Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Потвърдено: пълнолунието причинява безсъние!

Вярването, че пълната луна ни измъчва с безсъници, намери своето научно потвърждение.

full moonУчени от Базелския университет в Швейцария доказаха експериментално, че пълнолунието скъсява фазата на дълбокия сън с 30%. Резултатите от швейцарското изследване са публикувани в авторитетното списание Current Biology, съобщава medportal.ru.

Изследователският екип е бил ангажиран с проучване върху влиянието на лунните цикли върху човешкото поведение и физиология. За експериментите били ангажирани 33 доброволци на различна възраст, които се съгласили да спят в специално оборудвана лаборатория. По време на сън била изследвана чрез енцефалографии мозъчната им активност, фиксирало се движението на очните ябълки – именно това движение характеризира фазите на съня – и били изследвани нивата на хормоните мелатонин и кортизол в кръвта.

Анализите потвърдили връзката между лунните фази и качеството на съня. Няколко дни преди и няколко дни след пълнолунието фазата на дълбокия сън става по-къса до 30 на сто. Освен това на хората им трябва повече време, за да заспят – средно пет минути, а общата продължителност на съня се скъсява с 20 минути. Това не е болестно състояние, то не се нуждае от лечение. Нивото на мелатонина – хормона, който е отговорен за контрола върху съня и смяната на съня с бодърстване – това хормонално ниво при пълнолуние е понижено.

Амбицията на швейцарския екип е да проучи в дълбочина мозъчната активност в съответствие с лунните цикли. Любопитно е как фазите на Луната влияят върху умственото и психическото състояние на човека.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *