Начало / Здравето от А до Я / Ендокринна система /диабет, гуша и др./ / Възможно ли е стрес да отключи захарна болест?


Възможно ли е стрес да отключи захарна болест?

Имам въпрос, свързан с диабет тип 2, и реших да се консултирам и с вас. След преживяна стресова ситуация нивата на захарта ми се бяха повишили средно около 10. Направих изследвания, на­значиха ми лечение с диета и медикаменти и след два месеца нивата бяха в норма. От седмица обаче спазвам само диетата спрях приема на медикаментите. Захарта се движи от 6,1 до 6,8. Трябва ли да се въ­зобнови приемът на медикаментите, или може да продължа само с диета и редовно следене на кръвната захар? Благодаря ви предварително за вниманието.

Веселина Панайотова – Бургас

Захарен диабет тип 2 е често срещано заболяване, а причините за него са комплексни. Знае се, че значение имат генетични фактори. Начинът на живот също е от голямо значение.

Организмът реагира на стресови ситуации с промяна в регулаторни­те системи и метаболизма, целящи доставка на достатъчно енергия, за да може да се справи с проблема. Тази промяна в обмяната на веществата е причина да се активират някои скрити дотогава заболявания.

Стресът може да е причина да се отключат някои болести. Не сте по­сочили какъв медикамент сте вземали, но щом при приема му сте имали нор­мални стойности на кръвна захар без хипогликемии, трябва да го приемате и да спазвате препоръките на лекуващия ви лекар. Все пак имайте предвид, че дозировката на медикамента и спира­нето му трябва да бъдат обсъждани с лекуващия ви лекар. Той трябва да ви даде препоръка за лечението ви.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб