ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Колитът е заболяване на дебелото черво

Каква е разликата между колит и синдром на дразнимото дебело черво? Питам, защото имам и двете диагнози, а аз мисля, че става въпрос за едно и също нещо.

Ангел Живков – Казанлък

Всичко, което завършва на „ит“, подсказва за въз­паление, каквото има и при колита. Разликата е чисто хистологична – и двете заболявания имат една и съща клинична картина, т.е. еднакви симптоми, но при синдрома на раз­дразненото дебело черво липсват органични промени. Нарушенията там са чисто функционални и обратими. Колитът е заболяване на дебелото черво.

ВИДОВЕ КОЛИТ:

■ Острият колит е въз­паление на дебелото черво, което се среща сравнител­но често както при деца, така и при възрастни хора.

Хроничният колит е възпаление на лигавицата на дебелото черво.

СИМПТОМИТЕ ПРИ КОЛИТА:

Острият колит започва остро, със силни коликообразни болки по хода на дебелото черво, с чести позиви за ходене по голяма нужда. Появява се диария, като многократно се изхож­дат течно-воднисти или кашави шуплести изпраж­нения, които понякога са примесени със слуз и кръв. Много често телесната температура се повишава до 38 градуса. Болните са отпаднали, обезводняват се за няколко часа. Езикът е за­червен и сух. Артериалното налягане се повишава.

Най-честият признак при хроничния колит е коликообразна коремна болка, различна по време, сила и локализация. Обикновено болката се усилва преди из­хождане по голяма нужда и отслабва след нея. Болните се оплакват от тежест и подуване на корема, куркане на червата, където се обра­зуват много газове. Често настъпват диария и запек с редуване. Запекът е по-чест при хора, водещи заседнал живот.

Прогнозата на острия колит е благоприятна, обик­новено преминава за 7-10 дни. Прогнозата на услож­нения остър колит е сериоз­на. Тя зависи от основното инфекциозно или паразитно заболяване, което е причи­нило остро възпаление на дебелото черво. Прогноза­та на хроничния неусложнен колит е благоприятна при спазване на назначения ле­чебен режим.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *