Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Настинката – остра вирусна инфекция!

Всяка година, когато времето застудее, запо­чва „сезонът на настинките„. Той трае обик­новено от октомври до март. Самият студ не е причина за настинките. По това време на го­дината хората прекарват повече време в за­творени пространства със слаба вентилация, където концентрацията на вирусите е висока. Сухият зимен въздух изсушава носната лига­вица и я прави по-податлива, а някои учени смятат, че това се дължи и на редица имун­ни фактори. Средно хората страдат два-три пъти годишно от настинки, като с възрастта честотата намалява. Смята се, че с годините се развива имунитет към причиняващите ги вирусни щамове.

Острите вирусни инфекции най-често засягат гърлото, носа и ушите. Те се предизвикват от вируси и бактерии. Най-често те са обикновени „настинки“ или леко протичащ грип. Те са крат­котрайни, не особено опасни. Механизмът на предаване е въздушно-капков (кихане, кашляне) или директен контакт (от ръцете към устата).

Обикновената „настинка“, наричана още инфек­циозен назофарингит, е най-честата инфекция на горните дихателни пътища. Повече от 200 ви­руса могат да я причинят. Най-разпространен е риновирусът. Той е отговорен за повече от поло­вината инфекции на ГДП. Инкубационният пери­од е от 12 часа до три дни. След това се появяват същинските симптоми.

ОВИ започват обикновено със зачервяване и болки в гърлото. За няколко часа се развива пъл­ната клинична картина, която включва хрема, кихане, кашлица, главоболие, болки по муску­лите и рядко температура. Последната е харак­терна за малките деца. Достига до 38-39°С и трае 2-3 дни. В началото носният секрет е воднист, а след няколко дни се сгъстява и става жълто-зеленикав. Болките в гърлото бързо отзвучават, за около ден, но хремата и кашлицата могат да продължат и до две седмици.

ОВИ рядко водят до сериозни усложнения, но в около 1% от случаите могат да се развият сину­зит, отит. Както и да обострят астмата при хора страдащи от нея, и да увеличат риска от инфек­ции на долните дихателни пътища (бронхит и пневмония). Ушните инфекции са характерни за детската възраст. Риновирусите засягат ухото най-често, като запушват Евстахиевата тръба, която свързва гърлото със средното ухо. Между 0,5 и 5% от пациентите с ОВИ развиват синузит, който представлява възпаление на синусите (ку­хини, изпълнени с въздух в лицевия череп).

Всеки човек е боледувал от ОВИ. На най-висок риск от инфекции на горните дихателни пътища са изложени малките деца и възрастните хора. Имунната система на децата е незряла и честота­та на инфекциите може да стигне до една на все­ки два месеца. Освен това малката носна кухина ги прави още по-падатливи на вирусите. Децата, посещаващи детска градина, страдат по-често от „настинки“. Въпреки това според проучване про­ведено 2002 г. в САЩ, децата ходили, на детска градина боледуват, по-малко през първите учи­лищни години.

Тютюневият дим предразполага към по-чести ОВИ. Той уврежда ресничките на дихателните пътища, чиято функция е да ги очистват от пра­хови и инфекциозни частици.

Хората под стрес боледуват по-често от ОВИ. Механизмите на това явление са сложни и не съ­всем изяснени, но учените смятат, че високото ниво на хормона кортизол при стрес е свързано с по-нисък имунен отговор.

Не е възможно човек напълно да предотврати заразяването с рино- или други вируси, но е въз­можно да намали риска. Добрата хигиена е мно­го важен елемент за това. Ръкуването е един от най-разпространените механизми на предаване на инфекциите на горните дихателни пътища. Миенето на ръцете при прибиране в къщи и преди хранене е задължително. Здравословна­та диета също е важна за предпазването от „на­стинки“. Храните, богати на антиоксиданти, като плодовете и зеленчуците, както и млечните про­дукти имат отношение към засилване на имун­ната система.

Лечението на ОВИ не е специфично. То трябва да включва почивка, големи количества течности под формата на чай или сокове, нестероидни противовъзпалителни средства като парацетамол или ацетил-салицилова киселина и витамин С.

 Д-р Анна Петкова

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *