ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Здравословното хранене и плодовете

В здравословното хранене трябва да се включат не само плодове и зеленчуци, но и пълнозърнести храни. Това са храни, които имат голям принос за нашата здравословна диета. Плодовете и зеленчуците имат малко калории и нисък гликемичен индекс и са богат източник на микроелементи, диетични фибри и хранителни вещества, наречени фитохимикали, за които се смята, че имат защитен ефект срещу някои заболявания като например рак, сърдечни-съдови и др. заболявания.

Не е известно кои точно плодове са най-добри за да е добро и здравето ни, но е доказоно, че трябва да ядете по 2-5 пъти на ден плодове или зеленчуци за да сте здрави и да получавате нужните ви хранителни вещества. Предполага се, че една здравословна и добре балансирана диета може да предпази организма ви от рак с около 30% – 40% има и учени, които смятат, че тези заболявания може да бъдат намалени с помоща на плодовете и зелентчуците с до 70%. Не всички видове рак може да се предотвратят с по-голямата консумация на плодове и зеленчуци, но видовете рак като например рак на устата, рак нахранопровода, рак на белия дроб, рак на дебелото черво и рак на ректрума може да се предотвратят с помоща на плодовете и зеленчуците. Има и доказателства, че чрез плодовете и зеленчуците може да се премахне рак на фаринкса, ларинкса, яйчниците, панкреаса, пикочния мехур и бъбреците.

Включването на плодове и зеленчуци в диета ви може да предотврати сърдечно-съдови заболявания, тъй като те са богати на разтворими фибри, калий, фолиева киселина и фитохимикали, които може да понижат холестерола в кръвта, кръвното налягане, нивата на хомоцистеин, както и имат защита срещу оксидация на LDL – холестерола. Учените са установили, че високият прием на зеленчуци може да намали риска от появата на здравословни проблеми в очитекато катаракта и деградация на макулата. Смята се, че, че някои диетични антиоксиданти имат защита срещу свободните радикали, които участват в патогенезата на тези заболявания.

Плодовете и зеленчуците са в състояние да предотвратят евентуални проблеми със стомаха, червата, запек и дивертикулоза. За целта е необходимо да се консумират плодовете и зеленчуците само в суров вид, защото така се запазват по-добре хранителните им качества. За дължително е преди да ги консумирате да ги измиете много внимателно под течаща вода. Най-важно е да се запомни, че осигуряването на по-голямо количество плодове и зеленчуци осигурява по-голяма защита срещу болести.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *