Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Витамините помагат при ставни болки

Витамин С, който изобилства в ягодите, боровинките и малините, може да помогне за забавяне износването на ставите. Едно проучване от Медицински център на Бостънския университет показва, че страдащите от артрит, които приемат високи количества на витамин С намаляват вероятността от навяхване, изкълчване или нараняване на техните стави до три пъти в сравнение с тези с по-нисък прием. Антиоксидантното действие на витамина предпазва от действието на свободните радикали. Плюс това, витамин С играе важна роля в образуването на колаген, основен компонент на хрущялите и костите.

Опитвайте се да получавате поне 120 милиграма дневно, което може да бъде набавено от два портокала. Други храни богати на витамин C са пъпеша и броколите.

Един добре балансиран хранителен режим може да ви помогне да поддържате костна здравина и здравословно тегло. Освен това, проучванията показват, че умерените количества на някои витамини и минерали също помагат за намаляване на дискомфорта и болката, свързани с артрита.

Калций – Повечето жени с артрит, особено тези над 45 години и жени, приемат глюкокортикоиди, калциеви добавки, които помагат за предотвратяване на загубата на костно вещество, което води до остеопороза.
Витамин В – Няколко вида витамин В помагат за намаляване на ставното възпаление и болка. Храни, обогатени с витамин B-3 (ниацин) са крехкото месо, рибата, тофу, извара и слънчогледови семки. Ниацина играе много важна роля в организма и е необходим за да бъдат клетките здрави; Витамин В-5 (пантотенова киселина) има в месото, яйцата, соята, пшеничени кълнове, зърнени храни, леща и фъстъци; Витамин В-6 се съдържа в месото, рибата, пълнозърнестите храни, пшеничените кълнове, пшеницата, бананите и соята.

Витамин С – Помага за намаляване на риска и развитието на остеоартрит. Храните, богати на витамин С са броколи, червени чушки, цитрусови плодове, зеле, карфиол, спанак и ягоди.
Витамин D – Остеопорозата може да прогресира по-бързо при жени с ниски нива на витамин D, тъй като този витамин спомага усвояването на калция от костите. Витамин D не само помага за предотвратяване на изхабяването на хрущяла, но и помага за възстановяването на хрущяла и поддържането на здрави кости. Храните, богати на витамин D са млечните продукти и риба като сьомга, камбала, лаврак, риба тон, треска и херинга.
Витамин Е – Този витамин помага за облекчаване на болката при остеоартроза и крампи на краката. Много от хората са в състояние дори да намалят обезболяващи, които вземат. Витамин Е, също е антиоксидант, който помага за елиминирането на вредните свободни радикали, той помага и за намаляване на възпалението, което допринася за проблеми при остеоартрита.

Храните, богати на витамин Д са бадемите, лешниците, орехите, слънчогледа и шафрановото семе. Пшеничени кълнове и пълнозърнесто пшенично брашно, както и различни плодове и зеленчуци, също съдържат витамин Е.

Бета каротин – Бета-каротинът е друг мощен антиоксидант. Подобно на витамин С, той помага за унищожаването на свободните радикали, преди те да могат да причинят съществени щети на ставите. Диета, богата на бета-каротин ще помагне за забавянето на прогресията на остеоартрит.
Отлични източници на бета-каротин са картофите, морковите, зелето, зимните тикви, зелето, марулата, пъпеша, спанака, магданоза, лютив червен пипер, листата от мента, брюкселското зеле, доматите, броколите, аспержите и кайсиите.

Бор (хим.ел.) – В Австралия, бора е много популярно лекарство за остеоартрит в продължение на много години. Той е особено ценен в райони, където храната обикновено е с ниско съдържание на бор, което може да се случи ако почвата съдържа ниски нива на бор или ако хората се хранят с храни с ниско съдържание на бор. Борът е необходим в организма за производството на много вещества, включително хормони и витамин D, като и двете са много важни за здрави кости и стави.

Омега3 мастни киселини – за тях е доказано в няколко изследвания, че намаляват болката от остеоартроза. Когато хранителния режим съдържа много от тези основни мазнини, клетките възпроизвеждат по-малко от про-възпалителните вещества и повече от противовъзпалителните вещества. Чрез намаляване на възпалението, омега-3 мазнините предотвратяват увреждането на хрущяла и съединителната тъкан, което обикновено се случва при остеоартрит.
Хранителни източници на омега-3 мастни киселини са лененото семе, орехите и сьомгата.

Ниацинамид – Някои проучвания показват, че ниацинамида може да подобри симптомите на остеоартрит и може да бъдат в състояние да намали нуждата от болкоуспокояващи. До този момент учените не са сигурни как точно ниацинамид, който има много различни функции в организма, може да помогне при остеоартроза.

 

Вещества, които да се избягват
Витамин А и Ретиноиди – Хората, които взимат много високи дози витамин А за дълго време може да си докарат болки в ставите и увреждания, които много приличат на остеоартрит. Тези високи дози не могат да се получат само от храни и също така са много по-висока от дозите в мултивитамините. Това означава, че само хора, които приемат допълнително витамин А като добавка са изложени на риск. Също така има някои медикаменти, които обикновено се използват за проблеми с кожата, съставени от витамин А като например химикалите наречени ретиноиди. Ретиноидите може да причинят увреждане на ставите. Ако приемате лекарства, като тези е хубаво да се консултирате с вашия лекар относно вероятността от ставни проблеми.

Желязо – Генетичната хемохроматоза е наследствено състояние, което възниква най-вече при хора от бялата раса. Хората с такова състояние абсорбират повече желязо отколкото им е нужно и го съхраняват в телата си. Почти 80% от хората с това заболяване развиват остеоартритни промени, ако консумират прекалено много желязо. Ако те продължат да приемат твърде много желязо, то може да се натрупа в органите им и да причини сериозни щети. Обикновено, количеството желязо в здравословна и балансирана диета не е достатъчно, за да предизвика проблеми. Въпреки това, допълнителния прием на желязо трябва да се избягва от хора изложени на риск от остеоартрит, дори и желязо-съдържащи мултивитамини не се препоръчват, освен ако лекарят специално не предпише такива добавки.

ИЗБЕРЕТЕ НАЙ-ПОДХОДЯЩИЯТ МАГНИТЕН ПРОДУКТ ЗА ВАС, АКО СТРАДАТЕ ОТ ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ОПОРНО-ДВИГАТЕЛНАТА СИСТЕМА

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 3 до “Витамините помагат при ставни болки

  1. Pingback: Ето от кой витамин се нуждаете, за да постигнете ефективно отслабване!

  2. Pingback: Остеоартрит и остеопороза – изпитание за третата възраст! | Лекува нет

  3. Pingback: Витамин D – защо е толкова необходим? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *