ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

СТРЕС? ПРЕУМОРА? – Да ги победим с помощта на 10 спасителни съвета!

Съчетаването на семейния живот с професионалната кариера изисква много енергия. Близо 42% от жените, които искат да са едновре­менно безупречни майки и незаменими на ра­ботното място, страдат от хроничен стрес. За да не се стигне до нервна криза, добре е да се има предвид следния спасителен план:

1. Не прекалявайте с перфекционизма

Време е да се сложи край на концепцията за идеалната съвременна жена: едновременно ефикасна на работното място през деня, секси съпруга вечерта, винаги на разполо­жение на децата, безупречна домакиня, без излишни килограми и вечно млада. Такива жени няма!

Не се опитвайте да над­хвърляте възможностите си. Ако нямате сили да изслушате проблемите на вашия тийнейджър, помолете го да изчака да отдъхнете малко от работния ден, а още по-добре ще бъде да ви по­могне да приготвите вечерята. Съпру­гът ви се оплаква, че не сте достатъчно нежна? Обещайте му, че ще бъдете, но ако се заеме с част от домашните задължения. Поверете му това от тях, което най-много ви отегчава.

Имате право и на грешка. Човек става добър родител, като се учи от собствения си опит.

2. Усилията ви заслужават признание

Всичко, което правите, се приема за напъл­но нормално. Липсата на признателност от страна на околните е нещо, което трудно се приема. А изразяването й може до голяма степен да снижи нивото на стреса. Мъжете често не разбират с какво вечерното къпане на децата или слагане- то на масата може да доведе до стрес и напрежение.

Обяснете спокойно защо обикнове­ните неща уморяват. Ако децата ви все още не могат да си връзват обувки­те сами, това ви отнема всяка сутрин десетина минути – време, което иначе бихте могли да отделите за красотата си в банята.

Предложете смяна на роли­те само за един ден. Оставете вашия съпруг да свърши цялата ви семейна и къщна работа. Това ще се окаже по-ефикасно от всеки разговор и той ще погледне с други очи на вашето всеки­дневие.

3. Разпределяйте задълженията

Откажете се да смятате, че само вие мо­жете да свършите нещата както трябва и приемете помощта на близките.

По-добре е да изоставите военния тон: „Преди да изкъпеш детето, при­готви пижамата и затопли банята. Не му позволявай да пръска вода наоколо и да ходи без чехли…“ Достатъчно е да припомните само най-важното: „Про­вери температурата на водата и се по­забавлявайте добре“.

Предложете избор: „Какво пред­почиташ – да изкъпеш детето или да пуснеш прахосмукачката?“ Ще му бъде трудно да откаже и на двете предло­жения.

Най-малките също могат да помагат. Щом детето започне да ходи, научете го да участва в подрежда­нето на играчките и да слага дрешки­те си в коша за пране. Дори и да не е много сръчно, то ще придобие навика да отговаря за някои дейности.

4. Придържайте се към житейския си избор

Да бъдем честни – много от нас все се оплакват, че се налага да работят за семей­ния бюджет и поради това нямат доста­тъчно време за децата, но от друга страна не могат и да си представят живота си без ходенето на работа, тъй като имат нужда от друга реализация освен семейната.

Съзнателният избор за съчетава­не на двете сфери трябва да бъде отстояван с достойнство, Децата на работещите жени не са по-нещастни от тези, чиито майки си стоят вкъщи. Чувството за вина е напълно неуместно. Според нови американски изследвания тези деца успяват напълно в собствения си живот, а за психотравми от детството въобще не може да се говори.

 

продължение…

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *