната страна на тялото може да направи тази страна по-податлива на камъни в бъбреците. По време на изследването са наблюдавани 110 души, които страдат от бъбречни камъни. Било установено, че позицията на тялото влияе на притока на кръв към бъбреците и това може да окаже въздействие на способността на бъбреците да се самопрочистват. Проучването предполага, че промяната на навиците за сън може да помогне за предотвратяване на повтарящи се камъни в бъбреците.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *