ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ето това са храните, които наистина предпазват от болести!

„Храната е първото лекарство“е казал Хипократ в 4-и век пр.Хр. В днешно време, когато превенцията добива все по-голямо значение, продуктите на нашата трапеза продължават да ни разкриват на какво са способни, за да ни предпазят от различни болести. Това, което обичайно наричаме „бабешки средства“, е сериозно изучавано от многобройни специалисти чрез тестове и експерименти сред големи групи хора. Вече са известни механизмите, по които различни хранителни вещества влияят на състоянието на човешкия организъм.

Монотонната консумация на домати и броколи обаче не е магическото решение за отлична форма. Качествата на различните продукти са най-ефикасни, когато влизат в комбинация помежду си. Разнообразното хранене е залог за добро здраве – всичко, което ни е дала природата, трябва да намери своето място в менюто ни, като се даде количествено предимство на храни, които са доказали предпазната си роля. Повече риба – по-малко червено месо, повече подправки – по-малко сол, повече плодове – по-малко сладкиши, растително вместо животинско масло – всъщност е лесно да се погрижим за здравето си!

Храни за здраво сърце

Алхимията между някои хранителни продукти от средиземноморския регион има силно благоприятен ефект върху здравето на сърцето и сърдечносъдовата система.

ЗЕХТИН – ТЕЧНОТО ЗЛАТО

Средиземноморската диета се базира на консумацията на плодове, зеленчуци, риба и зехтин. Четири-пет порции различни плодове и зеленчуци всеки ден водят до нормализиране на кръвното налягане. Най- вероятно това се дължи на съдържащите се в тях калий и магнезии – елементи, които компенсират ефекта на солта върху хипертонията.

Богат на полиненаситени мастни киселини, зехтинът допринася за втечняването на кръвта. Освен това при контакт с нитратите в зеленчуците тези липиди се превръщат в специфични мастни киселини със съдоразширяващ ефект.

ОВЕСЕНИ ЯДКИ СРЕЩУ ХОЛЕСТЕРОЛА

Соята, орехите и овесените ядки са силни природни оръжия срещу излишъка от холестерол. Само 30 грама от тези продукти на ден са способни да регулират хиперхолестеролемията. От една страна те възпрепятстват усвояването на част от холестерола от храната, от от друга благоприятстват елиминирането му.

ЧЕРЕН ШОКОЛАД ПРОТИВ ВИСОКОТО КРЪВНО

Какаото е богато на полифеноли, които подобряват проходимостта на кръвоносните съдове. 15 г на ден /едно-две парченца черен шоколад с високо съдържание на какао – не по-малко от 70%/ намаляват окисляването на мазнините и резистентността към инсулина. Многобройни изследвания доказват и благоприятния ефект на какаото върху стойностите на кръвното налягане.

Продължение…

 

Кафявият ориз – приятел на здравото сърце

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *