Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво се плаща от извършените сърдечни операции?

сърдечни операцииСърдечни операции – какво поема здравната каса?

Сърдечни операции. Преди 10 години ми откриха високо кръвно, а преди четири  прекарах инфаркт. Тогава в болницата ми казаха, че и аортната ми клапа е сериозно увредена. Сега при последното ми пролежаване в болницата лекарите ми обясниха, че с моята форма на стабилна стенокардия съм за байпас и за смяна на клапата. Никой обаче не ми изясни какво ще ми коства това. Бихте ли ми обяснили, но честно?

Мхаил Тилков, 62 гадини, Пазарджик

Уважаеми господине, проблемът, пред който сте изправен е сериозен сам по себе си, но не е нерешим. Той е сериозен поради естеството на самата хирургическа намеса от една страна, и поради все още не напълно ясните взаимоотношения между здравната каса, пациентите и кардиохирургиите от друга.

Проблем като вашия имат стотици хиляди хора не само у нас. Това обаче по света е решено на базата на точно изяснена връзка между различните лекарски звена от момента на поставяне на диагнозата, през инвазивната диагностика, за да се стигне до кардиохирургия, а в последствие и рехабилитацията. По този начин се съкращава времето до крайната фаза на лечението и минимално се травмира самия пациент.

Уви, на сегашния етап у нас, макар и чрез въвеждането на редица “инвазивни” и “кардиохирургични” клинични пътеки за болнично лечение ситуацията за отделния пациент остава тежка. Той на всяко стъпало от лечебно-диагностичната стълбица е изправен пред дилеми. Какви са те по-точно?

Пръвоначално Вие сте изправен пред едно пролежаване за оценка на стенокардията ви и на състоянието на аортната клапа, което за съжаление не се поема от здравно-осигурителната каса чрез регламентирана клинична пътека. Комплексът от изследвания за подготовка за коронарография е голям по обем като включва: редица лабораторни изследвания, рентгенография, серологични изследвания за хепатит, сифилис, СПИН, функционално изследване на дишането, ехокардиография, вкл. трансезофагиална и работна проба, която вярно да оцени класа на стенокардията.

След като бъдете подготвен за коронарография, Вие трябва да представите документацията си в специализирана клиника по инвазивна кардиология /а те у нас са базирани в 4 центъра/, в която да бъде проведено инвазивно изследване / коронарография/, която най-точно ще определи дали сте подходящ точно за провеждане на байпас и за смяна на аортната клапа. Ако се счете за неуместно провеждане на байпас, то може да ви бъде предложено да ви бъде извършена коронародилатация с поставяне на т.нар. “стент”. Докато обаче самата коронарография се поема напълно от НЗОК, то закупуването на стент остава проблем на самия пациент. Той струва доста, а в редица случаи се налага поставянето не само на един подобен. При налични финансови възможности /които не са по силите на много хора/ процедурата се провежда и резултатът като цяло е много добър. Разбира се, поставянето на стент налага в последствие прием на определени строго специфични лекарства, които макар и реимбурсирани от НЗОК все пак струват скъпо и се налага да се взимат продължително време. Ето защо би трябвало не само да знаете  само колко ще ви струва самият стент/стентове, а и какви ще бъдат ежемесечните Ви разходи за лекарства в последствие. Това не се отчита от редица пациенти, което след месеци до години води до влошаване на състоянието на човека, въпреки добре извършената инвазивна процедура!

Но не бива да забравяме и това, че инвазивната кардиология е безсилна на този етап да реши проблема по отношение подмяна на аортната клапа. Докато поставянето на байпас в кардиохирургията е напълно поето от НЗОК под формата на клинични пътеки, то подмяната на клапа е свързано отново със самостоятелното й закупуване от страна на пациента. Ще възникне въпроса защо това е така?

Осигуряването както на стентове, така и на сърдечни клапи от страна на здравната каса е по силите само на най-развитите страни в света поради факта, че се касае за високо технологични консумативи, които навсякъде по света струват изключително скъпо по причина, че се произвеждат от малко на брой фирми, изключително в САЩ и Европа.

Ето защо в заключение би трябвало преди да пристъпите към тази поредица от лечебно-диагностични мероприятия да поискате ПЪЛНА информация докъде лечението Ви ще бъде поето от здравната каса и докъде ще трябва да го поемете Вие самия. Ако лекуващите Ви лекари не са в състояние да Ви дадат подобна информация, то трябва да се обърнете към Районната здравно-осигурителна каса и да потърсите точна информация за правата си като пациент и да не се поддавате на спекулации.

Д-р Николай Кичуков е кардиолог, началник на интензивно кардиологично отделение към Университетска болница. Читателите на Lekuva.net при необходимост могат да го потърсят на тел. 032/633512 или на 088/8762634, е-mail: kichukov@hotmail.com

 

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Какво се плаща от извършените сърдечни операции?

  1. Pingback: Коронографията не е болезнена процедура | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *