Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Наистина ли жените не могат да мислят като мъжете?

Имат ли основания мъжете да ни упрекват, че не мислим последователно и не можем да анализираме и прогнозираме действителното развитие на събитията, пита в последния си брой сп. „Журнал за жената”.

Голямата разлика е в мисленето

Истина е обаче, че жените и мъжете мислят по различен начин. Мъжкият мозък бързо възприема новата информация, но лявото и дясното му полукълбо работят „на смени“. Затова той може да решава задачите по реда на постъпване, като се концентрира само върху една – тази, която е на дневен ред. Например ако гледа мач по телевизията, прос­то седи и гледа екрана. За разлика от него, жената може едновременно да гледа сериал по телевизията, да говори с приятелка по телефона и да глади. Как успява? Тайната е в това, че по време на бодърстване женският мозък действа едновременно с двете си полукълба, затова дамите мо­гат да възприемат и анализират повече информация от господата. Невинаги обаче успяват да „подре­дят“ различните части на ин­формационния поток по „рафтовете“ в главата си.

Биологичните различия съществуват

Учените са доказали, че мъжкият и жен­ският мозък са различни по структура, и по­точно адамовците имат шест пъти повече сиво вещество от евите. Освен това женският мозък е средно 10 пъти по-малък от мъжкия. Поради тези факти някога се е смятало, че жената не може да бъде умна колкото мъжа.

В средата на XX век обаче този мит е разбит. Психолози установяват, че интелектуалното ниво на човека не зависи от размера на мозъка, нито от количеството сиво вещество в него. Женският интелект не се различава по нищо от мъжкия. Най-високият коефициент на интелигентност (IQ) в света сред жените, офи­циално регистриран в Гинес, принадлежи на „ американската писателка Мерилин Вос Савант – 186, далеч над средностатистическия при мъжете.

Истината невинаги е толкова проста

Майката при­рода обича да се ше­гува, както знаем. Зато­ва понякога се случва мо­зък, който работи на мъжки принцип, да бъде „доставен“ на жена, а типично женски мозьк да се „настани“ в главата на мъж.

 

ТЕСТ: КАКЪВ Е „ПОЛЪТ” НА ВАШИЯ МОЗЪК?

Решете следващия тест и ще разберете. При него няма правилни или грешни отговори, просто избе­рете един от трите варианта.

  1. Представете си циферблат на часов­ник, който показва 3,40 ч. Колко градуса е ьгьлът, който се образу­ва между стрелката на часовете и стрелката на минутите?

А. Трудно ми е да отго­воря

Б . Приблизително 100 градуса

В . Трябва ми транспортир и ще опитам да измеря

  1. Какво правите, когато ви се налага да се ориентирате по карта?

А. Обикновено моля някой да ми помогне

Б. Нямам никакви за­труднения

В. Завъртам я така, че да съвпада с моя поглед върху местността, и тогава се ориентирам

  1. Сплетете си пръстите на ръцете няколко пъти. Палецът на коя ръка винаги оста­ва отгоре?

А. Лявата

Б. Дясната

В. Различно

  1. Как обяснявате пътя до дома си на гости, които идват за първи път у вас?

А. Според това, което им е познато в района, където живея

Б. Рисувам им карта с маршрута

В. Определям им среща и ги водя до дома си

  1. При покупка на нов мобилен телефон как се „запознавате“ с него?

А. Отивам до огледало­то, за да видя дали ми „стои” добре

Б. Изучавам инструкци­ите за употреба

В. Включвам го веднага и ако нещо не ми е ясно, чета инструкциите

  1. На колко години сте проговорили?

А. Според родителите ми много рано, преди годинка

Б. Първата си дума съм казала около 3 годинки

В. Някъде между 1 и 2 годинки

  1. Представете си, че любимият ви казва, че ви напуска. Как ще реагирате?

А. Вдигам скандал, пос­ледван от сълзи и накрая заплахи

Б. Опитвам се да прове­да откровен разговор

В. Никакви истерии или обяснения – взимам си „тайм-аут“ и после об­мислям как да продължа живота си

 

Най-много отговори А: Имате женско мислене

Вашите плюсове: вие сте добра, състрадателна и търпелива, умеете да съпреживявате, разбирате хората. Често постъпките ви са странни и необясними за околните, защото взимате решенията си според вътрешните си усещания. Комуникативна, бързо ставате „наш човек“ във всяка компания. Не обичате конфликтите и се стараете да ги избягвате, понякога с цената на отстъпки и компромиси.

Вашите минуси: липсва ви самостоятелност, боите се да поемате лична отговорност. Ако по стечение на обстоятелствата заемате висок пост, не сте добър ръководител. Не умеете да планирате и систематизирате информацията, прибягвате постоянно до помощници, които с времето започват да ви управляват.

Какво да направите: научете се да се справяте с проблемите си самостоятелно, постарайте се да вникнете в необходимата информация, а не да прехвърляте на околните задачи, които не отговарят на творческата ви натура.

Най-много отговори Б: Имате мъжко мислене

Вашите плюсове: притежавате аналитичен ум, желязна логика и завидно красноречие. „Разчленявате“ всеки проблем, подреждате частите по важност и след това се заемате с решенията. Правите си точни изводи, основани на статистически данни, без да влагате капка емоция. Не вярвате на празните приказки, търсите истината с доказателства. Прекалената ви разсъдливост обаче понякога отблъсква хората.

Вашите минуси: прагматичният ви поглед се вписва идеално в света на роботите, но не и в човешкото общество. Липсват ви гъвкавост

на мисълта, търпимост към обичайните хорски слабости, съчувствие. Трудно поддържате нормални отношения с околните, защото създавате впечатление, че искате да се налагате и не приемате друг за лидер.

Какво да направите: време е да престанете да криете емоциите си зад здравомислието. Опитайте поне един ден да слушате сърцето си, а не разума. Дори да ви се струва безумно, действайте авантюристично, както ви подсказва вътрешният глас, оставете се на „течението“ и внезапното желание, без да анализирате ситуацията.

Най-много отговори В: Имате смесен тип мислене

Вашите плюсове: притежавате гъвкава мисъл и можете да се приспособите към всяка ситуация. Идеалното съчетание на логика и интуиция ви позволява да взимате бързо най-правилните решения. Лесно намирате общ език и с мъжете, и с жените, имате репутация на креативна и нестандартна личност.

Вашите минуси: практически нямате, защото мозъкът ви работи „бисексуално“. Когато се налагат интуитивни решения, защото няма време за анализиране, включва женски режим, и обратно, когато е „необходим обстоятелствена и подробна оценка, действа мъжкият. Е, понякога тези два „полюса“ започват  да спорят и да ви дърпат в различни посоки, но за дребни неща.

Какво да направите: когато сте във „Военно“ положение, вземете си 5 минути почивка, през която превключете на неутрална тема за размисъл. След това претеглете всички „за“ и „против“ на двете гледни точки и ще  приемете правил­ната.


Вижте още как работят женския и мъжкия мозък ?

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *