Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как да се предпазим от грипа – разговор с д-р Самарев

Преумората, стресът, нерационалното хранене и безсънието сриват нашата имунна система

Д-р Самарев, с наближаването на есента на­раства броят на вирусните инфекции. Какви мерки съветвате вашите пациенти да пред­приемат?

Наистина през есента има бум на вирусните ин­фекции. Причините са много – застудяване на времето, събирането на много хора на едно мяс­то (детски градини, училища, офиси, админис­тративни сгради). Начинът на заразяване е въз- душно-капков, а това означава, че един болен лесно може да зарази много хора с даден вирус (грипен, парагрипен). Съветите към пациентите ми са различни, но за всички важат правилата за рационален режим на хранене, движение, рабо­та – почивка. Преумората, стресът, нерационал­ното хранене, безсънието сриват нашата имунна система, която защитава нашия организъм от инфекции.

Какви профилактични мерки съветвате ваши­те пациенти да предприемат?

За всеки пациент трябва да има индивидуален подход. При всяко положение е желателно да се засили имунната система на организма преди този период. Най-общо за най-малките деца, ко­ито не посещават детска градина, е необходимо за 15-20 дни да приемат мултивитаминен сироп (KIDI, Multisanostol), които ги има на пазара. Де­цата, които посещават детските градини (те бо­ледуват най-често), желателно е да вземат някои от имуностимулаторите – Respivax, Bronhovaxon (взимат се по схема) или Ехинацея (има я в раз­лични форми – на таблетки, капки или сироп). За по-големи ученици и хората на активна въз­раст, особено тези които, боледуват често, които са прекарали предишни години пневмонии или имат някакви други заболявания – като брон­хиална асма, диабет, заболявания на бъбреци и сърце, е желателно да се имунизират с някои от противогрипните ваксини, които има на пазара.

Българинът има ли навик да се имунизира про­тив грип?

През последните години прави впечатление, че в голяма степен се увеличава броят на желаещи­те да се имунизират против грип – през мина­лата година може би с около 15-20%. В резултат на този засилен интерес към края на октомври свършиха противогрипните ваксини на пазара.

Какви са най-честите въпроси, от които се ин­тересуват вашите пациенти относно противог­рипните ваксини?

Най-често се интересуват коя противогрипна ваксина да поставят. Отговорът е, че всичките ваксини се разработват след проучване на СЗО (Световна Здравна Организация) и се решава срещу кои щамове на грипен вирус да се разра­боти ваксината. Те са абсолютно еднакви, неза­висимо кой е производителят.

Кога е най-добре да се постави противогрипната ваксина?

Като се има предвид активността на ваксините, която е около 6 месеца, желателно е противогрипната ваксина да се постави октомври, ноем­ври – преди в страната да са обявени грипните епидемии.

Какви са страничните действия на ваксините?

Общо неразположение, слаба температура – до 37,5 градуса и болки в мястото на ваксинацията. Тези симптоми са временни и не се налага пред­приемане на специфични мерки – лечение.

Ако харесвате нашия сайт, харесайте страницата ни във Facebook и станете наш приятел, за да получавате винаги нова и актуална информация и статии.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *