Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Диабетът увеличава риска от развитие на рак на дебелото черво

До този извод стигнали учени от Калифорнийския университет в Бъркли. Сециалистите, под ръководството на Хироки Юхари, анализирали резултатите от 14 международни изследвания (от : 1990 до 2009 г.) и открили, че при диабетиците вероятността от развитие на рак на дебелото чер­во е по-висока с цели 38 процента в сравнение със здравите хора. Учените съобщават, че такава тенденция се забелязва основно при мъжете-диабетици.

„Тези данни показват, че диабетът е независим рисков фактор за риск от развитие на рак на дебелото и правото чер­во. Откритието не доказва, че диабетът спомага за развитие на този рак при някои хора“ – заявява Х.Юхара. По думите на учения, съвместно с колегите си проучили предишни разработки на тази тема, където също се отбелязва корелация между ди­абета и рака. Обаче причините за такава взаимовръзка не са установени. Той смята, че това може да е свързано с възрастта, затлъстяването и пушенето.

„Сложно е да се обясни тази взаимовръзка, защото диабетът не е никак просто заболяване. Безусловно, има аспекти, които допринасят за развитие на рак, но досега не е ясно какви именно. Възможно е в този процес да участват хормоните. Диабети­ците имат високо съдържание на захар в кръвта, която захар регу­лират с инсулин. Важна роля иг­рае инсулиноподобният фактор, който спомага за нарастването броя и разпространението на клетките в човешкия организъм, а сред тях може да се окажат и раковите клетки“ – коментира

Едуард Джованучи от Харвардската школа по обществено здравеопазване.

ВНИМАНИЕ!

Специалистите препоръчват на мъжете и жените на 50-годишна възраст да се подложат на колоноскопия за откриване на израстъци или полипи, които могат да прераснат в тумор. Особено ако в семейството вече е имало случаи на заболявания от рак – тогава процедурата е задъл­жителна. По думите на Е. Джованучи основното е да следите за теглото си и редовно да изпълнявате физически упражнения.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *