ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Хроничният полимиозит стопява мускулите

Доскоро дори не подозирах, че има диагноза хроничен полимиозит, но по ирония на съдбата ми откриха точно такова заболяване. Затова се обръщам към вашите специалисти с въпроса как протича той и трудно ли се лекува?

Жечка Пандева – Бургас

Полимиозитът, който е в гру­пата на възпалителните миопатии (увреждания на мускулите), се характеризира с възпалителна реакция и с увреждане на част от мускулните влакна. Много харак­терни са промените в имунната система. Най-често заболяването се проявява между 40 и 60 години и в повечето случаи протича остро.

По-характерно е засягането на мускулите на раменния и тазовия пояс на крайниците, (които сa по-близо до тялото). Проявява се със слабост и атрофия (стопяване) на мускулите, които почти винаги са съпроводени с болки и чувстви­телност при натиск. По-рядко има болки в ставите. Чести симптоми са отпадналост, отслабване на тегло и субфебрилна температу­ра, засягане на сърцето. Понякога има затруднения в дишането и гълтането.

Когато се прибавят и кожни промени: зачервяване и промени в цвета на бузите, клепачите или около някои стави (най-често ко­лената и лактите), се говори за дерматомиозит.

BHИМАНИЕ!

Полимиозитът и дерматомиозитът се различават помежду си по имунната ре­акция и често са свързани с редица автоимунни системни кожни заболявания.

Диагнозата изисква професи­онализъм и невинаги е лесно да се постави. Налага се комплексно изследване и оценка както на кли­ничните прояви, така и на проме­ните в биохимичните и ензимните показатели в серума на кръвта, прецизна електромиография, мус­кулна биопсия (изследване на парче от мускул) и доказване на възпали­телни промени в мускулите.

Материалът е от в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Хроничният полимиозит стопява мускулите

  1. Pingback: Дерматомиозитът е автоимунно заболяване | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *