Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Стресовият хормон съсипва паметта

Високото ниво на стреса във всекидневието и на работното място се отразява негативно на краткосрочната памет при по-възрастните. Учени от университета в Айова обявиха, че има пряка връзка между хормоните и загубата на краткосрочната памет.

brain-manВисоките стойности на хормона на стреса – кортизол, причиняват истински пропадания в паметта, обясняват от meddaily.ru. Благодарение на този хормон тялото получава възможност да реагира адекватно на стреса. Ако обаче кортизолът продължително време поддържа високи стойности, т.е. състоянието на стрес се поддържа, започват проблеми с храносмилането, хипертонични кризи, натрупване на наднормени килограми и състояния на тревожност.

Една от последиците в подобни случаи е нарушената мозъчна дейност, проявена в проблеми с паметта.
Учените обясняват проблемите с паметта със загуба на синапси – точки в мозъчната кора, където се съединяват невроните; именно от тях зависи краткосрочната памет. Синапсите помагат да се обработва, запазва и възпроизвежда информация. В процеса на стареене и при състояния на стрес тези точки-синапси буквално изсъхват и цялата информация изчезва. Негативният ефект от описаното въздействие започва да се усеща след 65-годишна възраст.

За възрастните потребители е слаба утеха да научат тази новина. Добре – науката обяснява явлението, но дали има начин да се противодейства на подобни процеси? Единственото, което теоретично може да бъде препоръчано, е да се живее здравословно и да се практикуват програми, забавящи стареенето. Друг важен детайл е да се усвоят терапевтични техники, чрез които да се противодейства на стреса. Дали теорията може да се реализира и практически?!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *