Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Остеоартрит и остеопороза – изпитание за третата възраст!

Младите хора често се шегуват с поколението на родителите и бабите си заради разкривената осанка, накуцването, постоянното охкане. Но работата не е за шега и – за жалост – един ден присмехулниците сами изпитват на гърба си тази страна на остаряването.

staviМускулно-скелетните заболявания са сериозен проблем на човечеството, припомня puls.bg. Освен че причиняват мъчителни състояния на отделни хора, те са социален и икономически казус със солидно финансово покритие. Често водят до инвалидизация и това се отразява многоаспектно в живота на обществата. Сред 150-те диагнози от групата на мускулно-скелетните най-често се коментират остеопорозата и остеоартритът.
Остеопорозата маркира намаляването на костната плътност с възрастта. Структурата на костите се влошава и те стават крехки, чупливи. Най-често фрактурите се случват при невинни ситуации и засягат бедрените кости, гръбнака и китката на ръката. “Стопяването” на костното вещество протича интензивно след 50-годишна възраст, ако не е направена профилактика срещу заболяването във връзка с настъпващия климактериум. Статистиката сочи, че жените от бялата раса на възраст 50-59 години страдат от заболяването в 50% от случаите. С нарастването на възрастта процентът расте и при 80-годишните е около 80%.
Остеоартритът засяга ставния хрущял; най-често проблеми създават колянната и тазобедрената става. По данни от Световната здравна организация около 10% от мъжете и 18% от жените имат заболяването в различна степен. Твърде висок процент от пациентите с такава диагноза – около 80%, са трудно подвижни или са принудени да седнат в инвалидна количка. 25% не са в състояние да се обслужват самостоятелно.
Заболяванията, за които става дума, са неизбежен спътник на остаряването. Добрите профилактични програми в държавен мащаб биха неутрализирали до голяма степен негативните им прояви. Въпрос на личен избор е също поддържането на добра физическа форма, движението и балансираното хранене, при което организмът получава компенсаторно онези вещества, които трудно може да произведе или набави сам при стандартен режим.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *