Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Смъртоносен подсладител: еритритол причинява инфаркти и инсулти

Изкуственият подсладител еритритол, считан за един от най-безопасните, и заради това широко използван, повишава значително риска от инфаркти и инсулти

еритритол

Вредата от популярния подсладител доказаха учени от Кливланд. Те публикуваха изследването си в последния брой на списанието Nature Medicine, част към известното списание Nature („Природа“).

Къде се крие опасният подсладител?

Може да го срещнете в състава на храните и под следните имена: еритрит, еритрол, еритритол, хранителна добавка Е968. Използва се широко и в големи количества, тъй като се смяташе за безопасен.

„Еритритол прилича на захар, има вкус на захар и може да се правят печени продукти с него“, казва ръководителят на изследването д-р Стенли Хейзън, директор на Центъра за сърдечно-съдова диагностика и превенция към клиниката в Кливланд.

Д-р Стенли Хейзън

„Еритритол стана любимец на хранително-вкусовата промишленост. Това е една изключително популярна добавка, която се добавя към продукти за кето диета, храни с ниско съдържание на въглехидрати и такива, предназначени за хора с диабет.“

Много еритритол се открива и в състава на сложните подсладители. Например, обикновено се добавя към популярната стевия. Тъй като е 200-400 пъти по-сладък от захарта, еритрола „разрежда“ излишната сладост и придава обем. Сладостта му е приблизително 70% от сладостта на захарта. Поради това подсладителят се добавя към продуктите в големи дози, сравними със захарта. Използва се в различни напитки, сладкарски изделия, сладкиши, десерти и други сладки изделия, в дъвки, продукти за устна хигиена. Много хора държат чист еритритол у дома не само за подслаждане на чай и кафе, но и за да приготвят различни сладкиши с него.

По химичен състав принадлежи към полиолите – сладки алкохоли. Най-близките му роднини са малтитол, сорбитол, ксилитол. Но за разлика от тях, той не причинява диария, заради което се използва доста по-често.

Заместителят на захарта се считаше за един от най-безопасните, тъй като не повишава инсулина и практически не се усвоява от тялото – 90% от него се екскретира непроменен.

Неочаквано научно откритие

Специалистите от клиниката в Кливланд не са направили едно проучване, а четири. Това дава повече доказателства за техните резултати.

Първо. Те проверяват кръвните нива на еритрола при 1157 пациенти, които са били редовно преглеждани между 2004 и 2011 г., тъй като при тях е съществувал повишен риск от развитие на сърдечно-съдови заболявания. Тези, които са имали по-високи нива на подсладител, са по-склонни да страдат от инфаркти, инсулти или да умрат от сърдечни и съдови заболявания.

Второ. След това учените решиха да проверят отново своите открития и оцениха кръвта на още почти 3 хиляди души (2149 от САЩ и 833 от Европа). Резултатите се потвърждават: тези, които консумират повече еритритол, са около 2 пъти по-склонни да имат сърдечни проблеми, споменати по-горе.

На третия етап се оцени механизма на действие на еритрола. При лабораторни изследвания (in vitro) той повишава активността на тромбоцитите, а при изследвания върху животни (in vivo) стимулира образуването на кръвни съсиреци. Струва си да припомним, че инфарктите и инсултите най-често се случват заради кръвни съсиреци, които блокират кръвния поток.

Четвъртата част от работата на изследователите се състоеше в експеримент върху 8 здрави доброволци. Те консумират подсладител еритритол в нормални дози. Нормални за хората, които го избират доброволно или не, и приготвят или купуват продукти, които го съдържат. Това доведе до забележимо и постоянно повишаване на нивото на еритрола в кръвта.

„Тридесет грама от подсладителя бяха достатъчни, за да повишат нивото на еритритола в кръвта хиляди пъти“, казва д-р Стенли Хейзън за експеримента

„Нивото му остана над прага, необходимо за задействане на кръвосъсирването и увеличаване на риска от образуване на кръвни съсиреци през следващите два до три дни. Рискът, свързан с еритрола, изобщо не бива да се подценява. Той е наравно с най-силните рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания, като например диабет.“

Д-р Хейзън е абсолютно убеден, че хората, които са изложени на повишен риск от образуване на кръвни съсиреци, инфаркти и инсулт, всички пациенти със съществуващо сърдечно заболяване или диабет трябва да стоят далеч от еритрола. Поне докато не се направят допълнителни изследвания, които най-вероятно ще потвърдят вредата от популярния подсладител.

Източник: www.nature.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Смъртоносен подсладител: еритритол причинява инфаркти и инсулти

  1. Ида каза:

    Научно доказано😉. Върху 9 човека. Да сте чували как се прави такова научно проучване?
    Еритритола, органичният, не само е полезен за хората с диабет и инсулинова резистентност, но е антиоксидант – бори се със свободните радикали в организма, предизвикващи стареенето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *