Коронарография – не е болезнена процедура

Чрез коронарография се прави цветна снимка на кръвоносните съдове 

Здравейте, преди някол­ко седмици баща ми пре­търпя остър инфаркт на миокарда. Сега се възста­новява, но след седмица му предстои коронарография и поставяне на стент. Наме­рих малко информация, но тя е доста суха и дори малко страшничка. Молбата ми е да ми обясните по-разбираемо за какво точно става въпрос и най-вече дали са­мата процедура е болезнена, какво се случва, след като се направи, и как се чувства след това човек?

Веска Попова – Стара Загора

 

коронарографияПро­цедурата не е болезнена, прави се с упойка и не дава усложнения. След нея се решава какво да се прави – може да се направи байпас (обходен път) на запушен съд повече проценти или да се сложи пръстенче „стент“, за да държи кръ­воносния съд разтворен по­стоянно. Лекарите у нас са вече много опитни и няма за какво да се страхувате.

Все пак това е единстве­ният начин да продължи човек да живее добре, а не да получава пристъпи на ангина все по-често. Важно е след това да се правят изследвания на протромбиновото време (това е показател за съсирваемостта на кръвта) и с лекарства да се държи в определени стойности, за да не се запушва стентът ли байпасът.

 

ВНИМАНИЕ!

Добре е да се спрат цигарите, да се правят повече разходки на чист въздух, да се поддържат ниски нива на холестерола, кръвното налягане да е в нормални граници. Има една максима: „сърцето иска 5 километра разходка дневно“. Трябва да се променят хранителните навици. И нещо много важно – да се намали стресът до минимум.

Коронарография

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Коронарография – не е болезнена процедура

  1. datiebamaikata каза:

    ЖЕЛАЯ МАЙКАТА НА НАПИСАЛИЯ ТАЗИ МАНИПУЛАТИВНА СТАТИЯ, НО С ПРЕЗЕРВАТИВ!!! ЗА ДА НЕ СЕ РАЗМНОЖАВАТ !!!!!!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *