Нова заплаха от птичи грип

Учени от САЩ и Холандия, независимо едни от други, предупреждават, че мутация на вируса H5N1, по-известен като птичи грип, може да доведе до опасна пандемия. След неколкомесечен спор дали резултатите от най-новите изследвания по тази тема трябва да се оповестяват, два научни анализа са публикувани в авторитетните научни списания „Нейчър“ и „Сайънс“.
Първото проучване е на проф. Йошихиро Каваока и екипа му от Уисконсинския университет в Медисън, САЩ. А второто е на екип от учени, начело с д-р Рон Фушие от Медицинския център „Еразъм“ в Ротердам, Холандия. Двете студии са посветени на способностите на мутиралия вирус H5N1 да се разпространява по въздушно капков път.
Изследването на д-р фушие твърди, че това е възможно при 5 специфични деформации на вируса. Две от тях вече се срещат в негови щамове, а останалите три могат да се появят след заразяване на хора и животни. Според авторите на тази студия обаче вероятността това да се случи е по-непредвидима от земетресение.
Птичият грип се разпростира и сред домашните птици в Азия през последните няколко години. Макар че е смъртоносен, той засега рядко се предава на хора. Заразените обикновено са били в директен контакт с кокошки и патици. Учените обаче предупреждават, че ако вирусът мутира, така че да се предава от човек на човек, това може да предизвика катастрофална пандемия в света. В края на 2011 г. Консултативният съвет по биосигурност в САЩ за първи път в историята на страната поиска прикриване на информация от значение за общественото здраве заради опасения, че от данните за птичия грип може да се възползват терористи. Американското правителство е одобрило препоръката на съвета.
Това е предизвикало широк обществен дебат – включително в научни среди, където мнозина твърдят, че резултатите от опитите са ключови в предотвратяването на риска от разпространение на заразата. Решението е преразгледано тази пролет и студиите на горепосочените два научни екипа за птичия грип, смятани досега за твърде рискови от федералните служби на САЩ, са излезли наяве в края на юни т.г.
Междувременно американските и холандски изследователи са внесли в Консултативния съвет по биосигурност в САЩ редактирана версия на проучванията си, „в която фокусът е повече върху важните за общественото здравеопазване аспекти, отколкото на подробностите от тестовете им“.
Същевременно властите в северозападния китайски регион Хинджанг съобщиха на 3 юли т.г., че са евтаназирали повече от 150 хиляди птици след развихрила се зараза от птичи грип. Вирусът H5N1 е убил 1600 птици, а се смята, че други 5500 са заразени.
Заразата се е появила в средата на юни, но едва сега е потвърдено, че става дума за птичи грип.
Китайските власти не съобщават подробна информация за това къде точно е заразата, но посочват, че ядрото е ферма, стопанисвана от един от големите производители в този регион.

Из в. „Лечител“

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *