5 научно обосновани ползи за здравето от смеха

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Смехът носи истински ползи за психическото и физическото здраве

научно доказаните ползи за здравето от смеха

Смехът не е нещо, което трябва да приемаме на шега, когато става дума за здравето. Смеенето помага за облекчаване на стреса и подобряване на физическото благополучие. Защото докато доброто чувство за хумор не е лек за всичко, има редица изненадващи (и подкрепени от науката!) ползи за здравето от смеха.

„Хуморът може да помогне за подобряване на взаимоотношенията, да ни помогне да преживеем скръбта и да подобри цялостното ни психическо състояние“, ни казва Митали Уадекар, психиатър от Dignity Health Northridge Hospital.

Вярно е, смехът е силно лекарство, което притежава силата да подобрява здравето. Прочетете, за да научите пет от най-големите предимства, които предлага.

 

5 ползи за здравето от смеха:

 

1. Подобрява настроението

Колкото и да сме позитивни, всички от време на време имаме нужда от повишаване на настроението. Смехът е един от най-добрите естествени начини да повдигнем духа си, защото освобождава ендорфини и други химикали.

Смехът увеличава производството на допамин, един от химикалите на удоволствието в мозъка, които ни карат да се чувстваме добре. Допаминът и ендорфините са също едни от естествените болкоуспокояващи на тялото.

 

2. Намалява стреса

Стресът често е неизбежна част от живота, но може да бъде управляван и донякъде облекчен със смях.

„Смехът може не само да осигури временно разсейване от ежедневните ни стресови фактори, но също така е известно, че увеличава освобождаването на ендорфини и помага за отпускане на мускулите и дишането”, казва Уадекар. „Смехът също така косвено ни помага да намалим нивата на стрес, като ни помага да се социализираме и да се свързваме с другите”, пояснява още специалистката.

Митали Уадекар, психиатър от Dignity Health Northridge Hospital
Митали Уадекар, психиатър от Dignity Health Northridge Hospital

 

3. Предпазва от инфаркт

Смехът засилва кръвообращението, което може да помогне за предпазване от сърдечни удари и други сърдечно-съдови проблеми.

Смеенето също успокоява напрежението, подпомага отпускането на мускулите и понижава кръвното налягане. Освен това подобрява приема на богат на кислород въздух, от който тялото се нуждае, за да функционира правилно.

 

4. Повишава имунитета

Силната имунна система е жизненоважна за борбата с болестите и поддържането на здравето, а смехът може да помогне за подобряване на защитната линия на тялото срещу чужди нашественици.

Стресът потиска имунната система и ни прави уязвими към болести. Той също влияе върху производството на бели кръвни клетки. Следователно смехът укрепва имунната система, като увеличава броя на Т-клетките и антителата.

„Една от дългосрочните ползи от смеха е, че той засилва нашата имунна система чрез подобряване на притока на кръв и освобождаването на определени защитни неврохимикали, намалявайки кръвното налягане и сърдечната честота“, обяснява д-р Уадекар.

 

5. Успокоява болки

Никой не обича да изпитва болка, но опитайте да се посмеете, преди да посегнете към хапчетата. Всъщност смеенето може да помогне за успокояване на болките в тялото.

„Смехът може да помогне за отпускане на напрегнатите мускули и дори да помогне за намаляване на усещането за болка поради освобождаването на ендорфини, които имат естествен болкоуспокояващ ефект“, казва психиатърката.

Източници: https://bestlifeonline.com; https://www.freepik.com/

Неврохелт плюс – чудо за възстановяване на мозъка

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *