Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Шумово замърсяване – какво представлява и как вреди на здравето?

Всеки, живеещ в града, е усещал негативния ефект от ежедневното шумово замърсяване. То може да навреди на здравето по много начини.

шумово замърсяване
Шумово замърсяване се наблюдава осново в големите градове

Обсерваторията за здравето и околната среда на Андалусия (OSMAN) посочва, че основният източник на шум в градовете е трафикът. Клаксоните, двигателите и самото движение на автомобилите по пътното платно създават шум. Но влияе ли този постоянен шум на нашето здраве?

Краткият отговор е да. От метаболитни промени в клетките, отговорни за получаването на акустичния стимул, до психологически усложнения и промени в настроението, дължащи се на дискомфорта, който постоянният шум носи. Влиянието на шума върху организма е неоспоримо.

Шумовото замърсяване е нещо, което много рядко се отчита и измерва, но въпреки това то носи всички вредни последици, като всеки друг вид замърсяване.

 

Шумовото замърсяване води до ранна загуба на слух

 

Националните здравни институти на Съединените щати предупреждават, че честото излагане на високи децибели води до разрушаване на определени клетки, отговорни за слуха. Тези клетки често са свръхстимулирани до такава степен, че променят своя метаболизъм. Резултатът от това е, че те губят способността си да предават сигнали.

Най-увредени от външния шум са клетъчните структури, които улавят високочестотни звуци. Всъщност хората, които страдат от загуба на слух, често губат слуха си първо за тези тонове.

Високочестотните тонове са тези, които издаваме по време на разговор. Следователно може да кажем, че един от ефектите на шума върху здравето е ограничаване на възможността да комуникираме с хората.

Най-лошото, което показват последните изследвания е, че тези клетки, които променят метаболизма си, всъщност могат да умрат. Ако умрат, те не могат да се регенерират, което означава, че този вид загуба на слух е перманентна.

 

Шумът се отразява и на психическото здраве

 

Едва ли е новина за някого, че шумът ни стресива. Постоянното излагане на досадни звуци ни прави неспокойни, вкарва ни в лошо настроение и пречи да се концентрираме върху дейности, които изискват умствени усилия.

Според изследваниe от 2016 г. има случаи на увреждане на слуха, което може да е свързано с хронично възпаление на нервните пътища, които пренасят звуковата информация от ухото до мозъка. Това възпаление има пряко въздействие върху когнитивните способности и настроението.

В крайна сметка е съвсем нормално да се чувствате раздразнителни или нервни, след като сте били изложени на високи децибели през голяма част от деня.

Но вредите не свършват дотук. Излагането на шумово замърсяване влияе и на съня. Всъщност шумът може да промени фазата на бързо движение на очите (REM) по време на сън. Тази фаза е от съществено значение за способността на мозъка да обработи и да извлече нужната информация, събрана през деня.

Шумът вреди и на производителността на работното място. Служителните губят концентрацията си по-бързо и запомнят задачите си по-трудно.

Ефектът от шумовото замърсяване върху децата:

Децата не са имунизирани срещу въздействието на шума. Те също страдат от негативните ефекти на редовното шумово замърсяване и при тях се наблюдават същите психически и физически последици като при възрастните.

Загубата на слуха в ранна възраст, дори в лека степен, е в състояние да наруши образователното развитиет на детето.

 

Как да се предпазим от вредното шумово замърсяване?

 

Някои прости мерки могат да ни помогнат да ограничим въздействието на шума върху здравето ни. Не можем напълно да пемахнем вредния шум от живота си, защото определени фактори са извън нашия контрол. Въпреки това, има няколко неща, които можем да направим.

  • Намалете силата на звука на устройствата си – Това е най-очевидното, което можем да направим. Това се отнася за големи тонколони, мобилни телефони и слушалки.
  • Носете тапи за уши – Тапите за уши за задължителни на определени работни места. Възможно е обаче да ги носите и вкъщи, ако шума ви пречи или живеете с изглед към голям булевард или улица.
  • Осигурете си тишина вкъщи – Има промени, които може да направите в жилището си, които да намалят навлизането на шум. Някои са скъпи, но други не толкова. Добра идея е да си сложите двоен стъклопакет, акустична изолация и звукопоглъщащи стенни панели.

Сам по себе си, не в толкова важен методът, колкото е важно да вземете предвид слуха и психичното си здраве. Независимо дали у дома, на работа или в училище, е добре да си осигурите спокойна и тиха среда за релакс и освобождаване на натрупания стрес.

Източник: https://steptohealth.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Шумово замърсяване – какво представлява и как вреди на здравето?

  1. Веселин Стоянов каза:

    Отвратително е, когато живееш близо до голям булевард. По-често ходене в планината и на село бих препоръчал аз…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *