Лунните цикли влияят на здравето

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Да, луната и лунните цикли могат да повлияят на здравето

След столетия на скептицизъм дори и учените откриват доказателства за финото влияние на лунните цикли върху съня, менструацията и някои психични заболявания.

Сигурно сте забелязали, че по време на пълнолуние не спите добре, изпитвате странно вълнение или раздразнение? Луната, или по-точно нейните цикли, влияят по особен начин на човешкия организъм. Нека се обърнем към лунния календар и да разберем как новолунието, пълнолунието и другите фази на луната влияят на нашето здраве и благосъстояние.

Луната е невероятно небесно тяло

Този спътник на Земята влияе на приливите и отливите на моретата и океаните и има неразбираем ефект върху човека, неговото емоционално състояние и здраве. За да разберем как „работи“ лунният календар, ще трябва да проучим неговите цикли. Лунният календар се основава на променящите се фази на луната (синодичен месец). Синодичният месец продължава 29 дни. През това време спътникът преминава през конвенционалните фази на Новолуние, Първа четвърт (Млада Луна), Пълнолуние и Трета (последна) четвърт (Намаляваща Луна).

Лунни цикли и здраве

Спецификата на влиянието на Луната върху човешкото здраве се крие именно във фазите на нейния цикъл. Всяка лунна фаза продължава около седем дни.

Ако конкретен лунен ден обяснява главно поведението на хората, то фазите на луната до голяма степен определят психологическото и физиологичното състояние на тялото, както и нивото на неговата жизненост.

Забелязали ли сте, че в определени дни от календара ставате сутрин и сте бодри и енергични или уморени и отслабнали. В това определено има някаква закономерност. Оказва се, че динамиката на нашето благосъстояние е циклична. Специфичните лунни фази влияят върху емоционалното настроение, нервната система и енергийния потенциал. Луната влияе по-осезаемо на нежния пол, тъй като тялото на жената е подчинено на нейните цикли.

А сега по-подробно: как лунните цикли влияят на здравето и жизнеността

По време на Новолунието тялото е отслабено повече от всякога, човешките енергийни ресурси са в най-ниската си точка. Докато Луната се „пълни“, енергията се засилва до Пълнолунието. Новолунието има по-активно въздействие върху мъжете, отколкото върху нежния пол. Как се проявява това?

Мъжете стават по-агресивни и нервни, настъпи ли Новолунието

По време на Новолуние не е добра идея човек да се излага на какъвто и да е стрес и активен физически труд. Опитайте се да намалите, доколкото е възможно, нервното напрежение и контролирайте агресивните състояния.

 

Добре е да знаете! В дните на Новолуние се регистрира „пик“ на случаите на инсулти и инфаркти. Затова е препоръчително хората със сърдечно-съдови проблеми да внимават, за да не се излагат на риск.

Новолунието не може да бъде по-подходящо за отказване от вредните навици, за провеждане на мерки за прочистване на тялото, както и за започване на диета.

Нарастваща луна

Фазите на Нарастващата луна са оптимален период за всякакви нови начинания. Ако говорим за здраве, можем да споменем вниманието към имунната защита, изграждането на мускули, активирането на метаболизма, тренирането на гъвкавостта на гръбначния стълб и т.н. Във фаза на Нарастваща луна е препоръчително да стартирате всякакви начинания, свързани с постигането на тези цели.

Нарастващата луна „дава“ на човек жизнена енергия. А физическата активност, започната по време на Нарастваща луна, ще ви се случва без затруднения. В тези дни ще можете да „отговаряте на доста високи стандарти“, казано на спортен език.

По време на Нарастващата луна се препоръчват различни курсове с цел профилактика: употреба на хранителни добавки и витаминни комплекси, балансирана диета и др. Козметичните дейности, като грижа за кожата, ноктите и косата, ще имат положителен ефект. През този период тялото усвоява хранителните вещества по-ефективно. Следователно, храненето не трябва да бъде прекомерно.

Пълнолуние

Периодът е тайнствен и специален. Това е време, когато усещанията и емоциите са по-интензивни от всякога. Психиката става крехка и уязвима. Дамите реагират по-активно на Пълнолунието, за разлика от представителите на силния пол. По време на Пълнолуние безсънието и приливът на необяснима енергия и възбуда са доста вероятни. По това време се опитайте да не изглаждате трудни отношения и подходете радикално към проблемите на родителството. По време на пълнолуние, поради високата емоционалност на собствениците на автомобили, по-често има инциденти по пътищата. Под въздействието на алкохол хората извършват неадекватни действия, които водят до сериозни последици.

В дните на Пълнолуние съществуващите заболявания се активират

Симптомите им са по-ярки, а хирургичните интервенции са изпълнени с кървене. Резултатите от изследванията показват, че съсирването на кръвта е по-лошо по време на Пълнолуние. Поради тази причина е по-добре да се избягват хирургически операции.

Опитайте се да намалите спортната активност и интензивността на упражненията по време на Пълнолуние. Физическите натоварванията ще имат обратен ефект: внезапно ще бъдете завладени от умора, лошо настроение и песимизъм. Ето защо тогава е по-добре да се въздържате от прекомерните упражнения. Не е добра идея и да започвате нова терапия, както и прием на ново лекарство.

По време на Пълнолуние ще бъде полезно да се пият повече течности (не алкохолни напитки). Пълнолунието засилва ефекта на алкохола върху човешкото тяло. По-добре е да предпочетете прясно изцедени сокове и вода. Няма да навреди да изключите месото и месните продукти от диетата в тези дни. В дните на Пълнолуние ферментиралите млечни продукти ще бъдат полезни, както и всякакви чайове от пресни или сушени билки, които растат във вашия регион.

Намаляваща Луна

По време на Намаляваща луна има смисъл да анализирате резултатите от работата си. През този период е полезно да се започне лечение на хронични заболявания. На намаляващата Луна е удобно да се отървете от всичко, което не ви подхожда в живота – излишни дрехи, килограми и хора, от които нямате нужда. Ако искате да се ограничите в храненето, за да отслабнете, има смисъл да започнете нов режим в дните на Намаляваща луна (т.е. веднага след Пълнолуние).

Болестта отслабва по време на намаляваща луна и организмът се бори сам с нея

Фазите на Луната и съня: къде е истината?

Но можете да го подкрепите като положите допълнителни усилия: оптимизиране на ежедневието, ходене, тичане, плуване, коригиране на диетата, отказване от лоши навици. През този период мерките за борба с възпалението и премахване на токсините и токсичните съединения ще дадат добри резултати. По време на Намаляваща луна е добра идея да отидете на зъболекар.

Дойде ли Намаляващата луна метаболитните механизми се инхибират. Трудно смилаемите храни ще бъдат лошо усвоени от тялото и ще се напълните с шлака. От това следва, че е полезно да включите в менюто зърнени храни и други растителни храни и да ограничите консумацията на месо. Опитайте се да пиете значително количество течност, за да можете да активирате отстраняването на токсичните съединения от тялото.

Животът в хармония с лунните цикли ще спомогне за запазване на физическото, психическото здраве и нервната система, а при лечението на заболявания с отчитане на лунните фази ще има по-ефективен резултат. Затова планирайте действията си с оглед на лунния цикъл, така че бизнесът ви да върви добре, здравето ви да е добро, а вие самите да сте енергични и жизнени.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *