ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Храни, които са против рак – част 2

Част 1

Зеленчуците нямат равни в способността си да възпират растежа на различните микротумори, които се формират в течение на живота в човешкото тяло.

hrani-rakИдентифицирани са над 10 000 молекули, принадлежащи на три големи семейства фитохимични вещества – полифеноли, сулфати и терпени, способни да въздействат на процесите на възникване и развитие на ракови образувания. Някои от тях блокират дейността на раковите клетки и ускоряват елиминирането им, други ограничават нарастването на туморите, като пречат на тяхното кръвоснабдяване. Освен това имат противовъзпалителен ефект и така лишават предраковите образувания от благоприятна за развитието им среда.

Според Световната здравна организация редовната консумация на плодове и зеленчуци намалява с до 12% риска от появата на раково заболяване. Но още по-голям е ефектът, ако се даде предимство на растителните храни с най-голям противотуморен потенциал, като е важно те да бъдат комбинирани по-между си.

ЧЕСЪН, ЗЕЛЕН ЧАЙ И ЦИТРУСОВИ ПЛОДОВЕ ПАЗЯТ ХРАНОСМИЛАТЕЛНАТА СИСТЕМА

Консумацията на 2-5 г чесън всеки ден намалява риска от рак на стомаха, дебелото черво и хранопровода. Това се дължи основно на неговите серни съставки.

Зеленият чай е растението, което съдържа най-много антиракови молекули. Над 10 хиляди научни изследвания доказват, че една от тях – EGCG, въздейства върху многобройни процеси, използвани от раковите клетки, за да превземат органите в човешкото тяло. Идеалната доза е 3-4 чаши зелен чай всеки ден, като запарването продължава 8-10 минути.

Грейпфрутът, портокалът и лимонът също имат потенциал за унищожаване на раковите клетки и за изхвърлянето на токсините от тялото.

ЗЕЛЕ И ЗЕЛЕНИ ЗЕЛЕНЧУЦИ ЗА БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ

Кръстоцветните зеленчуци

–        зеле, репички и др., консумирани всеки ден в порции от 100 г, се свързват с превантивен ефект срещу много видове рак, най-вече рака на белите дробове. Те съдържат големи количества глюкозинолати, способни да унищожават канцерогенните вещества, да възпират развитието на раковите клетки и да унищожават тези, които вече са се появили.

За зелевите зеленчуци има интересни данни от островите Фиджи, където те са консумирани в изобилие – сред населението там има много по-малко случаи на рак на белите дробове в сравнение с хора от същия географски район, които ги включват в менюто си в минимално количество.

ДОМАТИ ЗА ПРОСТАТАТА

Редовната консумация на маши намалява риска от рак на простатата с 25%. Това се дължи на ликопена в състава му – пигмент, който е още по-ефикасен, когато доматите са сготвени, например под формата на сос.

ЧЕРВЕНИ ПЛОДОВЕ,СОЯ И ЛЕНЕНО СЕМЕ ЗА МЛЕЧНАТА ЖЛЕЗА

Ягодите, малините и боровинките са източник на вещества, които възпират размножаването на раковите клетки. 100 г боровинки на ден намаляват с 31% риска от хормононезависим рак на гърдата при жените в менопауза.

Соята е ефикасна с нейните фитоестрогени – молекули, способни да имитират дейността на естрогените, които не достигат на жените над 50-годишна възраст. Изследователи от различни страни си противоречат по отношение на ефекта на соята върху рака на гърдата – в САЩ и много азиатски страни е прието, че редовната й консумация намалява риска с 25%, докато в Европа се смята, че в някои случаи растението може да има обратен ефект и затова отношението към него остава предпазливо. Много фитоестрогени съдържа и лененото семе, за което се смята, че понижава риска от рак на млечната жлеза с 20%.

ПОДПРАВКИ СРЕЩУ РАК

Установено е, че народите, които използват повече подправки, с изключение на лютивите (в Индия например), страдат четири пъти по-малко от различни видове рак в сравнение с населението в Европа и Северна Америка, което няма такива кулинарни традиции. Това е особено валидно за рака на дебелото черво и простатата.

Продължение …

 

Светът на здравословното хранене е пълен с лъжи!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *