ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кои навици ни разболяват? – 3

Cтоите ли будни до късно? Тръгвате ли  на работа, без да сте закусили? Навсякъде ли се придвижвате с кола? Отдавали не сте виждали приятелите си? Ако на всички тези въпроси отговаряте с „да”, имате върху какво да се замислете. И все пак – вредните навици са поправими!

част 2

Не се опитвайте да се лишите от всички мазнини

Ако избягвате наситените мазнини и транс мазнините, които запушват артериите, е добре. Но когато става дума за здравето и енергичността, пренебрегването на ненаситените мазнини като тези, на­миращи се в рибата, ядките и зехтина, не е добра идея. Омега-3 мастните киселини са от „добрите“ мазнини – защото предотвратяват ефектите от преждевременното стареене, предпазват мозъка, сърцето, костите, ставите и кожата. Всички мононенаситени мазнини могат да понижат „лошия“ LDL холестерол и да повишат полезния за сърце­то „добър“ HDL холестерол, както и да намалят риска от атеросклероза. По-големият прием наистина удължава живота.

Какво да направите: Маз­нините не са задължително лоши и няма непременно да доведат до напълняване. Около 20 до 35% от дневните калории трябва да идват от мазнини (най-вече от здраво­словните ненаситени мазни­ни) – като тези, съдържащи се в посочените по-горе храни.

Българинът рядко се наслаждава на храната си, яде бързо, нервно, сякаш отмята поредния ангажимент, който трябва да свърши.

Не слушайте музика много силно

Нищо не може да ви кара да се чувствате като 80-годишни старци по-лесно от необходимостта да си побутвате ухото с ръка и да питате „Моля? Какво каза?“. Загубата“ на слуха обикновено се случва бавно в резултат от продължително излагане на ухото на високи децибели – от мрЗ-плейъри и сешоари например. МрЗ плейърите със звук, увеличен на 50%, могат да произведат до 101 децибела, което е доста повече от препоръчителния праг на безопасност. (Вижте още как Шумът стресира организма )

Какво да направите: За да запазите слуха си, слушайте музика по-тихо. Задължително носете тапи за уши или специални заглушители (по фор­ма подобни на слушалки), когато cтe в помещение с шумни машини например или сте изложени на друг силен шум.

Не забравяйте за секса

Да, кара човек да се чувства добре и прави чудеса с настроението ни, но освен това е и много полезен за физическото здраве. Изследвания сочат, че хората с активен сексуален живот имат по-силна имунна система, по-малко стресирани са, сърцето им функционира по-добре, а рискът да заболеят от рак е по-нисък. И най-добрата новина: сексът дори може да ви накара да изглеждате по-млади с 12 години!

Какво да направите: Намерете отново романтиката във връзката си. За да разчу­пите нещата, направете вие първата крачка. Някои хора, независимо от пола, по при­рода предпочитат да са по-пасивната страна в секса. Но всеки обича да бъде докосван, съблазняван – защото всеки иска да се чувства желан.

 

 

 

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *