ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво знаем за мозъчните вълни?

Все по-често науката е в състояние да определи оптималната дейност на мозъчните вълни.

Учените търсят начини да променят тези вълни, за да създадат по-балансирано състояние на мозъка при изпълнението на определени задачи.

Мозъчните вълни са електрически импулси, генерирани от мозъка в различни моменти от неговото функциониране. Те са категоризирани в четири различни вида, базирани на честотните обхвати: Делта (0.1-3.5 Hz), Тета (4-8 Hz), Алфа (8-11 Hz) и Бета (12-30 Hz). Всяка една от тези категории честоти съответства на специфичен тип активност на кората на мозъка и състояние на съзнанието, като дълбок сън или сънуване, релаксация, спокойствие и будно внимание. Тези честоти се измерват чрез електроенцефалограма (EEG), изследване при което леко се поставят сензори на определени точки от скалпа, за да се получат показанията на мозъчните вълни. Учените многократно са наблюдавали , че различните стилове на внимание съответстват на специфични мозъчни вълни.

Бета мозъчните вълни се срещат най-често при будни хора. Тъй като те обхващат широк честотен диапазон, понякога са допълнително разбити на 3 степени – най-ниската бета (12-15 Hz), среден клас бета (15-18 Hz) и високи бета вълни (18-30 Hz). Малкият и средният обхват Бета вълни се считат за нормална мозъчна дейност и обикновено се срещат, когато човек се занимава с обработка на информация, слушане или мислене. Това важи и за високите Бета вълни, но те се наблюдават при тревожност, превъзбудени размисли и прекомерните реакции на стрес.

Много положителни качества се свързват с Бета мозъчните вълни в ниския диапазон за средни честоти, които са от решаващо значение за успешното ежедневието. Това включва:  да бъдем концентрирани, да приемаме сигнали, да бъдем целенасочени, да решаваме проблеми и да мислим бързо. Следователно, общото здраве на човека зависи от оптималните нива на Бета мозъчните вълни. В тази насока продължават изследванията на начините за оптимизиране нивата им. Учените разработват технология, при която ще се имплантират електроди в специфични части на мозъка, което ще се използва за лечение на болести с двигателни нарушения, например Паркинсон.

 

Тези храни подобряват паметта!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *