ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Причини за появата на запек

Запекът е много често срещано състояние при по-голяма част от жените, които са раждали, както и при значителна част от жените, които не са раждали. От запек страдат и много деца.

Запекът се появява, когато организмът не може да се освобождава редовно по голяма нужда на всеки 24 часа. Причините за появата на запек са многобройни.

  • Една от най-честите причини за запек у жените е смъкването на червата по-ниско в таза, със задръжка и значително забавяне на пасажа на хранителнитематерии. Това смъкване води до засилено всмукване на водата от съдържимото в червата обратно в тъканите през голяма площ на чревната стена, което предизвиква сгъстяване на консистенцията /плътността/ на съдържимото и води до появата на запек.
  • Обикновенно към тези процеси се прибавя закономерно и неусетно и една възпалителна реакция на чревната стена, която оформя напълно „картината” на хроничния колит.
  • Честото развитие на хемороиди / разширени вени/ в края на дебелото черво, преди изхода в аналната му част, спомага допълнително за влошаване на състоянието на запека и възникването на допълнителни усложнения.
  • Друг важен момент предразполагащ към появата на запек, особенно при децата, е повишеният спастично-нервен тонус на чревната стена, вследствие на различни стресови моменти, свързани с ежедневната дейност. Самата стена на дебелото черво е много силно изразена реактивна зона, с повишена чувствителност към разнообразни импулси. Това е и причина, поради, която то лесно може да бъде раздразнено, с постоянно повишен тонус на стената му и развитие в последствие на трайно изразен запек.

При най-ранни признаци за появата на запек веднага трябва да се обърнете за помощ към лекар. Преодоляването на това неприятно състояние още в началото е от голямо значение за успеха на лечението, защото запекът притежава склонност към лесно хронифициране и към развитие на неприятни усложнения впоследствие.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *