Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Гастроентеролог обяснява защо постите са полезни

Свещениците често казват, че основното нещо по време на постите е да отделяме време за молитва и покаяние

Но все пак какво да кажем за храната? Професор, д.м.н. Чавдар Павлов, гастроентеролог, обяснява как гладуването може да повлияе на здравето.

През 48-те дни на Великия пост вярващите трябва да се откажат от месни и млечни храни, яйца и дори риба, която е позволена да се яде само два пъти. Вредна или полезна е тази диета за организма?

Професор Чавдар Павлов

Тук ключовата дума е баланс, е мнението на професора. Първото нещо, което трябва да определите за себе си, в допълнение към духовния смисъл на поста, е как да се храните балансирано. След това е добре да сте наясно какво и колко да ядете, за да поддържате здраве, работоспособност и да бъдете бодри и енергични. Не може просто да се премахнат няколко групи храни от диетата, грубо казано, оставяйки само гарнитура и да не изпитате никакви трудности. Важно е да запомните: ако броят на калориите, които получавате от храната, падне под това, от което се нуждаете, ще нанесете удар на здравето. Най-малкото ще почувствате загуба на сила. Това важи особено за онези, чиято работа е свързана с физическа активност. Но хората, които работят статично, но се натоварват умствено, също ще страдат, тъй като и те изразходват енергия.

По време на постите, основното нещо е балансът

Важно е да се следи количеството на консумираните калории и състава на диетата. Ако преди сте преяждали, време е да намалите порциите. Нормализирайте броя на консумираните килокалории, необходими за поддържане на нормални жизнени функции. Оптималният калориен прием на ден е индивидуална цифра, която можете да изчислите сами с помощта на онлайн калкулатори или да разберете от лекар, например терапевт, гастроентеролог, диетолог или ендокринолог. Изчисленията се основават на тегло, височина, възраст и ниво на активност.

Също така е необходимо да се следи съотношението на протеини, мазнини и въглехидрати в храната. Когато един от тези три компонента липсва, тялото преминава в отрицателно състояние, преминавайки от нормален метаболизъм към катаболизъм, изгаряйки собствените си протеини.

Ако всичко е изчислено правилно, гладуването може да бъде полезно

Метаболитният синдром, който се свързва предимно със затлъстяването, е широко разпространен в целия свят. Това дори е една отделна, постоянна и нарастваща пандемия. Около 40% от населението е с наднормено тегло. Великият пост е отлична възможност да развиете здравословни хранителни навици, ако не сте имали такива преди.

Но промяната на диетата е половината от битката. Приетите калории също трябва да се изразходват. Затова изберете вида дейност, която ви харесва, и изразходвайте енергията с удоволствие. Дълги разходки, танци, някакво физическо натоварване, любим спорт – всичко е подходящо.

Постещите са принудени да се откажат от протеините. Ако замените месото и яйцата с хляб и картофи, нищо добро няма да излезе, нали?

Ако не ядете месо и животински продукти, просто трябва да потърсите други източници на протеин. Има много от тях: бобови растения, зърнени храни, ядки. Също така се уверете, че храната ви съдържа полиненаситени мастни киселини. Ако не ядете риба, потърсете я в растителни храни като смлени ленени семена и спанак.

Зеленчуците през пролетта са в изобилие, така че не забравяйте да приготвите обичайните си зеленчукови ястия и да опитате нови. Тайната на правилното хранене е разнообразието. Няма нищо лошо в картофите, ако не са основна храна, а един от многото елементи на диетата.

„Отпускания“ по време на постите традиционно се дават на болни, деца, възрастни хора, както и на бременни и кърмещи жени. Как трябва да постят тези групи хора? И струва ли си изобщо да се подлагат на това?

Невъзможно е да се даде универсален съвет, казва професор Чавдар Павлов. Основната хранителна препоръка за изброените групи е, че преди да променят диетата си, трябва да се консултират с лекар, който познава особеностите на тяхното здраве. Наличието на някакви хронични заболявания е 100% причина да си уговорите среща със специалист за разработване на индивидуална постна диета.

Ако работите усилено, в никакъв случай не намалявайте броя на калориите в ежедневната си диета. Спортист или портиер, човек, който ходи много, носи големи тежести или работи с ръцете си, не трябва да прави компромис с разнообразието на храната! Всички хора трябва да се хранят редовно и питателно и да зареждат енергията си своевременно. Включително и за избягване на заболявания на стомашно-чревния тракт.

Как да се завърши постенето правилно?

В края на краищата, именно на Великден много християни, които не могат да устоят на вече разрешените деликатеси, се сблъскват с храносмилателни проблеми.

Тук може да се направи паралел с пациентите със затлъстяване. Клиничните хранителни съвети, които им се дават, са много прости: яжте умерено и увеличете физическата активност. Звучи елементарно, но може би не повече от 10% следват тези препоръки. На практика лекарите често се сблъскват с диетичното мислене на нашите пациенти, когато човек първо се ограничава в нещо за дълго време, а след това започва да прекалява. Същото се случва с мнозина след гладуване.

Правилните хранителни навици, които човек придобива по време на постите, заслужават да бъдат продължени, и на тяхна основа да се формира нормалната ежедневна диета. Избягвайте алкохола, който обикновено придружава големите празници. Вземете необходимото количество енергия от здравословни и разнообразни храни. Не преяждайте, но и не гладувайте.

По време на постите човек е напълно способен да се храни така, че да се поддържа в добро здраве

Направете ваше собствено проучване – разберете кои хранителни принципи са правилни и дали са подходящи конкретно за вас. Балансирайте диетата. Работете с начина си на живот. Ако след 48 дни това се превърне в новата ви норма, лесно ще избегнете изкушението на празничната трапеза – ще съумеете да спазвате мярката. Ако свикнете да сте в баланс с храната, определено ще ви хареса.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *