ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Диета при заболявания на венците

Непълноценното хранене е един от факторите, водещи до заболявания на венците . Най-леката форма е гингивитът – задържане на бактерии в плаката, която се натрупва по зъбите. 

vencite
Храни за здрави венци

Резултатът е възпалени и кървящи венци. Професионалното почистване на зъбния камък в съчетание с редовното миене и използване на конец за зъби обикновено решават този проблем. Но ако не му обърнете внимание навреме, пълната с бактерии плака затлачва пространството между зъбите и венците и предизвиква възпалителен процес, който разгражда тъканта. Венците се отдръпват от зъбите, а образувалите се джобове се възпаляват и инфекцията може да разруши костта. Този вид заболяване на венците увеличава риска от сърдечносъдови заболявания с 15%. Решението на проблема е приемът на витамини С и Е, цинк и фолат, които предпазват не само венците, но и сърцето.

ВАШАТА ХРАНИТЕЛНА РЕЦЕПТА

Говеждо без мазнини и други храни, бозати на цинк и витамин В6

Не прекалявайте с говеждото – животинската мазнина е вредна за сърцето. Стридите, говеждото и агнешкото са богати на цинк, чиито противовъзпалителни, антиоксидантни и подсилващи имунната система свойства могат да предпазят венците ви от възпаление.

Полезен за венците е и витамин Вб, който се съдържа в голямо количество в говеждото и морската храна.

Според едногодишно изследване на Държавния университет на Пенсилвания хората в напреднала възраст, приемащи недостатъчни количества витамин А и витамин Вб, непрекъснато страдат от кариеси и възпаление на венците.

Минимален прием: Цинк: 8 мг за жените, 11 мг за мъже¬те (съдържанието в сандвич с говеждо). Витамин Вб: 1,3-1,5 мг за жените и 1,3-1,7 мг за мъжете. Порция от 100 г риба тон съдържа 0,88 мг, един средно голям картоф с кората – 0,62 мг, един банан – 0,55 мг и 100 г говеждо филе – 0,53 мг. Това количество се осигурява от една порция обогатена зърнена закуска.

Полезен съвет: Изпивайте млякото, което остава на дъното на купата, след като изядете зърнената си закуска. В него се е отделила голяма част от витамините, минералите и други хранителни вещества, с които са обогатени зърнените закуски.

Пълнозърнеста закуска с мляко и чаша портокалов сок

Това е най-добрата закуска за здрава усмивка. Млякото е богато на калций, който предпазва венците. Според учените калцият е гаранция за здрави зъби и помага за отблъскването на болестотворните бактерии. (Осигурете си порция калций и на обяд с кисело мляко.)

Зърнената закуска също има принос. Канадски учени са установили, че хората, които всекидневно приемат много пълнозърнести храни, са с 15% по-малко застрашени от заболяване на венците, вероятно защото поддържат ниско ниво на кръвната захар. Избягването на драстичните колебания на кръвната захар може да ограничи образуването на вредни вещества, наречени напреднали гликирани крайни продукти (AGEs), които могат да предизвикат възпаление на меките тъкани, каквито са и венците. Портокаловият сок е богат на витамин С, който помага на венците да се възстановяват.

Минимален прием: Започвайте деня с пълнозърнеста закуска, мляко и портокалов сок, а през останалото време се стремете да приемате от пет до шест порции пълнозърнести храни (една порция се равнява на половин купа пълнозърнеста закуска или ориз, или филия пълнозърнест хляб) и между 1000 и 1200 мг калций на ден, което е екви валентът на ча ша обезмаслено мля ко, ча ша кисело мляко, порция спанак или консервирана сьомга (също добри източници на калций).

Плодове и зеленчуци, богати на антиоксиданти

Спанакът със сигурност ще заздрави венците ви. Съ¬държащият се в него бета-каротин, който в организма се превръща във витамин А, е мощен антиоксидант и имуностимулант. Други добри източници са листните зеленчуци, сладките картофи, морковите, зимната тиква и жълтите плодове, като пъпеш и кайсии. За предпазване от инфекции приемайте витамин С чрез цитрусови плодове, чушки и броколи и да не забравяме портокаловия сок, за който вече стана дума.

Минимален прием: От пет до шест порции от половин купа зеленчуци, особено с жълт цвят и листни зеленчуци, и три до четири порции от половин купа плодове.

ХРАНИТЕЛНИ ДОБАВКИ

Ежедневен прием на мултивитамин

Един балансиран хранителен режим би трябвало да ви осигурява всички полезни вещества за защита на венците, но е добре да се презастраховате с мултивитами- ни. Плодовете и зеленчуците осигуряват голямо количество витамин С, но пушачите се нуждаят от повишен прием на витамин С и други антиоксиданти. Месото и обогатените зърнени закуски съдържат достатъчно количество цинк, но ако не се храните пълноценно, злоупотребявате с алкохол или имате стомашно заболяване, най-вероятно ще имате нужда от прием на цинк като част от мултивитамин. Хората в напреднала възраст и с непълноценно хранене често страдат от недостиг на витамин В6 и трябва да приемат хранителна добавка, ако не могат да си набавят необходимото количество чрез обогатени зърнени закуски, бобови храни и месо. Най-лесният и достъпен начин за прием на витамини от групата В е чрез мултивитамин.

Доза: Един на ден.

Калций

Ако пропускате млечните продукти и листните зеленчуци, вероятно имате нужда от прием на хранителна добавка с калций.

Доза: 1000-1200 мг на ден чрез храната и добавката.

ЗАБРАВЕТЕ ЗА…

Захар

Захарта е приятел на бактериите, а те са причина за всички заболявания на венците. Бактериите в плаката задържат захарта, окисляват я и създават благоприятна среда за повече бактерии. Захарта намалява способността на белите кръвни клетки да им се противопоставят.

Внимавайте със сладките безалкохолни напитки. Дългогодишно изследване на почти 14 000 души установило, че хората между 18 и 34 години с наднормено тегло са със 76% по-застрашени от заболяване на венците. Учените обвиняват за това сладките напитки. Изберете водата пред тях.

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *