Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво заболяване е диабетът?

Диабетът е заболяване, което засяга начина по който тялото използва храната за доставяне на енергия. По голямата част от храната, която ядем се разгражда до глюкоза, това е вид захар, осигуряваща енергията на тялото. След храносмилането, глюкозата преминава в кръвния поток и я превръща в енергия. Инсулина е хормон, произвеждан от панкреаса, който помага на глюкозата да се превърне в енергия. Без инсулин, глюкозата се натрупва в кръвта и тялото губи своя основен източник на енергия.

Диабет тип 1 обикновенно се среща при децата и младите хора, които се нуждаят от ежедневна доза инсулин и си я набавят чрез инжекции или чрез инсулинова помпа. Симптомите на този вид диабет включват повишена жажда, често уринирне, постоянен глад, загуба на тегло, замъглено зрение и силна умора. Ако не се лекува това заболяване може да има фатален край.

Диабет тип 2 най-често засяга хората над 40 годишна възраст и е тясно свързан със затлъстяването. Този тип диабет често е част от метаболитен синдром, който включва затлъстяване, високо кръвно налягане и високи нива на липидите в кръвта. Хората с диабет тип 2 първо развиват инсулинова резистентност. Това е разстройство при което мускулите, мазнините и чернодробните клетки не използват инсулина правилно. На първо място задстомашната жлеза произвежда повече инсулин, но постепенно това производство пада и с времето секрецията на инсулин става ненормална. Симптомите включват умора, гадене, често уриниране, необичайна жажда, загуба на тегло, замъглено зрение, и бавно заздравяване на рани. Някои хора нямат всички симптоми и дори не знаят, че имат този вид диабет. Хората с това заболяване може да контролират глюкозата в кръвта си, като следват определена диета и тренировъчна програма, загуба на излишното тегло и прием на лекарства.

Здравословното хранене, физическата активност или инсулиновите инжекции са най-доброто средство за справяне с диабет. Нужно е и да се следят постоянно нивата на кръвната захар. Хората с диабет се опитват да запазят глюкозата в кръвта си да не пада твърде ниско и да не се качва прекаленно високо. Когато нивата на кръвната захар паднат прекаленно ниско човек може да стане нервен и объркан. Когато нивата на глюкоза са много високи тогава това състояние може да доведе до слепота, заболявания на сърцето, инсулт, бъбречна недостатъчност, ампутации и увреждане на нервната система.

Учените продължават да търсят все по-нови методи на лечение на това заболяване и не сперат да се опитват да създадат изкуствени клетки, които да произвеждат инсулин.

Какво трябва да знаете за диабета?

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *