Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Шумът стресира организма

Как да се предпазим от агресивната звукова среда? Защо високите децибели вредят на организма?

85 децибела е шумът, на който сте изложени, ако седящият до вас в метрото чува музиката, от уокмена ви.

20 децибела – спокойна градина

30 децибела – спалня

40 децибела – офис с тихи занимания

60-65 децибела – разговор

80 децибела – улица с голямо движение

85 децибела – рисково ниво! – лай на куче, шум от елек­трическа косачка

100 децибела – най-висока допус­тима стойност за уокмените

105 децибела – най-висока допустима стойност за кон­церти и дискотеки

120 децибела – праг на болката! автомобилно рали

130 децибела – излитащ самолет на 100 м от нас

И вкъщи, и на работно­то място, и на улицата ушите ни са подложе­ни на непрестанен звуков тор­моз. Разбира се, природата ги е сътворила така, че да могат да се справят до голяма степен с околния шум, но премине ли се границата от 85 децибела, те започват да се измъчват. А тази стойност може много лесно да бъде надхвърлена в днешната градска среда.

Най-много се говори за нарастващите слухови смущения при тийнейджърите, дължащи се на силната музика, която те слушат. Но малко хора знаят, че последствията са не само за ушите – продъл­жителното излагане на силни шумове вреди на съня, крие рискове от повишено кръвно налягане и дори от депресия.

Ние не сме равни пред звуковата аг­ресия – при някои хора прагът на поносимост се достига много по-бързо, отколкото при други. Различни фактори могат да определят това: обстановката, в която възниква звукът, личното състоя­ние на умора и изнервеност, възрастта и др. Съществуват и културни различия. Европейците по градовете намират за непоносими съседските шумове, тъй като ги възприемат като навлизане в личния живот, а хората, които живеят сами или имат само едно дете, са още по-чувст­вителни към тях. Селското население пък лесно привиква към вибрациите, идващи от големите пътни артерии, но възприема зле звука от някой самотен мотоциклетист, преминаващ с трещене през населеното място.

Да бъдем реалисти – няма как да живеем под похлупак и звуковете на модерния живот да ни подминат. В нашите въз­можности обаче е да следим за звуковата среда, която се намира непосредствено около нас, и да предпазим ушите си от най-вредните елементи в нея.

Стрес за организма

Абсолютната тишина не съществува в природата. Шумът е необходим, защото ни информира или ни предупреждава за опасности. Но когато надхвърли граници­те на поносимостта, той може да увреди ухото, което представлява фин и крехък орган, а оттам да нанесе поражения на целия организъм.

Звукът преминава от външното към вътрешното ухо. При раждането на човека вътрешното ухо съдържа от 10 000 до 20 000 клетки, снабдени с реснички, реагиращи на звука. С възрастта ние губим известна част от тези клетки, като силните шумове благоприятстват този процес.

Слухът може да пострада внезапно от един брутален звук от 110 децибела, както и постепенно да бъде съсипван от продължително излагане на шумове, надхвърлящи 85 децибела. Танците с часове пред силните тонколони могат да доведат до тежки щети, защото сте­пента на травмата зависи не само от силата, но и от продължителността на звуковото влияние. Ако след дълга нощ в дискотеката ушите ви са заглъхнали, не се колебайте да се консултирате със специалист.

Повечето смущаващи симптоми изчезват, след като дадем почивка на ушите си. Но ако звуковата агресия се повтаря перио­дично, рискът е постепенно намаляване на слуха. Контролирайте състоянието му при първите смущения, които по­чувствате – свистене, бучене или силна непоносимост към определени шумове. Болестите на ухото се третират с ефикас­ни лекарства, но за съжаление някои от тях не могат да бъдат излекувани.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “Шумът стресира организма

  1. Pingback: Грижа за ушите | ПО-КРАСИВИ

  2. Pingback: Шумът стресира организма 2 | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *