ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Ще последва ли птичия грип „черната смърт”?!

Колкото и да е странно, съвремен­ният човек се оказа по-издръжлив от хората, живели в началото на XX век

Тези дни в редица чужди медии, които се по­зовават на авторитетното научно списание „Natur“, излезе информация за това, че учените успели да пресъздадат генома на причинителя на чумата, който предизвикал една от най-мащаб­ните епидемии в човешката история. Известна е като „черната смърт“. През XIV век епидемията „черната смърт“ отнела живота на 30 до 60 на сто от населението на Европа. Така населението на Земята намаляло с около 450 милиона човека (В някои хроники се посочват 350 милиона). А оказало значително влияние на хода на световната история.

Безусловно, това е поредно­то u много важно постижение на съвременната наука,, което може да хвърли светлина върху характера и условията на раз­витие на пандемиите в услови­ята на развиващата се човеш­ка цивилизация. Става ясно, че анализът на генома на чумния причинител вече позволил да се установи един интересен факт – дребната бактерия се превърнала в патогенна за хо­рата малко преди епидемията през XIV век. С други думи, от тук следва изводът, че преди това чумата в известния на всички ни вид просто не е съ­ществувала.

Може да е похвален този стремеж изкуствено да се пресъздава поредният смър­тоносен щам. Въпреки че е преминал като унищожителен вихър през нашата планета още преди няколко столетия. Може да е похвално, наистина, само ако не беше този горчив привкус, останал от предишни аналогични изследвания…

Необичайно гибелната грип­на пандемия през 1918-1919 г. се разпространила практически върху цялата територия на земното кълбо – навсякъде, къ­дето е живял човек. „Испански­ят“ грип е преминал по целия свят на три вълни и за кратко време е заразил около един милиард човека. Та това е било около половината тогавашно население на земното кълбо. И тази „чума“ тогава е отнела около 50 милиона животи.

ГРИПНИТЕ ЩАМОВЕ ОТ 1918 ГОДИНА СА ПРЕДЦИ НА СЪВРЕМЕННИТЕ ЕПИДЕМИЧНИ ГРИПНИ ВИРУСИ – И ЧОВЕШКИЯ, И СВИНСКИЯ

В началото на 2000 г. група изследователи от Института по патология към армията на САЩ успели да отделят фраг­менти от вируса на „испанския“ грип. Получили ги от остан­ките от жертви, погребани във вечните ледове на Аляска. По-нататъшните изследвания на генетичната информация на вируса позволили на изследова­телите да възстановят генома и на този вирус – „испанския“;! Разбира се, възползвайки се от фрагментите, които открили в телата на загиналите. Из­следване на гените на вируса на „испанския“ грип позволило да се предположи следната, да я наречем, „наследствена“ зависимост: птичият вирус се оказал „прадядо“ както за поколенията на „човешки“ Вирус H1N1, така и за аналогичния Вирус на свинския грип. Било изказано предположението, че грипните щамове от 1918 г. се явяват предци на съвременните епидемични грипни вируси – и свинският, и човешкият.

ВНИМАНИЕ!

Изследванията и реконструкция­та на „испанския“Вирус се извършват в периода 2001-2005 г. И тогава, през същата 2005 г. Световната здравна организация съобщава, че „случайно“ разпратила по целия свят (в 4000 лаборатории в 18 страни) щамове от H5N1 – вируса на „птичия грип“.

През следващите няколко години интересът към този проблем угасва до известна степен. Но през 2008-2010 г. темата за пандемията от птичи грип, а след това и от свински грип заема първо място в новините на всички световни медии – и вестници, и електронни медии. Истината е, че и досега не станаха ясни и известни корените на тези епидемии. Едно обаче е сигурно – Световната здравна органи­зация тогава сериозно подро­ни своята репутация. Според някои специалисти-вирусолози не е изключено източник на вълната както от птичия, така след това и от свинския грип през периода 2008-2010 г., да са „полевите изпитания“, проведе­ни с използването на възстано­вения и генетично модифициран щам на „испанския“ вирус. В тесни кръгове се е „шушукало“, съществувало е мнението, че такъв род епидемии позволяват да се отработи механизмът за контрол върху числеността на популацията на съвременния човек. Т.е. „при необходимост“ броят на хората на нашата планета може съществено да се намали.

КАКВА ЛИ ЩЕ Е НОВАТА „ПАНДЕМИЯ“, КОЯТО НИ ПОДГОТВЯТ?

Може би този път ще е нещо от рода на „черната чума“?!

Както е видно обаче, „ис­панският“ вирус се оказва не­достатъчен. Колкото и да е странно, съвременният човек се оказа по-издръжлив от хо­рата, живели в началото на XX век.

 

Доста по-действена се ока­за обаче организираната от Световната здравна органи­зация информационна кампания по този проблем. Тази паника, която тя създаде, доведе до истерични настроения в обще­ството, наплашено от „неми­нуемата“ пандемия и „неспо­собността“ на съвременната медицина да се справи с тази „смъртоносна“ болест.

Може би именно по тази причина е възникнала „необхо­димостта“ от смяна на „болестотворния агент“ – решили са да заместят „испанския“ причинител с този на „черната смърт“. Ако това е така, нас следва да ни очаква поредно­то „случайно“ разпращане на смъртоносния вирус по лабо­раториите по света. А вече след това пак да се готвим и за поредната епидемия.

BНИМАНИЕ!

  • Най-новата история показва, че от момента на синтеза на изкуствения геном до „полевите изпитания“ пре­минават от две до четири години.
  • Най-вероятно Световната здравна организация ще е тази, която ще ни подскаже каква ще бъде новата пан­демия. Едно е ясно – това няма да е нито „птичи“, нито „свински“грип. Няма да е дори и „луда крава“. Не е изключено този път да бъде нещо от рода на „черната чума“.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Ще последва ли птичия грип „черната смърт”?!

  1. Pingback: От какви вируси да се пазим сега?

  2. Pingback: Нова заплаха от птичи грип | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *