ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

3 упражнения за дълбока релаксация

дълбока релаксация

Какво мислят психолозите  за необходимостта от почивка на психиката?

Спокойният дух е нещо, вър­ху което може да се работи. Това е състоянието, в което се чувстваме в мир със себе си, а грижите се отдалечават. Осъз­нали сме ги, работили сме, за да ги преодолеем, и се наслажда­ваме на спокойствието, без да бързаме да предвиждаме нови трудности.

Всеки човек може да постиг­не вътрешен покой. Животът е поредица от проблеми, но ако непрекъснато мислим за тях, поемаме по пътя на страдани­ето. Вместо това можем да въз­питаваме у себе си позитивното мислене. Не е необходимо да маскираме негативното, а да изграждаме и намираме енер­гията, необходима за преодо­ляването му. Емоционалното равновесие изисква бдителност и тренинг за усещане на пози­тивните състояния и запаметя­ването на усещанията, които те предизвикват.

Щастието и удовлетворе­нието не са само въпрос на интелект, но и на осъзнаване на тялото, интуицията и ду­шевното състояние. От голяма полза са физическата актив­ност и визуализацията. Кога­то човек се потопява в един положителен образ, тялото му изпада в същата „честота“ и се чувства добре.

 

Извикването в съзнанието на положителни образи е лесно средство за преодоляване на напрежението и безпокойството.

 

Предлагаме ви 3 лесни упражнения за дълбока релаксация:

 

Всяко от тях съдържа определен брой вдишва­ния и издишвания, които ще отбележим със * (звездичка). Може да запишете на диктофон . упражненията със спокоен и равен тон и да ги слушате по време на сеанса. В края на упраж­ненията трябва да се върнете към обичайната активност – пригответе се да отворите очи с „ясен, отпочинал и спокоен дух“ (фраза, която се формулира наум).

 

  1. Почивка за очите

фиксирайте с очи някоя точка на табана и се съсредоточете върху нея (3*). Почувс­твайте как тялото ви се отпуска (4*). Обхваща ви нежно, приятно чувство (3*). Дишането ви става по-бавно (2*), напълно равномерно (2*) като шума на прииждащи и . оттеглящи се морски вълни (3*). Клепачите ви натежават (3*), приятно клонят към затваряне (2*) и наистина се затварят (3*). Насладете се на вътрешния си покой (4*).

 

  1. Осъзнайте удоволствието

Съсредоточете се Върху устата (2*) и устните си (2*). Представете си, че сте на морския бряг. Плъзнете език по устните си и почувствайте вкуса на морската сол (4*). Това усещане е изненадващо и приятно (3*). Едно истинско удоволствие, въпреки че върху устните ви всъщност няма сол (3*). Чувствате дълбоко вкуса на солта (3*).

 

  1. Вдишайте радостта

Представете си, че държите цвете (3*). Вие много харесвате това цвете (2*). Почувствайте стъблото между пръстите си (3*), неговата текстура (2*), цвета на цветето (2*), аромата му (3*). Чувствате отпуснати (3*) и изпадате в дълбока релаксация (3*).

 

Медитация и релаксация помагат за облекчаване на стреса

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *