Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как сте с холестерола?

За Всеки човек след 35 години е добре да си направи липиден профил и да раз­бере какъв е процентът на „лошия“ и на „добрия“ холестерол в кръвта му.

Това странно веще­ство хем ни е при­ятел, хем ни е враг. Приятел е, защото влиза в състава на всяка клет­ка, участва във формира­нето на клетъчните мем­брани: частично ние сме направени от холестерол. Враг е, защото е склонен да се отлага по стените на кръвоносните съдове и да ги запушва. Преди се смяташе, че ако равнището на холестерола е повишено, това означава, че и рискът от развитие на атеросклеро­за нараства. Сега учени­те знаят, че това все още нищо не означава. Важно­то е в какви молекули- преносвачи (липопротеиди) се намира основната част на холестерола. На този принцип той е поде­лен на „добър“ и „лош“ и е изведена формулата на индекса на атерогенността. С негова помощ медиците прогнозират риска от развитие на инфаркт и инсулт: ако индексът е над 3 единици, трябва да се вземат мерки. Сумата от тези показа­тели се нарича липиден профил – изследване, ко­ето всеки след 35 години трябва да си направи, дори и да няма никакви оплаквания.

Кои са най-важните показатели на липидния профил?

Главният е равнището на общия холестерол. Ако той е в нормата, като правило и другите показатели са добри. Ако е над нормата, лекарят се интересува точно кой холестерол преобладава. „Лошият” е основният виновник за  появата на атеросклеротични плаки. „Добрият” отговаря за извеждането на лошия. Има също така и равнище на триглицеридите – неговото повишаване говори за нарушаване на мастната обмяна.

Колко „лош“ холестерол е допустим без вреда за здравето?

До неотдавана се смяташе, че безопасно равнище е до 2,2 ммол/л. Но през последните години се появиха данни, че рав­нището под 1,8 ммол/л говори за още по-малък риск от атеросклероза. Така че колкото по-ниско, толкова по-добре.

Холестеролът ни е повишен. Какво да правим?

Ако надвишаването е незначително и засяга предимно „добрия“ холестерол, просто яжте по-малко мазни храни и след известно време повторете изследването. Ако е повишен „лоши­ят“ холестерол, първата крачка пак е правилното хранене. Това може да се окаже напълно достатъчно. Можете да започнете прием на биоактивни до­бавки с мастни киселини Омега-3. Ако след 3 месе­ца холестеролът продължава да си остава висок, трябва да започнете ле­чение със статини. Тези препарати позволяват да се понижи равнището на холестерола до нормата: след няколко месеца об­щият холестерол се на­малява с 25%, липопротеините с ниска плътност – с 35%, а равнището на липопротеидите с висока плътност се повишава с 5-8%. Но ако се отменят статините, цифрите бър­зо могат да се покачат до предишните си опасни значения.

Има ли противопоказания при при­ема на статини?

Преди всичко заболява­ния на черния дроб (из­разена мастна дистрофия, цироза). Състоянието на този орган задължително трябва да се оцени преди приема на статините. За това трябва да се напра­ви изследване на липидния профил и паралелно с това на ферментите ACT и AJIT. Това се пра­ви два пъти – 6 и 12 сед­мици след началото на терапията със станини, а след това на всеки шест месеца.

Колко често трябва да се прави липиден профил?

При нормални резултати е достатъчно да се пов­таря на всеки 5 години. Ако холестеролът е пови­шен и лекарят е предпи­сал диета или станини, нивото му трябва да се следи по-често – първо на 3, а след това на 6 ме­сеца.

Как да се подготвим за изследването?

12 часа преди изследването не бива да се хра­ните и да пиете сладки газирани напитки, чай, кафе.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 3 до “Как сте с холестерола?

  1. Pingback: Внимание холестерол! | Витаголд

  2. Pingback: Кои навици ни разболяват? – 3 | Лекува нет

  3. Pingback: „Добрият” холестерол не помага на сърцето, както се твърдеше | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *