ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какви са симптомите при панкреатит?

Така твърди д-р Петко Димов, н-к отделено в Клиниката по коремна хирургия към ВМА-София, накратко описва клиничната картина: болните получават много силни болки в целия корем, пожълтяват, покачват температурата. Не е изключено да се развие жлъчен перитонит, който също може да има фатален край. „Тези усложнения са живото-застрашаващи и изискват хирургична интервенция и то спешна“, обяснява специалистът и препоръчва да търсим лекарска помощ при най-малката поява и на слаби симптоми.

В медицинската практика се описва случай с момче, което приели със съмнение за апендицит, след което станало ясно, че всъщност е развило панкреатит. Специалистите посочват всички фактори, които биха могли да провокират възпаление на задстомаш­ната жлеза. Запомнете ги:

  • развитие на хронично възпаление на задстомашната жлеза;
  • анатомични аномалии на задстомашната жлеза и жлъчните протоци, както и запушва­не на жлъчните пътища с камъни;
  • възпалителни заболявания на дванадесе­топръстника, жлъчния мехур и жлъчните пътища;
  • алергични проблеми, вкл. хранителна алергия;
  • травми на корема.

ПОВЕЧЕТО ОТ БОЛНИТЕ СА НИ РЕДОВНИ ПОСЕТИТЕЛИ ЗА ВСЕКИ ЗИМЕН ПРАЗНИК

Това казва д-р Атлиев от държавна­та болница Пловдив, като изтъква, че най-лошото е стремителното падане на възрастовата граница на заболели­те. „Пациентите не само прекаляват с мазните меса, но консумират съвсем малко зеленчуци и плодове. Вместо това са се тъпкали с различни видове майонеза и млечни салати, казва специалистът. И разказва най-фрапиращия случай с 35-годишен пловдивчанин, кой то едва не умрял, след като сам изял почти един килограм тлъсти свински мръвки. „Човекът прекалил, защото жена му го нахокала, че купил от ма­газина прекалено тлъсто месо. За да покаже, че няма нищо страшно, той грабнал ножа, изрязал белите мръвки, изпържил ги и два дни ял от тях. Полял ги обилно с червено вино, но вечерта в понеделник започнал да се превива от болки. Повръщал, имал гадене и Прежълтял. Пристигналите на място лекари от „Спешна помощ“ го откарали с линейка в болницата с диагноза панкреатит“. Д-р Атлиев разказва, че не се стигнало до операция, сложили го на системи и пил антибиотици. Накрая си признал как се е стигнало до това критично състояние.

Отначало бил бесен на съпругата си, дори се заканил, че ще се раздели с нея, но след като се пооправил, й простил.

ОСНОВНИТЕ ПРИЧИНИ ЗА ОСТРИЯ ПАНКРЕАТИТ СА ДВЕ – КАМЪНИ В ЖЛЪЧНИЯ МЕХУР И ЗЛОУПОТРЕБА С АЛКОХОЛ

Така е според руския професор Алексей Шабунин, главен лекар на Първа градска болница в Москва и шеф на Клиника по хирургия на черния дроб и задстомашната жлеза. „Също така панкреатитът може да се провокира от травми на задстомашната жлеза, които често се съпровождат с травми; в коремната кухина – обяснява той. – Друга категория болни са заможните, осигурените хора, които си позволяват ежедневно да приемат твърд качест­вен алкохол наред с висококалорична закуска.

В крайна сметка всеки след такава богата трапеза развива възпалите­лен процес, задстомашната жлеза увеличава размерите си и потиска протоците.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *