Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Това са храните за здрава психика – част 5

Част 1, част 2, част 3, част 4

Храната влияе на нашите емоции. Някои вещества в нея стимулират невротрансмитерите и имат благоприятен ефект в случай на умора, нарушен сън, забавяне на умствената дейност.

Доказано е, че хранителен режим, в който няма разнообразие и баланс, благоприятства появата на безпокойство, раздразнение, депресивни състояния. И обратно, ако сме внимателни към избора на храни, съдържащи повече магнезий, триптофан и омега 3, можем да стимулираме производството на серотонин, норадреналин и допамин – три молекули, които ни карат да се чувстваме добре.

hrani-psihikaМАЗНИТЕ РИБИ ПОДОБРЯВАТ НАСТРОЕНИЕТО

През 1999 година в Харвардския университет се провежда изследване на ефекта от консумацията на риби, богати на омега 3, върху настроението и депресивните кризи при хора, които страдат от биполярно разстройство. Изводът е, че тези продукти намаляват значително риска от рецидив на депресията и стабилизират настроението. Оттогава още много изследвания се правят в различни страни и потвърждават благоприятното въздействие на омега 3 върху психиката. Мастните киселини подобряват комуникацията между невроните, докато техният недостиг може да предизвика възпаление на нервните клетки и да намали производството на невропрансмитери, което улеснява възникването на депресията.

В идеалния случай рибата трябва да присъства два пъти в седмичното меню – изберете между скумрия, сардина, риба тон, херинга и други мазни риби.

БАНАНИТЕ УСПОКОЯВАТ

Те съдържат хранителни вещества, които преборват стреса – аминокиселината L-триптофан, магнезий, витамин В6. В същото време тези молекули участват в производството на серотонин – невротрансмитер, който регулира настроението. Освен това бананите са източник на комплексни глюниди, стимулиращи мозъка.

ОРИЗ, ХЛЯБ И ТЕСТЕНИ ПРОДУКТИ ЗА ДОБЪР СЪН

Изследване, проведено сред 4500 души в Пенсилвания, САЩ, показва, че хората, които нямат навика да консумират ориз, хляб и тестени продукти, имат много по-лош сън от тези, които ги включват редовно в менюто си. Изброените храни съдържат комплексни глюциди, които стабилизират нивото на кръвната захар през нощта. Както бананите, и те са богати на триптофан, витамини от група В и магнезий – вещества, които стимулират производството на серотонин.

 

 

Това са храните, с които ще живеете 100 години!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *