Какво представляват болките в гърба?

ФАКТ: Около 80% от хората изпитват болки в гърба на определен етап от живота си.

Като се има предвид изправеното положение на тялото и сложното устройство на гръбнака (прешлени, дискове, нерви и множество мускули и сухожилия), няма нищо чудно в това, че болките в гърба са толкова често срещано оплакване. Гърбът може да ви заболи по всяко време и на всяко място без видима причина. Най-често болката се появява кръстната област, която понася значителна част от тежестта на тялото. Бол­ките в гърба могат да бъдат причинени от:

  • Разтежение или травма, да се дължат на слаби или напрегнати мускули, сухожи­лия или връзки на гърба. Възможно е дори да се появи напрежение на тръбните мускули, които се напрягат под тежестта на отпуснатия корем.
  • Увреждане на един или повече от малките дискове, разположени между прешле­ните, които играят ролята на амортисьори при движенията в гръбначния стълб. При дискова херния мекото, еластично ядро се „изсипва“ през слаб участък от твърдата външна обвивка на диска, в резултат на което се образува издутина, при­тискаща съседните нерви, което е съпроводено от болка. С напредването на годи­ните могат да се образуват костни израстъци (шипове) върху прешлените, които допълнително засилват болката.
  • Естественият процес на стареене води до намаляване на течното съдържание („дехидратиране“) на междупрешленните дискове, в резултат на което те се свиват и стават податливи на увреждания.
  • Артрит, остеопороза или други състояния, които засягат прешлените или нервите на гръбнака.

 

СИМПТОМИ ПРИ БОЛКИ В ГЪРБА

  • Болка или скованост в долната част на гър­ба (кръста).
  • Намалена подвиж­ност на гръбнака.
  • Болката може да се разпространява от гърба към седалище­то и краката. Ако се появят скованост, из­тръпване или мускул­на слабост в единия или двата крака, оти­дете на лекар.
  • Незабавно отидете на преглед, ако бол­ката е съпроводена от загуба на контрол върху пикочния ме­хур или червата.

 

***  При болки в кръста и гърба, много добри поддържащи резултати дават магнитните колани за кръст.

 

Бърза помощ при болки в кръста и гърба

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *