Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Дерматомиозитът е автоимунно заболяване

  • Протичането на дерматомиозита е остро и хронично. Острата форма се наблюдава предимно при младежи. Началото се съпровожда от повишена телесна температура, отпадналост, мускулна слабост и болезненост.

Боледувам от 5 годи­ни, а лекарите още не са сигурни в диагноза­та! Оплакванията ми са: субфебрилна температура, слабост, болки в мускулите, гръбнака, обилно изпотяване, прилошаване, зачервяване на деколтето. Правени са много изследвания, от които се установи, че най-вероятно се касае за дерматомиозит – рядка форма, без възпали­телен компонент. Започнаха от 2 месеца да ме лекуват с пулс-кортизон и имуран, но нямам подобрение. Трябвали да продължавам с пулс-кортизона? Каква в крайна сметка ми е диагнозата? Моля ви, изразете мнение!

Десислава Янкова – Видин

Дерматомиозитът е сложно, системно, автоимунно заболяване. По­ставената ви диагноза е правилна. Назначената ви терапия, както и въобще всички имуномодулиращи терапии.изискват повече

време, за да се постигне резултат. Не се обезверявайте, следвайте съветите на лекуващия ви лекар.

Дерматомиозитът е тежко възпалително заболяване, което зася­га съединителната тъ­кан, най-вече по кожата и мускулите. Приема се, че е автоимунна болест, която се развива след провокиране от различни фактори, като основ­но значение се отдава на вирусната инфекция. При около 52 на сто от заболелите се открива съпътстващо раково за­боляване.

Болестта обхваща всички възрасти, но възниква по-често при жени­те. Кожните изменения се локализират по кле­пачите, около очите, по бузите, коленете, лакти­те, по-рядко по шията и в областта на деколтето. Клинична картина: Появя­ва се червеникаво-виоле­тово оцветяване и оток на кожата. По лицето се установява пеперудообразен обрив. Често обривът засяга и окосмената част на главата, като предиз­виква косопад.

Характерни са измененията от страна на мускулите. Появяват се мускулна слабост и бол­ки. Най-силно се засягат мускулите на раменния пояс, поради което болните не могат да вди­гнат ръцете си над висо­чината на раменете. При засягане на дихателната и дъвкателната муску­латура се нарушават и затрудняват дишането и дъвкането.

Лечението на дерма­томиозита е консерва­тивно. То се извършва под контрол и наблюдение на

лекар-специалист (дер­матолог). Прилагат се кортикостероиди, като се започва с високи дози, които постепенно се на­маляват до поддържаща доза. По показание кортикостероидните пре­парати се комбинират с имунопотискащи меди­каменти. Необходимо е изследване за придружа­ващо раково заболяване, особено при по-възрастни пациенти.

Прогнозата е сериоз­на. В напреднала хронична форма при по-възраст­ните хора и при наличие на придружаващо раково заболяване прогнозата е неблагоприятна.

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *