Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кога лимфните възли говорят за опасност?

Често напипваме малък лимфен възел под кожата и това ни тревожи. Обикновено обаче той просто е знак, че тялото се бори с някаква невинна локална инфекция. Трябва ли да отидем на лекар? Какво трябва да знаем за лимфните възли? Кога лимфните възли говорят за опасност?

лимфни възли

Нормално ли е да напипваме лимфните възли под кожата?

ДА. Лимфният възел с малък размер е нещо нормално. Някои групи лимфни възли са разполо­жени повърхностно и лесно се откриват с пръсти, например в слабините. Могат да бъдат напипани и възлите по шията или под челюстта, особено при подрастващите и младите хора. Обезпокоително е само ако са с уголемен размер.

Може ли зъбна инфекция да доведе до появата на лимфен възел?

ДА. В голямата част от случаите лимфните възли се проявяват, когато има инфекция на тяхната „дренажна“ зона. Ако са на шията или под челюстта, възпалението е в областта уши-нос-гърло. Ако са в слабините, най-вероятно се е появил гинекологичен проблем. След про­веждане на антибиотично лечение лимфните възли се връщат в нормалните си размери в рамките на седмица. Ако това не се случи, значи трябва да се смени антибиотика или пък става дума за друг медицински проблем. Тогава се провеждат допълнителни изследвания.

Често ли се случва лимфен възел да се увеличи след епилация на подмишниците?

НЕ. Всъщност след епилация може да се по­яви възпаление на космените фоликули и да се оформи болезнено топче. Напипващата се подутина под кожата може да е някоя пъпка, мастно топче, киста или подкожен абсцес. Потърсете мнението на лекар.

Лош знак ли е болезненият лимфен възел?

НЕ. По -скоро е обратното – колкото по-болез­нен е възелът, толкова по-ясно е, че става дума за остра инфекция, тоест за банална реакция на организма. В тези случаи лимфният възел е под­вижен под пръстите, може също да е зачервен и топъл. Малкият безболезнен възел, сраснал се с кожата, е по-обезпокоителен. Той може да е признак за хронична инфекция (например туберкулоза), понякога за рак. Не трябва обаче да се избързва със заключенията. Размерът, консистенцията и разположението са важни, но поставянето на диагнозата зависи съществено от контекста и клиничния преглед.

А ако е изолиран?

Често се мисли за рак, когато става дума за един единствен увеличен лимфен възел  без други признаци на възпаление. Всъщност извънред­но рядко може да се постави такава диагноза (лимфом или болестта наХоджкин) при такъв единствен симптом. Обикновено за нея може да се мисли при съпътстващи признаци – загуба на тегло, умора, нощно изпотяване.

В същото време един изолиран лимфен възел във вдлъбнатината под лявата ключица може да говори за рак на стомаха, а разполо­жен под мишницата – за рак на гърдата. Всеки упорито неизчезващ лимфен възел трябва да бъде прегледан от лекар.

Означават ли сериозен проблем подути лимфни възли на различни места по тялото?

НЕ НЕПРЕМЕННО, но това е индикация, че инфекцията не е просто локална. Обикновено става дума за обща вирусна инфекция – мононуклеоза, токсоп лазмоза, рубеола и др. Възмож­но е също така инфекцията да е бактериална. Във всички подобни случаи подутите лимфни възли са придружени от други симптоми като повишена температура, умора.

Кога е необходима консултация с лекар?

Лимфен възел, който се появява и изчезва за 24 или за 48 часа, не може да бъде нещо тревожно. Но ако размерът му не намалява и ли се увеличава, трябва да се потърси лекарско мнение. Възможно е клиничният преглед да не покаже нищо особе­но. Той е допълнен от лабораторни изследвания на кръвта, които дават индикации за наличие или не на вирусна или бактериална инфекция. По-рядко се налага пункция на лимфния възел, за да бъдат изследвани клетките му.

Лимфната система

се състои от съдове, към които са прикрепе­ни гроздове от лимфни възли. Самите възли представляват малки капсули с размери от 1 до 15 мм, изпълнени с лимфа. Те са 450 на брой и са разпределени из организма по протеже­нието на лимфните съдове. Някои са повърх­ностни и се напипват (В областта на слаби­ните и подмишниците), други са по-дълбоко разположени. Тяхната задача е да филтрират лимфата и да задържат микробите (вируси, бактерии) или раковите клетки. Лимфните възли участват в защитата на организма.

 

 

ВИТАМИНИ С ПЧЕЛНО МЛЕЧИЦЕ

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *