ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Храната като лекарство за мозъка – част 3

Част 1, част 2

Храната не е просто сбор от калории, протеини, глюциди, мазнини, фибри, минерали и витамини. В състава й влизат още хиляди други микровещества. Растителните продукти например съдържат молекули, които ги предпазват от агресията на околната среда. Тези субстанции имат инсектицидни, бактерицидни и противогъбични свойства, които се предават и на човека, консумиращ растителна храна.

Бедното на плодове и зеленчуци хранене пък е предпоставка за развитие на хронични заболявания. Доказано е например, че доматите предпазват от рак на простатата, овесените ядки преборват високия холестерол, а броколите се грижат за здравето на ставите.

hrani-mozakХрани за мозъка

По принцип това, което е полезно за сърцето, е полезно и за мозъка. Средиземноморската диета намалява риска от невродегенеративни заболявания, но не само поради полезните хранителни вещества, които съдържа, а и заради радостта от споделената трапеза, която стимулира невроните.

ПРИРОДНИ АНТИОКСИДАНТИ

Световната здравна организация публикува резултатите от дългогодишни изследвания, които показват, че редовната консумация на плодове, зеленчуци, риба и зехтин намалява риска от появата на болестта на Алцхаймер. Този ефект се дължи на благоприятното им действие върху кръвоносните съдове и невроните, както и на противъзпалителните им свойства. Продуктите от средиземноморската диета съдържат голямо количество антиоксиданти – витамини А, Е и С, каротеноиди, селен.

ВИНО И КАФЕ В УМЕРЕНО КОЛИЧЕСТВО

Една чаша вино или бира на ден за жените и 2 чаши за мъжете – това е дозата, която не бива да бъде надхвърляна, за да може организмът да се възползва от полезните флавоноиди, съдържащи се в тези две напитки. Разбира се, най-вече редовното занимание с дейности, които стимулират мозъчната дейност, поддържа здравето на мозъка.

Опити върху мишки, проведени в САЩ, сочат, че кофеинът не само помага на капацитета за съсредоточаване, но също предпазва невроните и влияе на мозъчните механизми, отговорни за развитието на болестта на Алцхаймер. Оптималната доза е от 2 до 4 чашки кафе на ден. Теинът от чая има подобен ефект.

Продължение …

 

Как да се храните, за да имате настроение?

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *