Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Чаят предпазва от инсулт!

Чаят е най-популярната безалкохолна напитка на света и един от най-големите източници на антиоксиданти в природата (по-богат дори от плодовете и зеленчуците).

tea
Чай

Независимо дали пиете черен, зелен чай или някаква комбинация, това е все екстракт от листата на растението Camellia sinensis. При черния чай листата се разкъсват и се оставят да ферментират в собствените си ензими, а при зеления чай не ферментират. Той се приготвя от най-нежните и крехки листа на най-младите растения. Чаят съдържа антиоксиданти, които спадат към групата на флавоноидите, и катехини, на които най-вече се дължат полезните му качества.

Лечебни свойства

Антиоксидантите в чая предпазват от сърдечносъдови заболявания, инсулт и рак. Те защитават сърцето, като забавят окисляването на „лошия“ LDL холестерол и така предотвратяват образуването на съсиреци и подобряват функцията на кръвоносните съдове. Хората, които пият от една до две чаши чай на ден, са с 46% по-малко застрашени от стесняване на артериите. Антиоксидантите спират разрушаването на ДНК в клетките. Изследвания на клетъчната структура показват, че най-важният представител на катехините – епигалокатехин галат (EGCG), блокира действието на ензима, отговорен за развитието на раковите клетки. Черният чай може да оцвети зъбите ви, но танините и флуоридът ги защитават от кариес.

Здравен съвет

Запарвайте черния чай 5 минути, за да извлечете максимална полза от катехините. За предпочитане е да пиете чай между отделните хранения, защото танините пречат на усвояването на желязото от храната.

Ключови съставки: Флавоноиди (антиоксиданти), предимно катехини, танини, витамин К (само в зеления чай)

Оптимален прием: От две до пет чаши чай на ден. Съвети за пазаруване: Проверявайте срока на годност на кутията на чая. Ако купувате насипно, избирайте надеждни магазини и вземайте количество, което ще използвате в рамките на един месец. Съхранявайте го в плътно затворена кутия на хладно и тъмно място, но не в хладилник. Избирайте зеления чай пред черния поради по-ниското му съдържание на кофеин.

Полезни съвети

  • Предлагаме ви следния лесен начин да извадите пакетчетата чай от водата: завържете ги за шиш и ги потопете в кана. Залейте ги с вряла вода и след като покиснат необходимото време, просто ги извадете заедно с шиша.
  • Кипнете вода за овесени или друг вид ядки, сложете едно пакетче зелен чай във врящата вода за около три минути и го махнете, преди да добавите ядките.
  • Поръсете листа зелен или черен чай върху салатата или към рибена или пилешка супа.

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *